Οι καυτοί φάκελοι στο υπουργείο Οικονομικών

Ypourgeio-Oikonomikon

Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση μέσα στον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ και να μείνει η χώρα χωρίς ρευστό τον Δεκέμβριο.

Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και παράλληλα να προωθηθούν ορισμένες κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Αναλυτικότερα, στο μέτωπο της φορολογίας η κυβέρνηση θα αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα -που θα γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές μας- προκειμένου να αποφύγει αντιδράσεις, αφού τα περισσότερα από τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο πλήττουν χιλιάδες φορολογουμένους.

Τα νησιά
Για παράδειγμα, από την 1η Οκτωβρίου θα καταργηθεί η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε μία πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου (Μύκονο, Σαντορίνη κ.ά.) ενώ θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέχρι τα τέλη του 2016.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, προβλέπεται σε δύο δόσεις η αύξηση τόσο του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% σήμερα στο 26% το 2017, όσο και του συντελεστή ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου από το 0,066 ευρώ το λίτρο στο 0,33 ευρώ την 1η Οκτωβρίου του 2016.

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν ακόμη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς οι όροι θα είναι λιγότερο ευνοϊκοί για όσους οφειλέτες είναι ασυνεπείς, ενώ παράλληλα θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα καθορίζουν ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση.

Εντός του ερχόμενου μήνα θα «περάσουν» ακόμη η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων (από το 2016) και η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Παράλληλα θα επανασχεδιαστούν τα κλιμάκια φορολόγησης για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, ενώ θα αρθούν τα νομικά εμπόδια για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη.

Μέσα στον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η 5η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2016 στη Βουλή και την αναθεώρηση του τρέχοντος.

Τράπεζες
Στον τραπεζικό τομέα τώρα, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης -το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου- είναι βασική προϋπόθεση για να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να επανέλθει η εμπιστοσύνη, να πάρει μπροστά η οικονομία και να αρθούν τα capital controls.

Ωστόσο οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές. Τόσο οι τράπεζες όσο και η νέα κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα πρέπει οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εν γένει η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθούν πριν από την εκπνοή του έτους για να αποφύγουν το bail in. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει η νέα Βουλή να ψηφίσει τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προς το παρόν ο λογαριασμός για το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν δεν έχει καθοριστεί. «Βρισκόμαστε στη φάση που η ΕΚΤ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες. Περιμένουμε τα αποτελέσματα έως τα τέλη Οκτωβρίου και αμέσως μετά οι τράπεζες θα αναζητήσουν τρόπους να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, και θα αρχίσουν να συνομιλούν με τους επενδυτές», δήλωσε χθες μιλώντας στο Reuters ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Τεράστιο ποσό
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «τεράστιο» ποσό τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για τις τράπεζες, το οποίο έχει στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στα ιδρύματα και να αρθούν τα capital controls. Για τους Ελληνες τραπεζίτες η ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και αν καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα τότε θα προχωρήσει με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη, συνεπώς δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επενδύσουν στην Ελλάδα τώρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τελικό ύψος του λογαριασμού για τις τράπεζες θα κριθεί από τις παραδοχές των stress test και τον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού (AQR) που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20-25 Οκτωβρίου. Στόχος είναι οι τράπεζες να υπερ-ανακεφαλαιοποιηθούν και μάλιστα με καλής ποιότητας κεφάλαια, δηλαδή με «φρέσκο χρήμα».

Η πρόταση που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι προβλέπει ότι ένα μέρος των κεφαλαιακών αναγκών και κυρίως αυτές που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα του AQR και των stress tests στο βασικό σενάριο, θα καλυφθούν με κοινό μετοχικό κεφάλαιο. Και εδώ θα μπουν οι ιδιώτες επενδυτές, αγοράζοντες μετοχές με μετρητά, ώστε τα βασικά κύρια εποπτικά κεφάλαια (Core Tier Ι) να βρίσκεται στο 8%, το ελάχιστο όριο με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Τράπεζες
Ανακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Τον επόμενο μήνα η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει τις αλλαγές στον νόμο για το ΤΧΣ με πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD. Τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η Εκθεση της Τράπεζας Ελλάδος για την κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων.

Αγρότες
Υψηλότερη φορολογία για 2016-17

Αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 – αύξηση του συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου, από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα 0,200 ευρώ το λίτρο από τα 0,066 και από 1/10/2016 στο 0,33 ευρώ.

ΦΠΑ
Κατάργηση εκπτώσεων στα νησιά

Κατάργηση της έκπτωσης του 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε μία πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου (τα λεγόμενα πιο «πλούσια» όπως π.χ. η Μύκονος, η Σαντορίνη κ.ά.) για να ακολουθήσουν τα πιο απομακρυσμένα νησιά στα τέλη του 2016 – αύξηση στα ξενοδοχεία (από το 6% στο 13%) και στην εκπαίδευση (από το 0% στο 23%).

ΑΔΜΗΕ
Η πρόταση για τον διαχωρισμό από τη ΔΕΗ

Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει εναλλακτική πρόταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Αλλιώς οφείλει να ορίσει ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.

100 δόσεις
Αλλαγές στα επιτόκια και νέα κριτήρια

Αύξηση του επιτοκίου για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο 5% από 3% που είναι μέχρι τώρα και θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων προκειμένου να καθοριστούν ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση.

Ενοίκια
Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης

Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ, θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Περιορισμός της δαπάνης για το επίδομα

Το τρίτο μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει μειωθεί κατά 50% η κρατική δαπάνη που αφορά την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι δικαιούχοι επιδότησης για πετρέλαιο θέρμανσης το 2016.

Πηγή: Έθνος