Στον «τοίχο» βάζει η Κομισιόν την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για την Ελλάδα, μετά και την έγκριση του πρώτου πακέτου «συστάσεων» από το Κολέγιο των Επιτρόπων. Πρακτικά, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η χώρα κινδυνεύει με «αποβολή» από τη Ζώνη του Σένγκεν εντός τριμήνου, ενώ η καθοριστική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 18-19 Φεβρουαρίου. Η Αθήνα καλείται ουσιαστικά να επωμιστεί το δυνανάλογα μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως «κυματοθραύστης» και «κρησάρα» -με στόχο να φτάνουν στη βόρεια Ευρώπη όσο το δυνατόν λιγότεροι και μόνο όσοι έχουν περάσει τα κριτήρια της πρώτης διαλογής στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής.

Στην πράξη, βεβαίως, τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν, έστω κι αν η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τα πάντα και επιταχύνει την υιοθέτησή τους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Αθήνα καλείται εκτός από την ολοκλήρωση των hot spots, να μεταφέρει το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του λιμενικού και του ναυτικού της στο ανατολικό Αιγαίο, καθώς και χερσαίες δυνάμεις στα νησιά, που θα περιπολούν με στόχο να μην επιτρέπουν στους πρόσφυγες να τα προσεγγίσουν. «Αυτό θα βοηθήσει ώστε να εντοπίζονται ακόμη και τα μικρά πλοία που διασχίζουν τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόφσκις -χωρίς να διευκρινίζει πώς θα αναγκάζονται να επιστρέψουν πίσω…

Όσον αφορά εκείνους που θα καταφέρουν να περάσουν το θαλάσσιο «τείχος», η Ελλάδα καλείται να αναλάβει τη στέγαση και τη φιλοξενία τους, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, βάσει του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν και των βάσεων δεδομένων της Interpol. Στη συνέχεια δε, υποχρεούται να δρομολογεί, με τη βοήθεια της Frontex, την επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται ασύλου, αφού θα έχει διαπιστωθεί ότι προέρχονται από κάποια «ασφαλή» χώρα ή περιοχή.

Αντιδράσεις

Η σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών απέναντι στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε πως «αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση πρέπει να τη βοηθήσουμε», προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτο να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της από τη Σένγκεν». Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν το κάνουν, θέτουν εαυτόν εκτός Σένγκεν (…) Δεν πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Είναι επίσης ένα θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Είναι ευθύνη της Ε.Ε. να διαχειριστεί τα εξωτερικά της σύνορα».

Προφανώς, η Ευρώπη απέχει πάρα πολύ από το να εκπονήσει «μια μακράς πνοής στρατηγική» για το πρόβλημα της μετανάστευσης, όπως ζήτησε χθες από την Γκάνα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι…

Σχέδιο επτά κέντρων για τους πρόσφυγες

Μέχριτις 15 Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμα τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο Κω και Λέρο και τα δύο κέντρα μετεγκατάστασης προς προώθησή τους σε Σχιστό και Σίνδο, όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με τον Π. Καμμένο, η φύλαξη των κέντρων θα είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ενώ ο στρατός θα περιοριστεί στη φύλαξη των εγκαταστάσεων και θα ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές για την όποια αξιόποινη πράξη περιέλθει στην αντίληψή του για να κινηθούν οι περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες.

Η Ελλάδα ζητά να περιέλθει στη διάθεσή της, η τράπεζα πληροφοριών με βιομετρικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προώθησης των προσφύγων στο πλαίσιο που έχει οριοθετήσει η Ε.Ε. εντός των 24 ωρών στα κέντρα υποδοχής τους στα νησιά και των 72 ωρών στα κέντρα μετεγκατάστασής τους προς προώθησή τους. Η διαχείριση των στοιχείων θα γίνει από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αυτό προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.