Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Κέντρου Χορήγησης Ασύλου του Βερολίνου

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ:ΑΡΧΕΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Κέντρου Χορήγησης Ασύλου του Βερολίνου (LaGeSo) Φραντς Άλερτ λόγω του χάους που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα στην υπηρεσία του.

Από τον περασμένο Ιούνιο εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά συνωστίζονται καθημερινά στην αυλή του Κέντρου, κάποιοι μάλιστα επί εβδομάδες, περιμένοντας να κληθούν για την προκαταρκτική συνέντευξη με τους αρμόδιους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Moabit Ηilft», η οποία ανακίνησε το θέμα, υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η Γερουσία του Βερολίνου, για αυτό, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Ντιάνα Χένιγκες, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι με τη νέα ηγεσία. Η Χένιγκες ζήτησε περισσότερους ειδικούς στην ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για την αναδιάρθρωση της γραφειοκρατίας που επικρατεί στο Κέντρο. Τόνισε μάλιστα ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί όσο προχωρά ο χειμώνας.

Επισημαίνεται ότι από το εν λόγω κέντρο απήχθη, βιάστηκε και κατόπιν δολοφονήθηκε τετράχρονο αγοράκι από τη Βοσνία, από έναν παιδεραστή ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικρατούσε εκεί.

Για «σοκαριστική κατάσταση» έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, η οποία, σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Δήμαρχο του Βερολίνου Μάρτιν Μούλερ, σημειώνει ότι είδε ανθρώπους να περιμένουν σε ουρές, πολλές φορές μέσα στη λάσπη, στριμωγμένοι σε αποκλεισμένους χώρους και σκηνές, χωρίς εγγύηση ότι τουλάχιστον το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο τους. «Πολλοί από αυτούς αισθάνονται ανήμποροι, αβοήθητοι, σαν να είναι παγιδευμένοι σε εφιάλτη».

Η Ροτ αναγνώρισε πάντως ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Βαυαρία, παρά τις αντιρρήσεις των αρχών και παρά το γεγονός ότι το κρατίδιο υποδέχεται το 15% των προσφύγων που φθάνουν στηνΓερμανία ενώ το Βερολίνο μόλις το 5%, η διαχείριση της κατάστασης είναι πολύ πιο επαγγελματική.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος του Βερολίνου υπερασπίστηκε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του, μιλώντας για «έκτακτες συνθήκες» και απευθύνοντας έκκληση «να μην χρησιμοποιείται η προσφυγική κρίση για πολιτικά παιχνίδια».

Στο μεταξύ 40 δικηγόροι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του υπουργού υγείας του Βερολίνου Μάριο Τσάγια, κάνοντας λόγο για «θεσμική αμέλεια» η οποία προκαλεί σωματικές βλάβες. «Σε κανένα άλλο κρατίδιο οι πολιτικοί και οι υπηρεσίες δεν αποτυγχάνουν τόσο συστηματικά όσο εδώ», δήλωσε μία εκ των δικηγόρων, η Κριστίνα Κλεμ.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στον χώρο προσωρινής εγκατάστασης που έχει στηθεί στο παλιό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ της πόλης, όπου έχουν βρει καταφύγιο 2200 πρόσφυγες. Αιτία είναι το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιούν εξωτερικές τουαλέτες και ότι πρέπει να μεταβαίνουν με ειδικά λεωφορεία σε κοντινές πισίνες προκειμένου να πλυθούν.