Απροστάτευτοι δανειολήπτες και επιχειρήσεις
Απροστάτευτοι παραμένουν οι δανειολήπτες, καθώς, στη πραγματικότητα, ο νέος νόμος Κατσέλη διαφυλάσσει την ακίνητη περιουσία και τη κύρια κατοικία τους. Η απλή παράταση που είχε δοθεί στη προστασία της κύριας κατοικίας που συνδέεται με τα κόκκινα δάνεια, όπως όλα δείχνουν θα αρθεί κάποια στιγμή, και ο μόνος λόγος που αυτό δεν έχει γίνει μέχρι τώρα είναι απλά και μόνο επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμα τα distress funds να αναλάβουν την «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος.
Αλλά δεν μπορεί να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό τη στιγμή που ακόμα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίζεται το προηγούμενο νόμο Κατσέλη απέναντι στην τροποποίηση – τέρας που υπέστη και δίνει το πάνω χέρι στις τράπεζες. Ακόμη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος μίλησε σήμερα στο «radio1d», ομολόγησε ουσιαστικά ότι το κόμμα του δεν υπερασπίζεται πρακτικά τον παλιό νόμο Κατσέλη. «Υποστηρίζουμε στη Βουλή το νόμο Κατσέλη με τη μορφή που είχε πριν τροποποιηθεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός. Αλλά αυτό δεν έχει κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους δανειολήπτες. Πρακτικά, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η αρχηγός της, Φώφη Γεννηματά, δεν υπερασπίζονται την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη, με τη μορφή που αυτός είχε πριν από την τροποποίησή του και παρείχε πολύ μεγαλύτερη προστασία στους δανειολήπτες, στη κύρια κατοικία τους, αλλά και στην ακίνητη περιουσία τους απέναντι στις τράπεζες, τα distress funds και τους δανειστές. Απλά κάθονται και παρακολουθούν άπραγοι την εφαρμογή του νέου τροποποιημένου νόμου Κατσέλη εις βάρος των δανειοληπτών, ο οποίος δίνει υπερεξουσίες στις τράπεζες και τι αφήνει να αποφασίζουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι «συνεργάσιμος» δανειολήπτης.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό που παρακολουθούν άπραγοι, όχι μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλων των κομμάτων. Παρακολουθούν άπραγοι τη Τράπεζα της Ελλάδος και το διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, να βγάζει τη μια απίστευτη απόφαση μετά την άλλη, πάντα υπέρ των distress funds.
Η νέα απίστευτη απόφασή του δίνει τη δυνατότητα στα distress funds και να μπουν στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων και εταιρειών που αν και έχουν κόκκινα δάνεια, κρίνονται βιώσιμές, αλλά και να δανείζουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Δηλαδή, αντί να κάνουν επιχειρηματικές κινήσεις για να σώσουν αυτές τις εταιρείες από το κλείσιμο, μπορούν να τις δανείζουν περαιτέρω, χωρίς να υπάρχει για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις αυτές δυνατότητα να σταματήσουν κάποια στιγμή να είναι χρεωμένες. Έτσι, με τις ευλογίες του Γ.Στουρνάρα, τα distress funds γίνονται και μάνατζερ αυτών των εταιρειών, αλλά και δανειστές τους. Και ποιος αποφασίζει αν μια τέτοια εταιρεία θα προβεί σε νέα δανειακή σύμβαση; Μα το ίδιο τα distress fund που ως μάνατζερ της συγκεκριμένη εταιρείας, αποφασίζει να δανειστεί από τον εαυτό της. Αν δεν είναι αυτό σκάνδαλο, τότε τι είναι;
Τα distress funds ως μάνατζερ κάποια εταιρείας, έχει πλέον νομίμως το δικαίωμα να την υποχρεώνει σε δανεισμό από τον εαυτό τους. Ωραιοποιημένα αυτό ονομάζεται δυνατότητα χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης με στόχο την εξεύρεση ρευστότητας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη Πράξη Διοικητή (της ΤτΕ), που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, προβλέπει ότι οι τελευταίες μπορούν να χορηγούν ρευστότητα στις εταιρείες τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική και βιώσιμη ρύθμιση.
Κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Βουλή, ο Γ.Στουρνάρας προανήγγειλε την παραπάνω πράξη σημειώνοντας ότι στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να χορηγηθούν άδειες διαχείρισης σε οργανισμούς, που θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα, ώστε να διενεργούνται οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις δανείων.
Αυτό όμως σημαίνει να παρέχουν ρευστότητα οι ίδιες οι εταιρείες διαχείρισης και όχι να αναγκάζουν τις επιχειρήσεις τις οποίες διαχειρίζονται να παίρνουν δάνεια από τις ίδιες. Πώς είναι δυνατόν να σε σώσει κάποιος όταν σε αναγκάζει να δανείζεσαι από αυτόν;
Πρόκειται σίγουρα για ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε να παρέμβει η Ελληνική Δικαιοσύνη.