Αλλαγή του Δουβλίνου και τήρηση της Σένγκεν ζητεί από την Κομισιόν η Αθήνα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα κοινοποιούν σε επιστολή τους προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Οι δύο υπουργοί παραθέτουν τις απόψεις της κυβέρνησης εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, κάνοντας ειδική μνεία στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία των φυσικών προσώπων μέσα στο χώρο Σένγκεν είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20-21 της Λισαβόνας) και συνεπώς είναι σημαντικό, όταν εξετάζουμε οποιεσδήποτε προτάσεις να μην σπαταλήσουμε τις προσπάθειες στο πλαίσιο της διαφύλαξης αυτής της θεμελιώδους αρχής, η οποία αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας ως Ένωση» αναφέρουν ενδεικτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουν, «θα πρέπει να εξετάσουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία μετακίνησης», ενώ καθιστούν αναγκαίο τον διαχωρισμό μεταξύ μετανάστευσης και τρομοκρατίας.

«Η αποτυχία να δράσουμε αποφασιστικά θα επηρεάσει απευθείας την ασφάλεια των συνόρων μας. Είναι γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πιέσεις για την ανάγκη ενός ουσιαστικού ελέγχου των συνόρων μας» εξηγούν.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στην Frontex, υπογραμμίζοντας τον κανονισμό της περί συγκατάθεσης των αιτούντων κρατών – μελών για την εκτέλεση μιας επιχείρησης: «Ο κανονισμός της Frontex προβλέπει τη συγκατάθεση των αιτούντων κρατών – μελών, ώστε να αποφασιστεί να οργανωθεί και να εκτελεστεί μια επιχείρηση. Αυτή η αρχή, αναφέρεται σε μια σειρά από άρθρα του κανονισμού και απηχεί τη λογική που διέπει την αρχή της αλληλεγγύης, όπως αναφέρεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, στο άρθρο 222. Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρήσουμε την αρχή της ενίσχυσης, ειδικά εφόσον οι αποφάσεις σε αυτό το πλαίσιο της υπηρεσίας λαμβάνονται με πλειοψηφία».

«H ενίσχυση της αρμοδιότητας της Frontex υπολογίζεται ότι θα προσδώσει μια παραπάνω ικανότητα σε ότι αφορά την επαναπροώθηση, κάτι που προβλέπεται και στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» προσθέτουν οι δύο υπουργοί και συμπληρώνουν: «Η ενίσχυση και επέκταση της αρμοδιότητάς του θα βοηθήσει στην αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών και θα επεκτείνει την διεθνή προστασία σε αυτούς που δικαιούνται. Επίσης θα συμβάλλει στην ασφαλή διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης».

Αναφορά γίνεται και στη συνθήκη του Δουβλίνου, υπογραμμίζοντας πως την ανάγκη αλλαγής στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. «Η προσφυγική κρίση έχει αναδείξει τα όρια του κανονισμού και των παραλείψεων του Δουβλίνου στην σημερινή του μορφή. Οι παραμεθόριες χώρες της ΕΕ το τονίζουν αυτό όλο αυτό το διάστημα. Ο κανονισμός αυτός πρέπει να αναθεωρηθεί εις βάθος ώστε να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό, το κριτήριο της πρώτης εισόδου, θα πρέπει ή να καταργηθεί ή να υποβαθμιστεί. Αντίθετα θα πρέπει να αναβαθμισθούν τα κριτήρια της οικογενειακής επανένωσης με την ελεύθερη βούληση του αιτούντος άσυλο» αναφέρεται στην επιστολή.