«Κάνενας επιζών» από τη συντριβή του ρωσικού Airbus

ΦΩΤΟ: EPA

ΦΩΤΟ: EPA

Δεν υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του αεροσκάφους Airbus A321 στη χερσόνησο του Σινά, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο.

«Δυστυχώς, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η ρωσική πρεσβεία σημείωσε ακόμη ότι οι επιβάτες ήταν λιγότεροι από τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα επισήμως από τις αιγυπτιακές αρχές και το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» διευκρίνισε, ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.

Αδιευκρίνιστα τα αίτια της συντριβής του Airbus στο Σινά

Αδιευκρίνιστα είναι μέχρι στιγμής τα αίτια της συντριβής του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν μετά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας. «Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις αιτίες μόνο αφού αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει στην έρευνα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστούν τα αίτια της συντριβής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Airbus καταρρίφθηκε ή ανατινάχθηκε εν πτήσει.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος. Επικαλούμενα μια εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας, τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA και Interfax μετέδωσαν ότι ο κυβερνήτης ήταν πολύ έμπειρος αφού είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ενώ και στο αεροσκάφος είχε γίνει πλήρης συντήρηση.

Εντολή Πούτιν για αποστολή ρωσικών ομάδων διάσωσης στο Σινά

Την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά, όπου συνετρίβη το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (…) να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.

 

«Φωνές παγιδευμένων επιβατών»

Αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών που βρίσκεται στο σημείο της συντριβής, ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ότι φωνές παγιδευμένων επιβατών ακούστηκαν από τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους.

Όπως είπε, τα μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές από ένα σημείο του αεροσκάφους. «Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες» είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Στον τόπο της συντριβής ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

Στο σημείο της συντριβής κατευθύνεται ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ Μοχάμεντ, όπως μετέδωσε το αραβικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia. Το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλείται υπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.

Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής. Ο γενικός εισαγγελέας Ναμπίλ Σάντεκ ζήτησε από μια ομάδα εισαγγελέων να μεταβούν στο σημείο και να ερευνήσουν τα συντρίμμια. Πηγές της αιγυπτιακής ασφάλειας ανέφεραν πάντως ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε. Σημειώνεται ότι ισλαμιστές μαχητές δραστηριοποιούνται σε κάποιες περιοχές του Σινά.

Εθνικό πένθος στη Ρωσία

Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων, ενώ διέταξε την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στη Χερσόνησο του Σινά.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με την ονομασία Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19η στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί επιβάτες.