Στα distress funds όλα τα ΑΦΜ των Ελλήνων
Πολλά και εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους η απαίτηση από την ΕΛΣΤΑΤ των 10 εκατ. ΑΦΜ των Ελλήνων. Κι αυτό γιατί, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα να το κάνει η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο και πολύ επικίνδυνο ηλεκτρονικό φακέλωμα, που δείχνει να συμμορφώνεται με τη μνημονιακή απαίτηση προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εκχωρήσει περί τα 10 εκατομμύρια προσωποποιημένα ΑΦΜ στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το αίτημα – απαίτηση έχει παγώσει καθώς όπως φαίνεται, από τον Νοέμβρη του 2014, οπότε και ψηφίστηκε ως προαπαιτούμενο του προηγούμενου μνημονίου, η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων προβάλλει αντιστάσεις και αντιπροτείνει να διαβιβαστούν τροποποιημένα τα στοιχεία, όπως γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις διαβίβασης φορολογικών δεδομένων για στατιστικούς λόγους. Δηλαδή να διαβιβάζονται τα πάντα χωρίς να είναι ευδιάκριτα τα ονόματα. Παρ’όλα αυτά, αυτό πάει να γίνει χωρίς μάλιστα να έχει ζητηθεί η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Πρόκειται για στοιχεία όπως ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων, επωνυμία επιχείρησης, τίτλος, email, φαξ, διεύθυνση, τηλέφωνο, κωδικούς δραστηριότητας, νομική μορφή, αρχεία επιχειρήσεων και υποκαταστημάτων, έντυπα Ε1, Ε3, Ε5, ισολογισμούς, καταστάσεις πελατών και προμηθευτών με τις ΔΟΥ τους, και πολλά άλλα.
Η τρόικα απαιτούσε όλα αυτά τα στοιχεία για να μπορεί να ελέγχεται η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων από το τραπεζικό σύστημα και να μην μπορούν να εξαπατούνται οι τράπεζες. Αλλά όλα αυτά τα στοιχεία πλέον μπορούν να δοθούν σε ιδιωτικούς φορείς όπως εισπρακτικές εταιρείες κόκκινων δανείων και σε distress funds. Αλλά και από εκεί μπορούν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέα, οργανισμό, οργάνωση και σε όποιον άλλο κακόβουλο.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα που καταργεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, τη προστασία του ιδιωτικού βίου, την αυτοδιάθεση, και με λίγα λόγια, το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να κρατάει κρυφά τα στοιχεία που αφορούν το βίο του, την οικογένειά του και γενικότερα τη προσωπική του ζωή.
Πρόκειται για στοιχεία τα οποία ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε να προστατεύει και να προστατεύει τον κάθε πολίτη του και όχι να τα παραδίδει στον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εισπρακτικές εταιρείες.
Ήδη η είδηση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε νομικούς κύκλους που κάνουν λόγο για κατάφωρη καταπάτηση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων ακόμη και άρθρων του ίδιου του Συντάγματος.
Σ.Α. / Radio1d.gr