Να υπάρξουν κυρώσεις για την κωλυσιεργία των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Επί χρόνια οι τράπεζες υπέγραφαν δανειακές συμβάσεις με τους δανειολήπτες με όρους που αντιβαίνουν στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών. Και τώρα που χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, αλλά και τις επιχειρήσεις τους, τις οποίες αναγκάστηκαν να υποθηκεύσουν, βρίσκονται μπροστά στην ανάλγητη στάση των τραπεζών.

Μοναδικό σωσίβιο για κάποιους μόνο από τους χιλιάδες δανειολήπτες αποτελεί η υπαγωγή τους στο νέο νόμο Κατσέλη. Αλλά και γι αυτό, οι τράπεζες είναι αυτές που κρίνουν αν και ποιοι δανειολήπτες δικαιούνται να πάρουν το πιστοποιητικό συνεργάσιμου δανειολήπτη. Και σ’ αυτό όμως προβάλλουν διάφορα εμπόδια και δυσκολίες και κωλυσιεργούν, τη στιγμή που ελάχιστες μόνο μέρες έχουν απομείνει για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να υπαχθούν στο νέο νόμο Κατσέλη, που θα ισχύσει από 1-1-2016, ώστε να μπορέσουν να σώσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους.
Η στάση των τραπεζών και οι καθυστερήσεις που προκαλούν στους δανειολήπτες δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τον τελικό σκοπό τους. Μήπως εν τέλει σκοπός των τραπεζών δεν είναι άλλος από το να εμποδίσουν τον μεγάλο αριθμό των δανειοληπτών να υπαχθούν στο νέο νόμο Κατσέλη; Μήπως θέλουν οι τράπεζες να μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων που θα μπορέσουν να διευθετηθούν; Μήπως θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχύτερα με τα κόκκινα δάνεια και να τα δώσουν για ένα κομμάτι ψωμί στα distress funds που καραδοκούν να αρπάξουν την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών;

Οι καταγγελίες για κωλυσιεργία και σειρά εμποδίων από πλευράς των τραπεζών φτάνουν καθημερινά στο Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς, όπως φαίνεται, αν και μόλις λίγες μέρες πριν τη λήξη για την υπαγωγή των δανειοληπτών στο νέο νόμο Κατσέλη, έφτασαν και στην κυβέρνηση, που πια δεν μπόρεσε να κάνει ότι δεν τις ακούει. Κατά συνέπεια, ο γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αναγκάστηκε να κάνει συστάσεις στις τράπεζες, έστω και στο παρά πέντε.

Με επιστολή του στην Ένωση Τραπεζών, ζητά από τις τράπεζες να διευκολύνουν τους καταναλωτές – δανειολήπτες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010), με την άμεση και χωρίς κόστος χορήγηση των σχετικών δικαιολογητικών. Αφορμή για την παρέμβαση-σύσταση του υπουργείου ήταν οι αυξανόμενες καταγγελίες ότι οι τράπεζες κωλυσιεργούν στην παροχή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Σε θετική κατεύθυνση, αλλά ελλιπής, θα μπορούσε χαρακτηριστεί η παρέμβαση του γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αν δεν συνοδευτεί από κυρώσεις προς τις τράπεζες για την εγκληματική και συνειδητή κωλυσιεργία τους. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε κυρώσεις κατά των τραπεζών που προσπαθούν, έστω και τη τελευταία στιγμή, να εξαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών από το νέο νόμο Κατσέλη;

Θα επιβληθούν κυρώσεις στις τράπεζες που με την κωλυσιεργία τους και τα εμπόδια που προβάλλουν, πολύ περισσότερα κόκκινα δάνεια θα μείνουν εκτός της προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη, με αποτέλεσμα να πουληθούν σε εξευτελιστική τιμή στα distress funds; Θα επιβληθούν κυρώσεις στις τράπεζες  για την ακίνητη περιουσία που θα χάσουν χιλιάδες δανειολήπτες από τη κωλυσιεργία των τραπεζών;

Καλές οι επιστολές και οι συστάσεις, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και μα πληρώσουν και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει κάποια στιγμή, η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση, που διατείνεται ότι θέλει να προστατέψει την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών, να βγάλει τις τράπεζες από την ασυλία και το απυρόβλητο, να τους καταλογίσει τις πραγματικές τους ευθύνες και να τις υποχρεώσει να πληρώσουν γι αυτές.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει να πληρώνει για όλα ο φορολογούμενος πολίτης, ο άνεργος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος  δανειολήπτης για τις παραλείψεις, τις παρανομίες και τις ευθύνες των τραπεζών, που είναι αυτές οι ίδιες που δημιούργησαν τις τεράστιες μαύρες τρύπες στα ταμεία τους.