Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Β.Ελλάδος: Λύση για το συνταξιοδοτικό η αναλογική σύνταξη
Πρόταση-λύση στο συνταξιοδοτικό αδιέξοδο των σημερινών ανέργων η οποία θα προκαλέσει συζήτηση καταθέτει η Έλενα Νάτση, δικηγόρος -συνεργάτης του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βόρειας Ελλάδας αρμόδια για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. Η κυρία Νάτση προτείνει μέσα από το Radio1d.gr την αναλογική σύνταξη για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ένσημα- ασφάλισης .
«Η αναλογική σύνταξη είναι μια πρόταση -ιδέα του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών την οποία εξετάζουμε για όσους δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, κατ΄ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης με τα σημερινά δεδομένα, για να συνταξιοδοτηθούν από τον ασφαλιστικό φορέα τους και κυρίως όσοι έχουν πέντε ή δέκα χρόνια ένσημα και έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν κλείσει το μαγαζί τους και δεν μπορούν να πληρώσουν για προαιρετική ασφάλιση και πλασματικά χρόνια» τόνισε, η δικηγόρος Έλενα Νάτση, μιλώντας στην εκπομπή των Βασίλη Παπαναστασούλη και Δέσποινας Κρητικού.
Σύμφωνα με την κυρία Νάτση, αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν δικαιούνται καμία σύνταξη και οι εισφορές τους παραμένουν στα ταμεία του κράτους, πολύ περισσότερο δε, δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχει μια τέτοια προνοιακού χαρακτήρα σύνταξη, η λεγόμενη σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την οποία χορηγεί ο ΟΓΑ, αλλά οι προϋποθέσεις, κυρίως οι εισοδηματικές, είναι τόσο αυστηρές, που η χορήγησή της είναι απαγορευτική για τους περισσότερους.
Σύμφωνα με την κ Έλενας Νάτση, απαιτείται νομοθετική πρόβλεψη, ώστε να θεσπιστεί μια σύνταξη, η οποία θα αναλογεί στα χρόνια καταβολής εισφορών του καθένα και η οποία θα συνοδεύεται από ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό θα μπορούσαν οι ασφαλισμένοι να το διεκδικήσουν και δικαστικά, καταθέτοντας μια αίτηση σύνταξης στον ασφαλιστικό τους φορέα, η οποία, αφού απορριφθεί, θα μπορούν να προσφύγουν κατά της απορριπτικής τους απόφασης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, αρχικά, και εν συνεχεία στο Διοικητικό Εφετείο, ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Άλλωστε όπως εξήγησε η κυρία Νάτση, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο, υπάρχουν τέτοιες διατάξεις και οι συντάξεις αυτές δίνονται μετά τη συμπλήρωση κάποιου ορίου ηλικίας.
Η Έλενα Νάτση, τόνισε επίσης ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι σημερινοί άνεργοι και πρώην ασφαλισμένοι, θα μπορούσαν να αξιώσουν και την επιστροφή των εισφορών τους, η μέρος αυτών οι οποίες αφορούν σε δικά τους χρήματα αφού, γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες συμψηφισμού και αφαιρεθούν κάποια ποσά που κρίνονται αναγκαία για την λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένου ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι αποταμιευτικής, αλλά αλληλεγγυητικής φύσεως.