Ο δημότης «στο παιχνίδι» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

“Κάποτε η γιαγιά μου έλεγε ότι οι παλαιότερες γενιές φρόντιζαν τη γειτονιά χωρίς να περιμένουν από κάποιον να το αναγνωρίσει. Μετά κλειστήκαμε στο χώρο του υπολογιστή και η ζωή άρχισε να κυλά με γρηγορότερους ρυθμούς. Το ερώτημα ‘ποιος φτιάχνει τη λακκούβα έξω από το σπίτι μας’ όταν μένει εκεί για καιρό, έχει δύο απαντήσεις: είτε περιμένουμε την αρμόδια υπηρεσία και στο μεταξύ κάποιος θα πέσει στη λακκούβα, είτε κινητοποιούμαστε ώστε να ενημερώσουμε τους αρμόδιους”.

Με τα παραπάνω λόγια, ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας Open Thessaloniki, Απόστολος Κρητικός, ο οποίος εξειδικεύεται στο ανοιχτό λογισμικό περιέγραψε τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο ο δημότης, στο βαθμό που μπορεί και επιθυμεί, να συμμετέχει σε διαδικασίες όπως η συγκέντρωση δεδομένων για όσα συμβαίνουν στην πόλη ή η διατύπωση ιδεών που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν προς όφελος του ιδίου, των υπολοίπων και της πόλης.

Μιλώντας στην ημερίδα “Cities as Platforms” (Οι πόλεις ως πλατφόρμες), που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δημοσίου, Κοινωνικού Τομέα και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, “Polis”, ο κ. Κρητικός έφερε επίσης, ως παράδειγμα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Ως τρόπο επίλυσής του, ακολουθώντας την παραπάνω λογική, σημείωσε ότι θα ήταν εφικτό να συγκεντρώνονται σε μια διαδραστική ιστοσελίδα πληροφορίες από τον καθέναν σχετικά με την κίνηση.

“Αν πρέπει να κυκλοφορήσω στην πόλη στο διάστημα 12 με 1 το μεσημέρι και γνωρίζω μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό μου ότι εκείνη την ώρα η οδός Τσιμισκή είναι μπλοκαρισμένη, τότε οπωσδήποτε θα χρησιμοποιήσω μια εναλλακτική διαδρομή” τόνισε και γνωστοποίησε ότι μια τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνεί με το Open Thessaloniki ή να προτείνει κάποια ιδέα στο http://bit.ly/exoidea.

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία αναπτύσσει η ομάδα “Arduino Thessaloniki” ώστε να συλλέγει τιμές περιβάλλοντος, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία από διάφορα σημεία της πόλης προκειμένου να αναρτηθούν σε μια πλατφόρμα και να παρέχονται στο κοινό. Την ιδέα παρουσίασε ο εκπρόσωπος του δικτύου Σταύρος Καλαπόθας, ενώ για τις δυνατότητες του ανοιχτού λογισμικού και τα οφέλη της εφαρμογής του στη μείωση της καχυποψίας των πολιτών για τις δημοτικές και τις κρατικές αρχές μίλησε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Πειρατών Ελλάδας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

“Σε μελέτη που έχει παρουσιαστεί αναφέρεται ότι μόνο το 17% των δημοτών από ‘έξυπνες πόλεις’ παγκοσμίως γνωρίζουν την ατζέντα των δημοτικών συμβουλίων για τα μελλοντικά σχέδια της πόλης” είπε ο κ. Παπαμιχαήλ και τόνισε ότι θα πρέπει ο δημότης να εμπλακεί σε μια διαδικασία να μάθει τα δεδομένα της πόλης, ενδεχομένως να προσφέρει και να του προσφέρουν.

Επιστρέφοντας στο προαναφερθέν παράδειγμα της λακκούβας σχολίασε: “η συλλογή των δεδομένων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στους δήμους και όχι μόνο και δεν θα λυθεί ποτέ από τη δημοτική και τη δημόσια αρχή γιατί έχουν ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα να κάνουν. Αν όμως περνώντας από τη λακκούβα τη φωτογραφήσετε και στείλετε τη φωτογραφία στο δήμο τότε αμέσως βοηθάτε στην επίλυση του προβλήματος”.

“Είναι καιρός να εμπιστευτείτε τη νέα γενιά για να κάνουμε μια ηλεκτρονική επανάσταση. Χρειάζεται να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο και όσοι έχουν τα μέσα να μας το επιτρέψουν” είπε ο κ. Παπαμιχαήλ και υπογράμμισε ότι η χρήση ανοιχτού λογισμικού και η δημοσιοποίηση δεδομένων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα μπορεί να αυξήσει τη διαφάνεια και να μειώσει την καχυποψία του κοινού για όλα όσα γίνονται σε μια πόλη.