Στις αρχές του 2016 τα πρώτα καινοτόμα υλικά από τη Θεσσαλονίκη

ergastirio-nanotexnologias

Μέσα στο 2016 θα είναι έτοιμα τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν από την πιλοτική γραμμή παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών που είναι εγκατεστημένη στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά που θα εκτυπωθούν από τις πιλοτικές γραμμές της Θεσσαλονίκης, θα δοκιμαστούν στην ηλιοροφή αυτοκινήτων της  FIAT, στο πλαίσιο τελικών δοκιμών των νέων πολλά υποσχόμενων εφαρμογών των  πολλά υποσχόμενων εφαρμογών των οργανικών ηλεκτρονικών.

«Στόχος μας είναι η παραγωγή φθηνής φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας με το λιγότερο δυνατό κόστος, «λένε εκπρόσωποι 18 φορέων από 10 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “smartonics”. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη έξυπνων υλικών, τεχνολογιών και πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών προϋπολογισμού 11.5 εκ ευρώ που ολοκληρώνονται στο τέλος του 2016.

«Οι εφαρμογές που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό χαρτί e-paper, και τα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά, αναμένεται ν αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας.

Σε συνάντηση εργασίας  για την πορεία του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, οι Ευρωπαίοι ερευνητές τόνισαν πως σε μια 10ετία από σήμερα, όλες οι νέες συσκευές θα είναι πλέον ευρείας κατανάλωσης.

Ιδιαίτερη αξία έχει πως στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα smartonics, το ρόλο του επιστημονικού καθοδηγητή έχει αναλάβει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ με Δ/ντή τον καθηγητή Σ Λογοθετίδη.