ΕΚΘ: «Το πολυνομοσχέδιο είναι σαν θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων»
«Αντιμέτωποι με μια σειρά δυσβάσταχτων μέτρων που ξεκινούν να ψηφίζονται από σήμερα έρχονται οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της χώρας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σχετικά με το νέο πολυνομοσχέδιο για το οποίο συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το νέο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να “ξεκλειδώσει” η δόση των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ φέρνει νέους φόρους, κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις!
Το νέο μνημόνιο φέρνει αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών για τα ακίνητα, αλλαγές στο ασφαλιστικό, μειώσεις συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατάργηση συντάξεων, μόνιμο ΕΝΦΙΑ από το πρώτο ευρώ και δεκάδες άλλα μέτρα το βάρος των οποίων θα σηκώσει ο κόσμος της εργασίας.
Η δημιουργική ασάφεια των περασμένων μηνών, η επιμονή στο δημοψήφισμα, τα capital controls και το “κλείσιμο” των τραπεζών από τη μια και η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών από την άλλη να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών και να λειτουργήσουν εχθρικά και εκδικητικά, αναγκάζουν μια ολόκληρη χώρα και έναν περήφανο λαό να ζήσει στα όρια της ανέχειας.
Το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση δίνει μια μικρή ανάσα στην ρημαγμένη ελληνική οικονομία στερεί όμως τον αέρα των Ελλήνων πολιτών, αφού τα νέα μέτρα και οι πρόσθετοι φόροι θα σφίγγουν καθημερινά όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των εργαζομένων.
Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι δραματική. Η ανεργία αυξάνεται, επενδύσεις δεν έρχονται, επιχειρήσεις κινούνται μεταξύ σφύρας και άκμονος και οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας μειώνονται.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να δώσει νέες μάχες στους δρόμους για την διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρει στη χώρα συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.
Την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζουν τα όργανα της ΓΣΕΕ προκειμένου να καθοριστούν και να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις και νέοι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος.
Τους αγώνες αυτούς πρέπει να τους δώσουμε από κοινού, ενωμένοι σαν γροθιά: εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι!