Σόιμπλε: “Δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα”

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος σε όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Μάλιστα, κάλεσε την Αθήνα να επιδείξει εγκράτεια σε αυτή τη συζήτηση.

«Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας μια γερμανική παροιμία.

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπ’ όψιν μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα «είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στην συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους – διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Απαντώντας δε στο ερώτημα δημοσιογράφου, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στοιχίσει λιγότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε αστειευόμενος: «Είναι σχεδόν τζάμπα. Μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε τα χριστουγεννιάτικά μας δώρα από αυτό. Αν συνεχίσετε να το λέτε, θα το πιστέψω».

Αναφερόμενος στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας περιγράφει εν συντομία το πρόβλημα της Ευρωζώνης. «Συμφωνούμε πάντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις κάνουμε. Εκτός αν έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας κι εκεί έχουμε συμφωνία με όρους», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε έμμεσα στην Ελλάδα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική στήριξη που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την προσφυγική κρίση. Τόνισε ότι θα ήταν απαράδεκτο «να μην μπορούμε να συνεννοηθούν με την Τουρκία διότι δεν μπορούμε να βρούμε τα 2,5 δισεκατομμύρια» και σημείωσε ότι οι 28 υπουργοί Οικονομικών ήταν σε αυτό σύμφωνοι. «Εάν οι αρχηγοί το πάρουν αυτό καλά προετοιμασμένο, αυτό θα είναι καλό. Τότε και η καγκελάριός μου θα είναι και πάλι ευχαριστημένη με την προετοιμασία του υπουργού της των Οικονομικών – όπως τότε τον Ιούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη της τα θέματά της και κάλεσε το ΔΝΤ να αποφασίσει αν θέλει τον συμβιβασμό για να μείνει στο πρόγραμμα. Χαρακτήρισε επίσης συμβολική για κάποιες χώρες του Βορρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ζήτησε ο όποιος συμβιβασμός να γίνει στη μέση του δρόμου.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει την αίσθηση ότι πλέον μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν καθίσταται αναγκαία χρηματοδοτικά η στήριξη του Ταμείου, γιατί το ποσό που θα έδινε καλύφθηκε. «Αν δεν θέλει τον συμβιβασμό επίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πει δημόσια» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει τονίσει πως θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απαραίτητη.

Όλγα Γεροβασίλη: Ευτυχώς που ο Σόιμπλε πασχίζει να κρατήσει τη στάμνα γερή

«Περιμένουμε από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει την στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ», επισημαίνει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας την αναφορά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”» αναφέρει η κ. Γεροβασίλη και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά.

Υπογραμμίζει δε ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση και επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της.