ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα «κόκκινα» δάνεια
Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια των τραπεζών της, δήλωσε ο Χοσέ Βινάλς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC.
O Βινάλς σημείωσε ότι, αν και έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ευρωζώνη για την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, όπως οι ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά δάνεια. «Σημαντικά πράγματα έχουν γίνει, όπως η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αλλά υπάρχουν ακόμη περίπου 900 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά».
Το CNBC σημειώνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ιδιαίτερα έντονα στα τραπεζικά συστήματα των νότιων χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Από τον έλεγχο της ποιότητας ενεργητικού 130 τραπεζών της Ευρωζώνης, τον οποίο διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Οκτώβριο του 2014, προέκυψε ότι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε 879,1 δις. ευρώ.
Αυτά τα δάνεια βλάπτουν συνολικά την οικονομία και θα μπορούσαν να πλήξουν τη συγκρατημένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, δήλωσε ο Βινάλς. «Δεσμεύουν κεφάλαια και μειώνουν την κερδοφορία των τραπεζών, με συνέπεια να είναι μειωμένη η δυνατότητα των τραπεζών να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία. Οι τράπεζας με υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων τείνουν να έχουν μικρότερη διάθεση και δυνατότητα για τη χορήγηση δανείων, ενώ η Ευρώπη χρειάζεται τράπεζες που δανείζουν τις επιχειρήσεις ή τα νοικοκυριά, για να στηρίξουν την ανάκαμψη», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.
«Αποφασιστική δράση» πρέπει να αναληφθεί για το θέμα αυτό, είπε, από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές Αρχές και επίσης από τις Αρχές σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των χρεών. Τα σχόλια του Βινάλς έγιναν, ενώ η Ιταλία, εξετάζει τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» για να ξεκαθαρίσει τον τραπεζικό τομέα, που έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια αξίας 330 δις. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αναφέρει το CNBC.
Αναφορικά με την ευρύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ο Βινάλς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να λεχθεί αν η ύφεση είναι καθαρά πίσω μας. «Αυτό που έχουμε είναι μία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που είναι περιορισμένη και μη ομοιόμορφη και είναι ελαφρά καλύτερη στις αναπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένης της Ευρωζώνης και της ΕΕ, αλλά η οποία δεν είναι μία έντονη ανάκαμψη – και οι αναδυόμενες αγορές χάνουν σε δυναμική».