Στην αφετηρία το 3ο Technology Forum

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε πρακτικά αποτελέσματα ως προς τη δημιουργία αποδοτικών τεχνολογικών συμπράξεων στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών προσβλέπουν οι διοργανωτές του 2ου διαγωνισμού «Συνεργάζομαι» και του 3ου συνεδρίου “Technology Forum”, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, φέροντας στην πόλη ομιλητές από επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Microsoft και η Oracle.
Για το δίδυμο των διοργανώσεων συμπράττουν για πρώτη φορά 13 φορείς της Βόρειας Ελλάδας (από τον πανεπιστημιακό, επιχειρηματικό και ερευνητικό χώρο και την αυτοδιοίκηση), ενώ αυτές στηρίζονται και από τον οργανισμό προώθησης επενδύσεων και εξαγωγών Enterprise Greece, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να συνδράμει στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για εταιρείες του κλάδου. Το 3ο Technology Forum, το μεγαλύτερο συνέδριο πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ ο 2ος διαγωνισμός «Συνεργάζομαι» ξεκίνησε ουσιαστικά σήμερα, με το άνοιγμα της πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων.
Προθεσμίες και όροι του διαγωνισμού
Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η απονομή των βραβείων αναμένεται να γίνει στις 18 Μαΐου. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο ελάχιστος αριθμός συνεργαζόμενων φορέων είναι δύο, ενώ η συνεργασία τους πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία τριετία. Περιορισμοί ως προς τον τύπο των συνεργαζόμενων φορέων δεν υπάρχουν, αλλά θα θεωρηθεί θετική η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων. Στον προηγούμενο διαγωνισμό είχαν υποβάλει υποψηφιότητα 23 τεχνολογικές συμπράξεις, με τη συμμετοχή 90 φορέων από όλη την Ελλάδα.
Από συμβόλαια με εταιρείες το 15% του ετήσιου τζίρου της Επιτροπής Ερευνών ΑΠΘ
Αναλυτικότερα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας, επισήμανε ότι το 15% του ετήσιου τζίρου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 50-55 εκατ. ευρώ, προέρχεται από συμβόλαια με εταιρείες. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν δημιουργηθεί τέσσερις εταιρείες- τεχνοβλαστοί (spin-off), ενώ γνωστοποίησε ότι άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ). Ήδη επελέγησαν οι πρώτες οκτώ ερευνητικές ομάδες που θα εγκατασταθούν εκεί, ενώ στη δεύτερη φάση επιλογής, που θα ολοκληρωθεί περί το τέλος Μαΐου, θα οδηγηθούν στο χώρο άλλες οκτώ-δέκα επιστημονικές ομάδες.
ΕΚΕΤΑ: Εξασφαλισμένα 36 έργα με συμμετοχή 20 ελληνικών ΜΜΕ
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισήμανε ότι αυτό περιλαμβάνεται ανάμεσα στα 20 κορυφαία της ΕΕ από άποψη διεκδίκησης ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων, ενώ πρόσθεσε ότι στον υπό διερεύνηση τομέα έχει ήδη εξασφαλισμένα 36 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, στα οποία μετέχουν περίπου 20 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου οι μισές από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας). Πολύ μεγάλη δραστηριότητα έχει αναπτύξει εσχάτως και το ταμείο ευρεσιτεχνιών (patent fund) του Κέντρου.
Enterprise Greece: Η πληροφορική στο προσκήνιο
Τη δική της παρουσία στο στρατηγικό σχεδιασμό του Enterprise Greece αποκτά σταδιακά η πληροφορική, όπως επισήμανε η διευθύντρια της Μονάδας Προσέλκυσης Επενδύσεων του οργανισμού, Αγγέλα Μιχαλοπούλου, η οποία είχε σήμερα συναντήσεις και με έξι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να διερευνηθεί, αν υπάρχει αντιστοίχιση των προϊόντων/υπηρεσιών τους με αυτά που ζητούνται από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της αυξημένης έμφασης που δίδεται πλέον στην τεχνολογία, ο Enterprise Greece θα στηρίξει τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στο World Mobile Forum στη Βαρκελώνη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών, αλλά και στην έκθεση Internet of Things, που θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στη Βαρκελώνη, τον Σεπτέμβριο. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του φορέα περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 450 ιδιωτικά επενδυτικά έργα, ύψους αρκετών δεκάδων έως αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έκαστο. Περισσότερα από τα μισά εξ αυτών αφορούν τον τουρισμό, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη ακίνητα και έργα ενέργειας.
Μονόδρομο αποτελεί για τις επιχειρήσεις πληροφορικής η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Κωστή Καγγελίδη, που εξήγγειλε την άμεση -εντός των επόμενων μηνών- υλοποίηση πρωτοβουλίας του φορέα για τον περιορισμό του φαινομένου της μετανάστευσης νέων επιστημόνων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι πρόεδροι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παντελής Αγγελίδης κι ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Νίκος Μουσιόπουλος. Εκτός από τους παραπάνω φορείς, το εγχείρημα στηρίζουν ακόμη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του δήμου Θεσσαλονίκης (ΔΘ), με την ενεργό συμμετοχή του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.