Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στη Διάσκεψη των Ηνωμένων εθνών στο Παρίσι
Πέντε έλληνες καθηγητές από τους 55 συνολικά απ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια παράλληλη δράση των εργασιών του Διεθνούς Σεμιναρίου της Unesco για την κλιματική αλλαγή.
Η υπεύθυνη της περιβαλλοντικής ομάδας του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Ελένη Αναστασία Παπαδιαμαντοπούλου, μία από τους εκπαιδευτικούς που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, εξηγεί το λόγο της συμμετοχής της : «Πετύχαμε μια διάκριση που αφορά στην αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων για τη μετάδοση μηνυμάτων και συναισθημάτων στους πολίτες του κόσμου με σκοπό την ανάληψη συλλογικής δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή».
Το πρόγραμμα υλοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του Ελληνικού Κολλεγίου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, της κ.Ελένης-Αναστασίας Παπαδιαμαντοπούλου, υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου, και του κ.Δημητρίου Τσιόκα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-2015 και αποτελεί ένα από τα πέντε πρότυπα προγράμματα Καλής Πρακτικής της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη που επιλέχθηκαν στη χώρα μας από τον Εκπαιδευτικό τομέα της UNESCO. Στο Σεμινάριο θα συμμετέχουν και οι αποστολές των άλλων τεσσάρων σχολείων που διακρίθηκαν από την Αθήνα.
Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης μετά από διάκρισή του τιμήθηκε με πρόσκληση να συμμετάσχει στις εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου της UNESCO για την κλιματική αλλαγή (GettingClimate-ready: ASPnetschools’ responsetoclimatechange») και η αποστολή του Κολλεγίου θα βρίσκεται στην Πόλη του Φωτός το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου για να συμμετάσχει στις εργασίες.
Στο διεθνές σεμινάριο που οργανώνει η UNESCO ως παράλληλη δράση στη Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών , παρουσιάζονται Καλές Πρακτικές Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή . Τα αποτελέσματα αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα γίνουν αποδεκτά και θα υπογραμμιστεί ότι η ανάληψη ευθύνης και δράσης από την Εκπαίδευση είναι καίριας σημασίας για το θέμα. Οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα ενισχύσουν το ρόλο της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη , ενώ στις εργασίες του σεμιναρίου μάλιστα θα παραστούν πολιτικοί αρχηγοί.
Νέο ρεκόρ αύξησης θερμοκρασίας το 2016
Οι δύο καθηγητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης εξηγούν ότι τα ευρήματα νέας μελέτης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας ασκούν μεγαλύτερη πλέον πίεση στους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το κλίμα. Τα συμπεράσματα της μελέτης καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ο πλανήτης ίσως να βιώσει αύξηση ρεκόρ της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2016, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να συγκρατηθεί κάτω από τους δύο βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, προκειμένου να αποτραπούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδος του επιπέδου της θάλασσας.
Τα σημαντικότερα κίνητρα για ανάληψη δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή διαπιστώθηκε ότι είναι,αφενός, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και η εμπλοκή του κοινού (80%) αλλά και, αφετέρου, το σαφές, συνεπές και μακροπρόθεσμο πλαίσιο κυβερνητικής πολιτικής (77%), υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα εθνικά σχέδια δράσης, γνωστά και ως Προβλεπόμενες Εθνικά Επιλεγμένες Συνεισφορές, θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής COP21 .