Εφαρμογή… προξενήτρα
Η πρωτοτυπία του είναι το swipe, δηλαδή το απαλό χτύπημα των δακτύλων στην εικόνα ώστε να μετακινείται στην οθόνη. Ανάλογα με τα «αισθήματά» σου για κάποιον, κάνεις είτε swipe στα δεξιά («με ενδιαφέρει ερωτικά») είτε στα αριστερά («όχι, ευχαριστώ»). Αν και τα δύο μέρη κάνουν swipe στα δεξιά, τότε έχει επιτευχθεί το «συνοικέσιο» και ξεκινά συζήτηση με μηνύματα.
Το Tinder δεν είναι το πρώτο app γνωριμιών για smartphone, αλλά κατάφερε να κάνει το online dating… μέινστριμ. Στην Αμερική μάλιστα έχει ήδη καθιερωθεί το ρήμα tindering, ενώ τις κοπέλες που το χρησιμοποιούν τις αποκαλούν Tinderellas, από τις λέξεις Tinder και Cinderella (Σταχτοπούτα). «Στο γραφείο όλοι ασχολούνται μ’ αυτό», μου λέει ένας φίλος που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. (Σύμφωνα με στατιστικές, μία στις πέντε σχέσεις στην Αγγλία ξεκινούν από το Ιντερνετ!) «Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει “πιάσει” ακόμη τόσο, αλλά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη γίνεται χαμός μ’ αυτό. Ξέρω γυναίκες που βγαίνουν έξω μόνο αν έχουν κλείσει ραντεβού στο Tinder», αποκαλύπτει η sex editor Ειρήνη Χειρδάρη.
Το Tinder σε εντοπίζει μέσω GPS, συλλέγει στοιχεία και φωτογραφίες σου από το προφίλ σου στο Facebook και στη συνέχεια σου παρουσιάζει πιθανούς υποψηφίους ανάλογα με την τοποθεσία σου και τις προτιμήσεις σου. «Είκοσι έξι εκατομμύρια άτομα αναζητούν καθημερινά το ταίρι τους στο Tinder. Μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί 8 δισεκατομμύρια “ζευγαρώματα”», μας πληροφορεί ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας που το λανσάρει, Evan Bonnstetter. Η εταιρεία δεν παρέχει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των χρηστών. Ξέρουμε μόνο ότι το 58% είναι άνδρες, το 85% ηλικίας 18-34 ετών και κατά μέσον όρο χρησιμοποιούν το app καθημερινά για περίπου μιάμιση ώρα. Το Τinder διατίθεται σε 196 χώρες και σε 30 γλώσσες.
Η Μαρία, μια 33χρονη Ελληνίδα του Λονδίνου, το ανακάλυψε πέρυσι και παθιάστηκε με αυτό. «Κάθε βράδυ, όταν επέστρεφα από τη δουλειά, έμπαινα και γνώριζα κόσμο», μας εκμυστηρεύεται. Σήμερα έχει σχέση, αλλά τότε είχε κάνει εκατοντάδες γνωριμίες. Είναι εθιστικό; τη ρωτάω. «Ναι, είναι σαν να κάνεις online shopping. Θα δεις εκατοντάδες φορέματα πριν αγοράσεις ένα…»
Το Tinder δημιούργησαν οι 28χρονοι Sean Rad και Justin Matten, μαζί με τον Jonathan Badeen, τον μηχανικό που «έχτισε» την εφαρμογή για τα smartphones. Οι δύο πρώτοι μεγάλωσαν στο Μπέβερλι Χιλς και φοίτησαν στο ίδιο πανεπιστήμιο. Το 2012, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία της ήδη υπάρχουσας βιομηχανίας online dating καθώς και τα πλεονεκτήματα άλλων ιντερνετικών επιχειρήσεων όπως το Facebook, δημιούργησαν το Tinder.
Το Vanity Fair, με πρόσφατο άρθρο της Nancy Jo Sales, επέκρινε την «κουλτούρα γνωριμιών» η οποία τροφοδοτείται από αυτό, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο app προωθεί το ευκαιριακό σεξ ανάμεσα στους νέους, και μάλιστα εις βάρος των γυναικών (πολλές χρήστριες λαμβάνουν άσεμνα μηνύματα από άντρες). «Αν μπαίνεις εκεί με την ελπίδα να βρεις τον πρίγκιπά σου, καλή τύχη», σχολιάζει η Μαρία. «Το Tinder είναι η απόδειξη του πόσο επιφανειακά έχουν γίνει τα πράγματα στις σχέσεις: το πρώτο πράγμα που προσέχουμε στον άλλο -και κριτήριο για να προχωρήσουμε- είναι η εμφάνισή του».
«Ποτέ δεν στοχεύαμε να γίνουμε μια πλατφόρμα για τυφλά ραντεβού. Δημιουργήσαμε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων», δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο Justin Matten στον Guardian, προβάλλοντας τις… αγαθές προθέσεις του Tinder. Δεν συμφωνούν όλοι μαζί του. «Αυτό το app έχει αλλάξει δραματικά το βαθμό που δρούμε στην ερωτική μας ζωή», σημειώνει ο Justin Garcia, επιστήμονας από το Indianna University, ειδικός σε θέματα σεξ, φύλου και αναπαραγωγής. Η Μαρία το λέει πιο συγκεκριμένα: «Χάνονται το φλερτ και ο ρομαντισμός, η μαγεία του έρωτα».
Πηγή: Καθημερινή