Φούσκα η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

lefta-kremala-50euro

Το ξεκαθάρισμα των βιώσιμων και μη κόκκινων δανείων βρίσκεται στο στόχαστρο των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες θέλουν να απαλλαγούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για να μπορέσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών που κρατούν στα σπίτια τους ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, τα οποία οι τράπεζες θέλουν να τους πείσουν να τα καταθέσουν στα ταμεία τους. Άλλωστε, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αναμένεται να κατηγοριοποιήσει σε βιώσιμες ή μη τις επιχειρήσεις με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο και ιδιώτες.

Έτσι λοιπόν ξεκινούν από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, από άνω του 1 εκατ. ευρώ ως 300.000 ευρώ. Σκοπός είναι να κριθεί ποιες είναι οι βιώσιμες επιχειρήσεις και ποιες όχι. Για τις μη βιώσιμες θα ξεκινήσουν ταχείες διαδικασίες εκκαθάρισης αλλά και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων. Μετά θα διαπιστωθεί ποιοι πρέπει να τύχουν προστασίας και ποιοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές (περίπου τα 20%).

Παράλληλα, οι τράπεζες μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζουν τους επιχειρησιακούς στόχους εξυγίανσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και μετά οι τράπεζες θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις, ενώ το ΤΧΣ θα εφαρμόσει  κριτήρια επιδόσεων εξυγίανσης μη  εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι μεγαλομέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, οι ξένοι επενδυτές, έριξαν πολλά δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες με σκοπό φυσικά σε μελλοντικά κέρδη τους. Σκοπός τους βέβαια είναι να αποκομίσουν κέρδη μέσα από την αναδιάρθρωση των τραπεζών με έμφαση φυσικά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Όπως οι ίδιοι οι ξένοι επενδυτές πιστεύουν, τα προβληματικά δάνεια είναι ένας τομέας που μπορεί να αποφέρει κέρδη όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε κάποια επενδυτικά funds που επένδυσαν σε αυτές και έχουν τεχνογνωσία και δραστηριότητα στη διαχείριση δανείων.

Αυτό που τους ενδιαφέρει βέβαια είναι ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου που θα ορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις της δράσης τους και το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία, καθώς πρέπει όλα να ολοκληρωθούν ως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που εξαιρεί από τις πωλήσεις κόκκινων δανείων τις κύριες κατοικίες, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ.

Το κύριο ενδιαφέρον τους συγκεντρώνει φυσικά το φιλέτο, που δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται με μεγάλες επιχειρήσεις.

Όλες αυτές οι διεργασίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η δήθεν επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν ήταν παρά μία φούσκα και κάθε άλλο παρά επιτυχημένη υπήρξε. Γιατί, αν ήταν επιτυχημένη, τώρα οι τράπεζες θα μπορούσαν από μόνες τους να παίξουν το ρόλο τους και να στηρίξουν τη πραγματική οικονομία και όχι να κυνηγάνε και να προσπαθούν να βάλουν χέρι στην ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών.

Σ.Α. / Radio1d.gr