Σίμος Δανιηλίδης: «Δώστε κίνητρα για το Φυσικό Αέριο…»
Την αγωνία της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να περάσουν τον επερχόμενο χειμώνα χωρίς θέρμανση, αναδεικνύει εκ νέου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επαναφέροντας την πρότασή του για την θέσπιση κινήτρων για τη σύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπως επίσης και την καθιέρωση κοινωνικού τιμολογίου.
Με επιστολή του που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, τους προέδρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και τους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, ο Σ.Δανιηλίδης τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη άμεσης διεύρυνσης των δικτύων φυσικού αερίου χάριν της στήριξης των καταναλωτών, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής, τόσο για την κοινωνία και το περιβάλλον, όσο και τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Η υιοθέτηση της πρότασής μου στο σύνολό της θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό και κρίσιμο μέγεθος που επιδρά μόνο θετικά τόσο στη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όσο και στην προστασία της υγείας που επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα από τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τοξικά αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και βεβαίως, όλα τα προηγούμενα, εφόσον εξασφαλιστούν, θα έχουν θετικό τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικό επίπεδο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, εκφράζοντας την ελπίδα ώστε να υπάρξουν άμεσες και γενναίες αποφάσεις.
Η επιστολή και οι προτάσεις
Ανάμεσα στις προτάσεις που καταθέτει ο Σ.Δανιηλίδης συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα Φ.Α., μείωση των τιμών κατανάλωσης και θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, η επέκταση και υποχρεωτική σύνδεση στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις και θέσπιση πάγιων κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Να σημειωθεί ότι η επιστολή εστάλη και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη προκειμένου να φέρει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
»Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του χειμώνα και το σύνολο της κοινωνίας ζει με την αγωνία της αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της θέρμανσης, κάτι που και εσείς είστε σε θέση να γνωρίζετε ή να αντιληφθείτε από τα μηνύματα που λαμβάνετε καθημερινά.
»Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο ακανθώδες δεδομένων των αναμενόμενων εξελίξεων στον οικονομικό τομέα, καθώς οι ανάγκες της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιφέρουν μεγαλύτερη συρρίκνωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Πολύ περισσότερο, δε, όταν πρόκειται για χαμηλόμισθες οικογένειες, συνταξιούχους με πενιχρές συντάξεις, για απόρους ή και ανέργους.
»Η οικονομική κρίση, με ότι αυτή συνεπάγεται, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθέναν ότι πλήττει πρώτα και κύρια αυτές τις κατηγορίες των συνανθρώπων μας, που έχοντας να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη θα βρεθούν αντιμέτωποι και με το κόστος θέρμανσης καθότι προβλέπεται να καταργηθεί η ειδική επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα οδηγηθεί σε απόγνωση, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης.
»Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε και τα τραγικά γεγονότα που συνάνθρωποί μας έχασαν ακόμη και τη ζωή τους στην προσπάθειά τους θα ζεσταθούν καταφεύγοντας στην καύση επικίνδυνων υλικών και στη χρήση επικίνδυνων μέσων (μαγκάλια, κ.λπ.). Ταυτόχρονα, με την ανεξέλεγκτη χρήση επικίνδυνης βιομάζας προκλήθηκε πρωτοφανής ρύπανση της ατμόσφαιρας, όπως καταγράφηκε από έγκυρες επιστημονικές έρευνες και μελέτες, απειλώντας ακόμη και τη δημόσια υγεία.
»Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η οποία παρουσιάστηκε στη Διυπουργική Συνάντηση για το Περιβάλλον και την Υγεία, που οργάνωσε ο Π.Ο.Υ. στο Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτή, μόνο στη Θεσσαλονίκη το 2012 καταγράφηκαν 1.288 θάνατοι που αποδίδονται σε τοξικά αιωρούμενα σωματίδια, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά της ρύπανσης και κατά τα επόμενα έτη (2013, 2014, χειμώνας 2015). Την ίδια ώρα, το κόστος για την αντιμετώπιση της αύξησης της νοσηρότητας υπολογίστηκε στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ το κέρδος από τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης χρήσης βιομάζας για οικιακή θέρμανση θα μπορούσε να φτάσει ως 1,2 δισ. ευρώ και τα 130 εκατ. ευρώ από την αποφυγή ασθενειών (ΤΟ ΒΗΜΑ, 31.5.2015).
»Με τις σκέψεις αυτές, και νοιώθοντας την αγωνία των συμπολιτών και συνανθρώπων μας, επανέρχομαι με την παρούσα επιστολή μου για να αναδείξω για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα της πάγιας θέσπισης κινήτρων για τη χρήση του Φυσικού Αερίου από όλα τα νοικοκυριά και όλους τους καταναλωτές, και όχι μόνο σε πολύ περιορισμένη κλίμακα, όπως είναι τα δημοτικά ή δημόσια κτίρια ή οι επιχειρηματικές δραστηριότητες (βιομηχανίες, επιχειρήσεις, κ.ά.), όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.
»Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνταν και οι προηγούμενες επιστολές-προτάσεις μου που κατέθεσα επίσημα στην Πολιτεία και τους συναρμόδιους υπουργούς, με τελευταίες αυτές του Ιουνίου 2015 και του Αυγούστου 2014. Μάλιστα η δεύτερη εν μέρει έγινε δεκτή από την τότε ηγεσία του τότε υπουργείου Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στη δράση υπό τον τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες» (ΦΕΚ 3071, 14 Νοεμβρίου 2014, Αρ. Φ.14/02/19398/2927 ), και η οποία είχε ως καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής φυσικών προσώπων την 30η Απριλίου του 2015. Επιπλέον, ο τότε υπουργός ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε προτείνει τη θέσπιση του αφορολόγητου των 15.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, η οποία όμως δεν προωθήθηκε από τα οικονομικά επιτελεία της τότε κυβέρνησης.
»Είναι περιττό, λοιπόν, να επαναλάβω τα αυτονόητα οφέλη που θα προκύψουν από τη διεύρυνση της χρήσης του Φυσικού Αερίου ως κύριας πηγής θέρμανσης, τόσο για την κοινωνία και τη δημόσια υγεία όσο και για την εθνική οικονομία.
»Έτσι, επαναφέρω την πρόταση για άμεσο σχεδιασμό και υλοποίηση Προγράμματος Ειδικής Επιδότησης όλων των μεμονωμένων κατοικιών και διαμερισμάτων για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Στόχος εφικτός που θα συμβάλλει αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην:
- προστασία της δημόσιας υγείας και του επιβαρημένου περιβάλλοντος από το καρκινογόνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα,
- μείωση του κόστους θέρμανσης και την περαιτέρω οικονομική διευκόλυνση των πολιτών για τη σύνδεση των νοικοκυριών τους με το δίκτυο φυσικού αερίου,
- εξοικονόμηση ενεργειακών και οικονομικών πόρων, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας,
- πάταξη του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων.
»Με βάση όλα τα παραπάνω, προτείνω να θεσπιστεί ένα σταθερό σύστημα που θα προωθήσει και θα επιταχύνει την επέκταση των δικτύων Φυσικού Αερίου, το οποίο, μέσα από μια σταθερή πολιτική κινήτρων στους καταναλωτές θα το καταστήσει ως τη βασική και ασφαλή πηγή θέρμανσης, που σε συνδυασμό με την υποστηριζόμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων. Με δεδομένο τον αναμενόμενο και προωθούμενο προγραμματισμό του ΕΣΠΑ2, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει:
- Υποχρεωτική επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη ρύπανση από αιωρούμενα τοξικά μικροσωματίδια εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καύσης επικίνδυνης βιομάζας,
- Χρηματοδότηση κατά 100% του κόστους-τέλους σύνδεσης με τα δίκτυα φυσικού αερίου όλων των νοικοκυριών, είτε ζουν σε διαμέρισμα είτε σε μονοκατοικία, καθώς σήμερα για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας το κόστος αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά και απωθητικά. Η ανάγκη αυτή ενισχύεται επιπλέον από τον απολογισμό της εφαρμογής του μέτρου της χρηματοδότησης για μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, το οποίο αποδείχθηκε ημιτελές και ατελέσφορο για το σύνολο των οικογενειών,
- Γενναία χρηματοδότηση της εγκατάστασης και για κάθε νέα μεμονωμένη σύνδεση νοικοκυριών ή επιχειρήσεων με τα δίκτυα φυσικού αερίου, επιδοτώντας και το σύνολο του εξοπλισμού και της εγκατάστασης, καθώς σήμερα μια μέση τιμή μιας εγγυημένης και ασφαλούς κατασκευής ξεπερνά τις 2.500 ευρώ ανά νοικοκυριό, ποσό που προβληματίζει έντονα τους υποψήφιους χρήστες φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η απόσβεση του κεφαλαίου γίνεται σε βάθος χρόνου.
- Καθιέρωση και θέσπιση Κοινωνικού Τιμολογίου για τη στήριξη των οικογενειών ή των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,
- Επιτάχυνση των διαδικασιών επέκτασης των δικτύων στο σύνολο της επικράτειας και μείωσης του χρόνου της σύνδεσης με τους μελλοντικούς χρήστες, απλοποιώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία με την πάταξη της γραφειοκρατίας,
- Περαιτέρω μείωση των τιμών κατανάλωσης φυσικού αερίου, που να περνά άμεσα στον καταναλωτή και όχι σε περιόδους που δεν γίνεται χρήση θέρμανσης, μέτρο εφικτό με δεδομένες τις νέες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου, το νέο διεθνές περιβάλλον τιμών και την προωθούμενη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου.
- Άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων στις συνδέσεις των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου, που μπορεί να φθάνουν έως και τους δέκα μήνες εξαιτίας μιας απαράδεκτης κερδοσκοπικής λειτουργίας των εταιριών φυσικού αερίου.
- Πάγιο ισχυρό κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση και θωράκιση των κατοικιών μέσω μιας γενναίας χρηματοδότησης-επιδότησης του κόστους. Έτσι, και ο επί μακρόν πληττόμενος από την ανεργία και την ύφεση κλάδος των κατασκευών, συντηρήσεων και εργατοτεχνικών θα στηριχθεί, και οι πολίτες-ιδιοκτήτες θα μπορούν να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή αφού τώρα αδυνατούν να διαθέσουν τα μεγάλα και απαιτούμενα ποσά από την ήδη συρρικνωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. Κι αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς να πλήττονται τα δημοσιονομικά της χώρας καθώς οι δαπάνες θα επιστρέφουν στα ταμεία του κράτους είτε ως ΦΠΑ είτε ως τέλη και φόροι μισθωτών υπηρεσιών και ελεύθερων επαγγελματιών.
- Θέσπιση αφορολόγητου ποσού 15.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να προχωρήσει κάποιος στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας του, καθώς από τη μια μειώνεται το κόστος θέρμανσης-ψύξης μέσω της ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών, και από την άλλη εξασφαλίζεται μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, που έμμεσα αντιστοιχεί σε χρηματοδότηση των ιδιοκτητών. Ταυτόχρονα, το μέτρο θα αποτελέσει ισχυρή στήριξη στον κλάδο των κατασκευών, συντηρήσεων και εργατοτεχνικών, που τα τελευταία χρόνια πλήττεται τραγικά και η ανεργία έχει αγγίξει το 90%. Και με δεδομένα τα φορολογικά παραστατικά, είναι γνωστό και βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τις δαπάνες αυτές θα επιστρέφουν επίσης στα ταμεία του κράτους προς όφελος των δημοσιονομικών είτε ως ΦΠΑ, είτε ως τέλη και φόροι μισθωτών υπηρεσιών και ελεύθερων επαγγελματιών.
»Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
»Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι η υιοθέτηση της πρότασής μου στο σύνολό της θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό και κρίσιμο μέγεθος που επιδρά μόνο θετικά τόσο στη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όσο και στην προστασία της υγείας που επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα από τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τοξικά αιωρούμενα μικροσωματίδια. Και βεβαίως, όλα τα προηγούμενα, εφόσον εξασφαλιστούν, θα έχουν θετικό τελικό αποτέλεσμα σε δημοσιονομικό επίπεδο.
»Με βάση όλα τα παραπάνω, πιστεύω ότι και εσείς αναγνωρίζετε το λογικό των σκέψεων και προτάσεών μου, όπως επίσης αποδέχεστε και την αδήριτη ανάγκη να τολμήσει η Πολιτεία δραστικά, ουσιαστικά και άκρως αποτελεσματικά μέτρα, η εφαρμογή των οποίων λειτουργεί προς όφελος και της κοινωνίας των πολιτών, και του περιβάλλοντος, αλλά και προς όφελος των δημοσιονομικών της χώρας».