Παραγωγικοί φορείς Θεσσαλονίκης: Θηλιά για το επιχειρείν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών
Βόμβα στην εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής αγοράς αλλά και της αγοράς εργασίας χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στην επιστολή που συνυπογράφουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας υπογραμμίζεται ότι είναι αδύνατον οι ίδιες, βαρυφορτωμένες φορολογικές πηγές, όπως είναι οι επιχειρηματίες να πληρώσουν για μία ακόμη φορά το μάρμαρο.
«Το ενδεχόμενο, οποιασδήποτε αυξητικής μεταβολής των εργοδοτικών εισφορών, σε μία περίοδο που η επιχειρηματικότητα, βρίσκεται στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη φοροκαταιγίδα, θα προκαλέσει γεωμετρική αύξηση των λουκέτων, των απολύσεων καθώς και ενίσχυση του φαινόμενου της ανασφάλιστης εργασίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη των όποιων αυξήσεων, την ώρα μάλιστα που το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα.
«Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία. Η ζημιά, πέρα από το πλήγμα που καταφέρεται στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, επεκτείνεται και στο φορολογικό σύστημα, καθώς μειώνεται η φορολογική βάση ενώ αυξάνεται η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων.
Σε καιρούς κρίσης, το μέγα ζητούμενο είναι να πάρει μπρος η ατμομηχανή της ανάπτυξης, να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας, που βάλλεται από την αρχή της κρίσης, όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να συνεχίσει να παράγει πλούτο και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υψηλής ανεργίας που υπερβαίνει το 25% επί του ενεργού πληθυσμού και αγγίζει το 49% επί των νέων ανθρώπων» συνεχίζει η επιστολή.
Μάλιστα οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζουν ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2014 ήταν μία ωφέλεια που επέφερε την ανάσχεση της ανεργίας, έστω και οριακά και συνέβαλε στη διατήρηση των καθαρών μισθών των εργαζομένων σε σταθερά επίπεδα.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις που δεν θα οδηγούν σε λουκέτα και απολύσεις. Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό ότι η ικανότητα των συνεπών επιχειρηματιών και πολιτών για την καταβολή των όποιων αυξημένων εισφορών και φόρων έχει εξαντληθεί.
Κανείς δεν αρνείται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός του ασφαλιστικού μας συστήματος, που πρέπει όμως να είναι ιδιαίτερα στοχευμένος. Άλλωστε, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνει με ήπιο σχετικά τρόπο για να μη θίξει οριζόντια τους ασφαλισμένους.
Η τεράστια αποεπένδυση που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της ύφεσης δεν θα ανατραπεί με νέα επιδρομή φόρων και εισφορών στις επιχειρήσεις και τη μισθωτή εργασία. Είναι αναγκαία η διαμόρφωση μία νέας πολιτικής φορολογικών, κυρίως, κινήτρων υπέρ των παραγωγικών επενδύσεων, καθώς και μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ως προς το φορολογικό, ασφαλιστικό και ενεργειακό τους κόστος.
Σας καλούμε, λοιπόν, να εντείνεται τις προσπάθειές σας για μία πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική υπέρ της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων, αλλά και συνολικότερα υπέρ της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» καταλήγει η επιστολή.