Πουλάνε έντρομοι τις μετοχές των τραπεζών οι ξένοι επενδυτές
Για τα κόκκινα δάνεια συζήτησε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας με εκπροσώπους των δανειστών, τη στιγμή που οι επενδυτές πουλάνε όπως – όπως τις τραπεζικές μετοχές που αγόρασαν, οι οποίες βρίσκονται σε συνεχή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η οριστικοποίηση του πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις εταιρειών διαχείρισης των προβληματικών δανείων, οι λεγόμενες εταιρείες «γύπες» των distress funds. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την αγορά κόκκινων δανείων, ωστόσο ακόμη δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις. Στόχος, όπως διαδίδεται, είναι μέσω αυτής της διαδικασίας να υπάρχει προσέλκυση κεφαλαίων για τη στήριξη των υπερδανεισμένων εταιρειών που θα κριθούν βιώσιμες. Όσον αφορά στα δάνεια που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, υπάρχει ήδη νόμος, ο οποίος μαζί με τον κώδικα δεοντολογίας αποτελεί τον πιλότο για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων.
Αυτά βέβαια είναι η καλή εικόνα που προσπαθούν να περάσουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι δανειστές, γιατί υπάρχει και η πραγματική εικόνα. Αυτή που δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές που ήρθαν και έριξαν λεφτά για να αγοράσουν μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών, βλέπουν τα χρήματά τους να μειώνονται γιατί οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν πτώση ως και -60%, δηλαδή 4,15 δις ευρώ.
Και πώς μπορούν να πράξουν διαφορετικά όταν οι μετοχές των τραπεζών δεν σημείωσαν τα ιστορικά τους χαμηλά ούτε το 2011, ούτε το 2012, ούτε το 2013, ούτε το 2014, ούτε το 2015 αλλά στις 4 Φεβρουαρίου του 2016, μόλις χθες, που έφθασε ως τις 504 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο. Δηλαδή εν μέσω τρίτου μνημονίου, τρίτης χρηματοδότησης και προσφάτως νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι μετοχές σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών. Οι τράπεζες καταποντίζονται γιατί οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η Ελλάδα έχει παγιδευτεί και βρίσκεται εμπρός σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Την ίδια στιγμή, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση και των πέντε συστημικών τραπεζών είναι 6,92 δις.
Με την αξιολόγηση προ των πυλών, υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Αν υπάρξει άμεσα συμφωνία και θετική αξιολόγηση, οι τράπεζες είδαν τα ιστορικά τους χαμηλά και πάνε για πάνω. Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει οι τράπεζες θα βρίσκονται σε συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Όμως τα «αν» είναι πολλά και θα απαντηθούν σε κάποιο χρονικό διάστημα, που ούτε ξέρουμε πόσο θα είναι, και αν θα είναι θετική η αξιολόγηση. Γι αυτό και οι επενδυτές κοιτάζουν το σήμερα, καθώς αυτό τους ενδιαφέρει περισσότερο, καθώς βλέπουν τις τραπεζικές μετοχές που αγόραζαν να βουτάνε καθημερινά και να χάνουν αξία, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να πει πού θα σταματήσουν. Παράλληλα, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό προκαλούν αβεβαιότητα κι έχουν δώσει αφορμή για την έναρξη μαζικών ρευστοποιήσεων, με τους επενδυτές να πετούν τα «χαρτιά» από τα παράθυρα. Παράλληλα, βλέπουν δηλώσεις για αποφυγή εκλογών ή απώλεια δεδηλωμένης, κάτι που τους γεμίζει με άγχος και τους κάνει να μετανιώνουν την ώρα και τη στιγμή που αγόρασαν μετοχές.
Και μέσα σ’αυτό το κλίμα, ο Γ.Στουρνάρας και οι δανειστές δεν βλέπουν τίποτα άλλο πιο σημαντικό γα να σωθούν οι τράπεζες, παρά μόνο το πώς θα απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια. Λες και τα κόκκινα δάνεια είναι η αιτία της κατρακύλας των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και όλα τα προβλήματα των τραπεζών και των ξένων μετόχων τους θα λυθούν με το να χάσουν οι Έλληνες δανειολήπτες τη κύρια κατοικία τους και την ακίνητη περιουσία τους.
Αναρωτιέται κανείς τι θα ακολουθήσει αν οι ξένοι μέτοχοι των τραπεζών πουλήσουν όλες τις τραπεζικές μετοχές που έχουν και σηκωθούν να φύγουν ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Μετά θα κληθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν και για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Πάλι οι φορολογούμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν την εξυγίανση των τραπεζών που συνέχεια ανακεφαλαιοποιούνται και εξυγιαίνονται, αλλά είναι πάντα χρεωμένες; Μήπως τελικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο νέος φίλος τους, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας πρέπει να αναζητήσουν τη λύση του προβλήματος στους πραγματικούς υπαίτιους της δημιουργίας της μαύρης τρύπας στα ταμεία των τραπεζών; Μήπως πρέπει να αναζητήσουν, να βρουν και να φέρουν πίσω όλα τα χρήματα από τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των κολλητών τους ΜΚΟ και να τιμωρήσουν επιτέλους τα στελέχη των τραπεζών και των κομμάτων για αυτά τα παράνομα θαλασσοδάνεια και να μην τα ζητάνε από τους φτωχούς, τους άνεργους και από τους συνταξιούχους;