Δεν «χόρτασαν» σκι και σνόουμπορντ οι επισκέπτες στα χιονοδρομικά κέντρα
Το χιόνι ευνόησε Βασιλίτσα, Πήλιο και Καλάβρυτα τις ημέρες των γιορτών
Μερικώς εισακούστηκαν τελικά οι “προσευχές” που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες οι ιθύνοντες των χιονοδρομικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, αφού τα περισσότερα υπολειτουργούν σε ό,τι αφορά τις πίστες, αλλά υπάρχουν και εκείνα, σε Πήλιο Βόλου, Καλάβρυτα Αχαΐας και Βασιλίτσα Γρεβενών, που έκαναν “χρυσές δουλειές”, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης.
“Η χιονόπτωση που έπεσε τις τελευταίες ημέρες ευνόησε κυρίως τη Νότια και Ανατολική Ελλάδα, όπου τα χιονοδρομικά λειτούργησαν πλήρως, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ντύθηκαν μεν στα λευκά, αλλά το χιόνι που έπεσε δεν ήταν αρκετό για να δοθούν στους πολίτες όλες οι πίστες, παρά μόνο αυτές των αρχαρίων” επισήμανε ο κ. Λεφούσης.
Έτσι -πρόσθεσε- “μπορεί μεν να χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα να ‘πλημμύρισαν’ με παιδικές -και όχι μόνο- φωνές και να στολίστηκαν με χιονάθρωπους, αλλά οι φαν των χειμερινών σπορ δεν ‘χόρτασαν’ σκι και σνόουμπορντ και αμφότεροι αρκέστηκαν σε φωτογραφίες, ζεστά ροφήματα και παιχνίδια με το χιόνι”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεφούσης σημείωσε ότι οι πληρότητες στα καταλύματα των ορεινών περιοχών, όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, διαμορφώθηκε στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο 85%, μειωμένη σε ποσοστό 15% συγκριτικά με πέρυσι. “Αυτό το 15% αφορά σε ακυρώσεις που έγιναν από ανθρώπους που προφανώς βεβαιώθηκαν ότι δεν θα καταφέρουν να απολαύσουν τα χειμερινά σπορ και έτσι άλλαξαν προορισμό, κατευθυνόμενοι εκεί που το χιόνι έπεσε πολύ”.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεφούσης ανέφερε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη φετινή χρονιά, αφού και για τα επόμενα Σαββατοκύριακα ο καιρός προοιωνίζεται καλός, με αποτέλεσμα “ακόμα και το λιγοστό χιόνι που έπεσε και επιτρέπει τη λειτουργία λίγων χιονοδρομικών πιστών, μάλλον θα λιώσει, με αποτέλεσμα το λουκέτο να μοιάζει αναπόφευκτο”.
“Τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας λειτουργούν το πολύ τέσσερις μήνες το χρόνο, ενώ στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο τζίρος που κάνουν αντιπροσωπεύει το 50% του συνολικού σε κάθε έτος. Αντιλαμβάνεστε ότι η ζημία είναι τεράστια” εξήγησε.
Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα, εκ των οποίων τα δέκα στη Β. Ελλάδα και, όπως λέει ο κ. Λεφούσης, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που καταφέρνουν να “αποδράσουν” από την καθημερινότητά τους αυθημερόν, το κάνουν με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη.
Σε ό,τι αφορά την “ταυτότητα” των επισκεπτών στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι είναι Έλληνες, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι και λίγοι από αραβικές χώρες.
Τα χιονοδρομικά σε… αριθμούς
Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα αυξήθηκε την τελευταία διετία σε ποσοστό 20% και τα “snow buses” προκειμένου να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες, είχαν προχωρήσει στην ενίσχυση των δρομολογίων τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.
Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης, στα 100 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ “ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας”.
Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με μια ματιά
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.
Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.