ΒΕΘ: Ταφόπλακα το νέο ασφαλιστικό σύστημα
Για μπαλώματα αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, όπως η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει. «Αντιθέτως αποτελεί την πεπατημένη των μνημονιακών πολιτικών, που στο επίκεντρο τους έχουν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες, σφίγγοντας με τον τρόπο αυτό τη θηλιά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στα ήδη καταπονημένα ελληνικά νοικοκυριά» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας ότι το υπό συζήτηση σχέδιο, αποτελεί την πλέον άδικη εξέλιξη για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους εργοδότες, που αν και έχουν καταβάλει εισφορές ετών, δεν έχουν πλέον να προσδοκούν παρά μόνο ψίχουλα από τον ασφαλιστικό τους φορέα.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις, έχοντας βρεθεί στο επίκεντρο της τρικυμίας της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από ένα βιώσιμο περιβάλλον για να συνεχίσουν να επιχειρούν, να διατηρούν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεν χρειάζονται άλλες πολιτικές που θα τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Πρέπει επιτέλους να πάψει η επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής, με την κάθε μέρα να φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει με φόρους, αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών και μειώσεις συντάξεων, οι οποίες μάλιστα θα περιορίσουν περεταίρω την όποια ρευστότητα υπάρχει στην αγορά» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και στο ότι σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό, ακόμη και όσοι δηλώνουν εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το ασφάλιστρο που πληρώνουν σήμερα. Όσο μεγαλώνει, μάλιστα, το ύψος του εισοδήματος, τόσο πολλαπλασιάζεται η επιβάρυνση.
«Είναι δεδομένη η αντίθεση μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Το ζητούμενο είναι η ορθολογική κλιμάκωση του και όχι ο δεκαπλασιασμός του. Η επιλογή αυτής της πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.
«Είναι απολύτως παραδεκτό ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο και ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισής. Ωστόσο αυτό που ζητά η επιχειρηματική κοινότητα είναι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι μερεμέτια, ζητά σοβαρή διακυβέρνηση και όχι επικοινωνιακά τρικ σύμφωνα με τα οποία για να μην πληγεί μία κοινωνική ομάδα, πλήττεται μία άλλη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ υπογραμμίζοντας ότι και η εναλλακτική λύση που προβάλλεται, δηλαδή της επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, είναι επίσης σκληρή για τις επιχειρήσεις.
«Σε μια οικονομία με εξαιρετικά υψηλό κόστος συναλλαγών λόγω και των capital controls, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές είναι βέβαιο πως θα επιφέρει νέες αρνητικές επιπτώσεις, ενώ δεν αποτελεί κίνητρο για επιστροφή χρημάτων από ιδιώτες προς τις τράπεζες» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.