Ιδρύεται προϋπάρχουσα γραμματεία για τα «κόκκινα» δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μας είχαν ανακοινώσει την ίδρυση Κρατικού Διαμεσολαβητή για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα βοηθήσει τους δανειολήπτες να σώσουν τα ακίνητά τους από τα νύχια των τραπεζών. Αντ’ αυτού έφεραν το Νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αποφασίζει και διατάσσει για το ποιος θα πάρει το πιστοποιητικό «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και μετά μας έφεραν και τα distress funds που ετοιμάζονται να αρπάξουν επιχειρήσεις και κύριες κατοικίες δανειοληπτών. Και ξαφνικά, μαθαίνουμε ότι ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Μάλλον περισσότερο «στάχτη στα μάτια». Μια τέτοια γραμματεία θα είχε λόγο ύπαρξης πριν δώσει η κυβέρνηση το ρόλο του υπέρτατου άρχοντα στις τράπεζες και στα distress funds. Θα είχε λόγο ύπαρξης αν η γραμματεία αυτή θα είχε κάποιο ρόλο και ισχύ απέναντι στις τράπεζες και θα μπορούσε να σταματήσει τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς στους οποίους επιδίδονται απέναντι στους δανειολήπτες.
Το μόνο που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ως λόγο για την ίδρυση αυτής της νέας γραμματείας, είναι για να προσληφθούν και βολευτούν 250 ημέτεροι – παιδιά του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ – και κάποια στελέχη που χρειάζονται παχυλό μισθό, καθώς η νέα Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα διοικείται από ειδικό γραμματέα, αλλά θα έχει και αναπληρωτή ειδικό γραμματέα, οι οποίοι θα έχουν διετή θητεία και θα διορίζονται με απόφαση του πρωθυπουργού.
Το περίεργο όμως, δεν είναι μόνο ότι αυτή η γραμματεία ιδρύεται αφού πρώτα όλες οι αρμοδιότητες δόθηκαν στις τράπεζες, αλλά ότι δεν θα είναι κάτι καινούργιο. Κι αυτό γιατί οι αρμοδιότητες αυτές υπήρχαν ήδη εδώ και χρόνια στις κατά τόπους νομαρχίες. Τώρα όμως η κυβέρνηση παίρνει αυτή την αρμοδιότητα από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Διοικήσεις, που αντικατέστησαν τις νομαρχίες, και φυσικά μαζί με τις αρμοδιότητες θα πάρουν και τους απαραίτητους πόρους.
Μετά το περίεργο, υπάρχει όμως και το αστείο. Και το αστείο σ’αυτή την υπόθεση είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε στη κυβέρνηση το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση της νέας γραμματείας επειδή δεν είχε κοστολογηθεί. Κι αυτό γιατί οι συναρμόδιοι υπουργοί «ξέχασαν» να περιλάβουν την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), η οποία απεικονίζει το ύψος της δαπάνης που προκαλεί η εφαρμογή στην πράξη του επίμαχου Διατάγματος σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ξέχασαν να συμπεριλάβουν τη σημαντικότερη ίσως έκθεση, καθώς αυτή, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για να μπορεί το ΣτΕ να προχωρήσει στη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του επίμαχου Διατάγματος. Ετσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έδωσαν προθεσμία ενός μηνός στην κυβέρνηση να προσκομίσει τη σχετική έκθεση του ΓΛΚ για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος. Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί αυτή η έκθεση, τότε ίσως και να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να ιδρυθεί αυτή η νέα γραμματεία.

Σ.Α. / Radio1d.gr