Κλιμάκωση αποφασίζουν οι αγρότες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επ΄ αόριστον κλείσιμο οδικών δικτύων και προετοιμάζουν τις μηχανές των τρακτέρ τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Σήμερα μάλιστα πραγματοποιούν πανελλαδική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, οπότε και θα οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Τα τρακτέρ που είναι παρατεταγμένα σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας υπερβαίνουν τα 8.000 και τα μπλόκα αυξάνονται και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα.

Τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα προκαλούν φόβο στους φορείς της αγοράς για ενδεχόμενη μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Αν μάλιστα οι κινητοποιήσεις δυναμώσουν και επέλθει σύγκρουση με την κυβέρνηση, φοβούνται ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά και σοβαρό πρόβλημα στις μεταφορές προϊόντων.

Χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στη γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης- δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων. Νέα μπλόκα δημιουργήθηκαν στον Νομό Σερρών, στην Παλαιωκόμη, στον Νομό Πέλλας με πλέον τρία μπλόκα, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον Νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία.

Παρόμοια είναι η εικόνα στον μπλόκο των Νέων Μουδανιών, στη Δεσκάτη Γρεβενών, Πολύμυλο Κοζάνης, στη Χαλκιδική και τη ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στη Δυτική Ελλάδα, οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στις εθνικές οδούς Αντιρρίου-Ιωαννίνων και Πατρών-Πύργου, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, ενώ υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Tρία μπλόκα

Σε τρία ανέρχονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον Νομό Δράμας, στο Νομό Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ. Στο Νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά.

Στα διόδια των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα ενώ στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ.

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας-Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων, αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της Ε.Ε.

Στις εθνικές οδούς δίπλα στα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα θα σταθμεύσουν και τα φορτηγά της χώρας, καθώς οι πρόεδροι οκτώ φορέων αυτοκινητιστών ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου αλλά και τον συντονισμό των δράσεών τους με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Οι πρόεδροι των οκτώ φορέων συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Βορείου Ελλάδος, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της, Δημήτρη Παντελίδη, και πέραν της συμμετοχής στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, αποφάσισαν την πραγματοποίηση τοπικών συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και με αιτήματα φορολογικά και σχετικά με το ελάχιστο κόστος μεταφοράς, την αναθεώρηση αδειών τρίτων χωρών και την ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων ελέγχων.

Μετά τις 4 Φεβρουαρίου και αφού συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα ενδεχόμενων επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, θα αποφασισθεί -όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους- τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.