Ώρα αποφάσεων για τρία «καυτά» μέτωπα που αναζητούν λύση

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και αναζητεί νέο σημείο ισορροπίας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που ασκεί το τρίπτυχο, αξιολόγηση, κοινωνικές αντιδράσεις και η προσφυγική κρίση. Η ώρα των αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας, πλησιάζει. Σήμερα, μία μόλις ημέρα πριν από μία ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου, στη σκιά των νέων απειλών για κλείσιμο των συνόρων, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο, νωρίς το πρωί.

Ασφαλιστικό, φορολογικό και προσφυγικό βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης, υπό τις ισχυρές πιέσεις που ασκούνται τις τελευταίες μέρες και στην αγορά. Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του θα επιχειρήσει να στείλει ισχυρό μήνυμα, εντός και εκτός συνόρων, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σεβόμενη ωστόσο τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Με στόχο δε την εκτόνωση της κοινωνικής έντασης σε πολλά πεδία, με πιο σημαντικό το αγροτικό «μέτωπο» ενόψει και της προγραμματισμένης «απόβασης» των αγροτών στην Αθήνα, μεθαύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο, ώστε να βελτιωθούν τα μέτρα που προωθούνται. Δεν αποκλείεται δε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες βελτιωτικές κινήσεις.

Αυστηρά μηνύματα στέλνουν οι Θεσμοί 

Ωστόσο η δυνατότητα ουσιαστικών παραχωρήσεων αναγκαστικά περνά από το… τραπέζι των Θεσμών που εξακολουθούν να μην προσδιορίζουν πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Χθες, μεγαλύτερη σαφήνεια στο Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ζήτησε και επισήμως ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η πορεία της πρώτης αξιολόγησης θα συζητηθεί αύριο. Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος προϊδέαζε πάντως πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο αυριανό Eurogroup, ενώ εκτιμούσε πως απαιτείται συμφωνία και ποσοτικοποίηση σε σειρά ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Υπογράμμισε δε με νόημα πως μπορεί οι τελευταίες συνομιλίες κυβέρνησης – Θεσμών να πήγαν καλά και όλοι να θέλουν γρήγορη αξιολόγηση, αλλά «αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα, πάνω από την ταχύτητα», ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τους διορισμούς, υποστηρίζοντας πως υπουργεία πρώτης γραμμής δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου για αποπολιτικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.

Η μπάλα στους πιστωτές

«Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη δική της πλευρά ο Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο των Θεσμών που οφείλουν να έχουν πιο εποικοδομητική στάση». Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο η θέση της κυβέρνησης παραμένει σταθερή: «H όλη διαδικασία οφείλει να ολοκληρωθεί μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα διότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν χρόνο για χάσιμο, ενώ υποστήριξε πως πολλαπλασιάζονται παγκοσμίως οι εστίες αστάθειας όπως φάνηκε χθες και από την εικόνα των χρηματιστηρίων και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος καθυστέρησης».

«Οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν εξάλλου να γεφυρωθούν, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας και καταθέτει προτάσεις που είναι σύμφωνες με τα όσα ορίζονται εκεί», υποστήριξε και τόνισε με νόημα: «Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των Θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση, ώστε να προχωρήσουμε απερίσπαστοι στο έργο της ανοικοδόμησης της ελληνικής οικονομίας». Όπως είπε, θέλουμε να φτάσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αφορά, και την ψήφιση του Ασφαλιστικού, ενώ εκτίμησε πως μέχρι τώρα «δεν έχουμε κανέναν λόγο να φοβόμαστε, δεν έχουμε καμία επίσημη συζήτηση ότι αυτό δεν θα γίνει ή ότι απειλούνται οι προθεσμίες».

«Είμαστε σε αναμονή του δεκαήμερου που έχουν ζητήσει περίπου -είναι γνωστό ότι δεν θα είναι εδώ- και για την επιστροφή τους αμέσως μετά», είπε, τονίζοντας πως συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις προς αναζήτηση συγκλίσεων.

Κρίσιμο Eurogroup 

Μία πρόγευση των προθέσεων των Θεσμών αναμένεται αύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup. Χθες ο επικεφαλής του Γ. Νταίσελμπλουμ σε ενημερωτική επιστολή προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων και είπε πως με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις στην Αθήνα την προηγουμένη εβδομάδα μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των Θεσμών πήγαν «σχετικά καλά» εκτιμούσε ταυτόχρονα Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πάντως πως αύριο δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί ή πότε θα κλείσει η αξιολόγηση, ενώ άφηνε αιχμές για ορισμένους υπουργούς ότι δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τι συμφωνήθηκε το καλοκαίρι. Προέχει η ποιότητα πάνω από την ταχύτητα, αν και όλοι θα θέλαμε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, υποστήριξε, τονίζοντας πως για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε σειρά θεμάτων και όχι μόνο στα δημοσιονομικά και το Ασφαλιστικό. Σημείωσε δε πως θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων πριν από το τέλος της αξιολόγησης.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό εκτίμησε πως είμαστε σε δρόμο σύγκλισης, αλλά παραμένουν διαφορές, κάνοντας πάντως λόγο για μία συζήτηση «αρκετά ειλικρινή». Τόνισε όμως πως υπάρχουν ακόμη θέματα όπως πόσα χρόνια πρέπει να έχει δουλέψει κάποιος για να έχει πρόσβαση σε πλήρη σύνταξη, το ζήτημα των ποσοστών αναπλήρωσης και πώς θα συνδεθεί το σύστημα με το πρόβλημα της μαύρης εργασίας, καθώς το σύστημα πρέπει να ενθαρρύνει την επίσημη απασχόληση.

Σχετικά με τα νέα μέτρα, είπε πως έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2016 θα είναι μέτρα που ακόμα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Σχετικά δε με την απόσταση που φέρεται να χωρίζει τους ίδιους τους Θεσμούς και ειδικά την Κομισιόν και το ΔΝΤ υποστήριξε πως από όσα γνωρίζει υπήρξαν καλές συζητήσεις και πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά πλέον έχουμε προχωρήσει σε σημείο σύγκλισης.

Αιχμές για τους διορισμούς

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του αξιωματούχου για τους διορισμούς στο Δημόσιο. Όπως εκτίμησε είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου, περί αποπολιτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, μεταφέροντας κλίμα δυσαρέσκειας από τις Βρυξέλλες.

Ντάισελμπλουμ

Μεγαλύτερη σαφήνεια στο Ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ζήτησε και επισήμως ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η πορεία της πρώτης αξιολόγησης θα συζητηθεί αύριο. Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος προϊδέαζε πάντως πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο αυριανό Euro- group, ενώ εκτιμού- σε πως απαιτείται συμφωνία και ποσοτικοποίηση σε σειρά ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Δεν κατάλαβαν»

Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποστήριζε πάντως πως αύριο δεν θα υπάρξουν αποφάσεις ενώ άφηνε αιχμές για ορισμένους υπουργούς ότι δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τι συμφωνήθηκε το καλοκαίρι. Προέχει η ποιότητα πάνω από την ταχύτητα, αν και όλοι θα θέλαμε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, υποστήριξε.