Οργή θα προκαλέσει ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων
Μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενο κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως δήλωσε η ίδια, αν δεν ρευστοποιηθούν τα ελληνικά κόκκινα δάνεια, τότε δεν αποκλείεται να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και κούρεμα καταθέσεων.
«Αν έχουν τα κότσια η κυβέρνηση και ο Α.Τσίπρας, ας προχωρήσουν σε κόψιμο καταθέσεων», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Περβανάς.
Είναι όντως εξοργιστική και η σκέψη μόνο επιβολής κουρέματος καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει σειρά ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ ήδη πολλοί έχουν τραβήξει ήδη τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα ποσό που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ και που οι τράπεζες προσπαθούν να τα ξανακερδίσουν, όπως και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών με την εξυγίανσή τους.
Ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, στη παρούσα οικονομική κατάσταση θα προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτή τη στιγμή προσπαθούν να επιβιώσουν, να αντιμετωπίσουν την ανεργία και να πληρώσου υποχρεώσεις σε λογαριασμούς, εφορίες και τραπεζικά δάνεια.
Η Κρ.Λαγκάρντ δείχνει να έχει πλήρη άγνοια για τη κατάσταση φτώχιας στην οποία επιβιώνουν οι Έλληνες πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μπορέσουν τα ξένα funds να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες. Κάτι στο οποίο στέκεται εμπόδιο αυτή τη στιγμή ο νόμος που τους δίνει το δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων δίνει αυτό το δικαίωμα μόνο σε όσες εταιρείες αδειοδοτηθούν, να μπορούν να αγοράζουν δάνεια. Ο συγκεκριμένος νόμος
απαγορεύει την αγορά κόκκινων δανείων από όσες εταιρείες δεν μπορούν να τα διαχειριστούν εσωτερικά καθώς δεν επιτρέπει την ανάθεση διαχείρισης σε τρίτους. Δηλαδή, μία τέτοια εταιρεία, δεν μπορεί να αγοράσει χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων αναθέτοντας τη διαχείριση σε μια από τις τράπεζες ή τις εταιρείες servicing που θα αδειοδοτηθούν.
Έτσι λοιπόν, η κα.Λαγκάρντ απευθύνει ανοιχτή απειλή προς τη χώρα, ώστε να ανοίξει το δρόμο για να κάνουν ότι θέλουν τα ξένα funds. Και φυσικά, σε λίγο καιρό θα δούμε αυτό το νόμο να αλλάζει υπέρ των distress funds, ώστε να μπουν στη χώρα και να κάνουν ότι θέλουν. Όμως αυτό σημαίνει ότι όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν δάνεια, με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται κυρίως στα επιχειρηματικά, θα πρέπει να αδειοδοτηθούν και υπηρεσίες διαχείρισης. Αλλά μόνο η ανάπτυξη τέτοιων δομών σημαίνει υψηλότερο κόστος και επομένως χαμηλότερα προσφερόμενα τιμήματα προς τις τράπεζες.
Οι δανειστές φυσικά θα συνεχίσουν να πιέζουν προς αυτή τη κατεύθυνση, χωρίς να ενδιαφέρονται για το κόστος που θα προκληθεί για την ελληνική πλευρά, αλλά και για τις συνέπειες που μία τέτοια κίνηση θα έχει στους δανειολήπτες. Και θα πιέσουν γιατί θέλουν να λυθεί το θέμα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπότε σε μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ πιθανό να δούμε μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το τι θα γίνει με τα στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προς το παρόν έχουν εξαιρεθεί από το πλαίσιο πώλησης.