Νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα μετά τη νίκη Τσίπρα
Οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν την επιλογή να απορρίψουν τον άνθρωπο που οδήγησε την χώρα τους πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Αντ’ αυτού, τον αγκάλιασαν, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκαν νικητές στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση φέτος έχοντας χάσει ελάχιστη δύναμη σε σχέση με την ηχηρή νίκη του Ιανουαρίου που τον έφερε στην εξουσία αλλά και σε αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε ποσοστό 35,5% έναντι του 28,1% της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ίδιο μικρό κόμμα με το οποίο συνεργάστηκε νωρίτερα, παρατηρεί το Bloomberg.
Ενώ η νίκη του Αλέξη Τσίπρα τον εδραιώνει στην ελληνική πολιτική σκηνή, αναδεικνύει επίσης το παράδοξο μιας χώρας η οικονομία της οποίας έχει γίνει η σκιά του εαυτού της και με τα capital controls να παραμένουν σε ισχύ, παρατηρεί το πρακτορείο. Μετά την άνοδό του στην εξουσία με την υπόσχεση να τερματίσει τη λιτότητα και να αποκαταστήσει την «αξιοπρέπεια» του ελληνικού λαού, ο Τσίπρας καλείται τώρα να προχωρήσει σε περαιτέρω δραστικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ως αντάλλαγμα για το πακέτο στήριξης των 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Όπως παρατηρεί ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το εκλογικό σώμα ψήφισε την επιστροφή στην εξουσία ενός κόμματος που «αθέτησε τις υποσχέσεις του, άλλαξε την πολιτική του, προκάλεσε κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και έφερε μια ύφεση που δεν χρειαζόταν». Από την άλλη πλευρά, «αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει μια σειρά αυστηρών διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που απέρριπτε εντόνως νωρίτερα», σημειώνει ο κ. Καλύβας
Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην πρωθυπουργία της χώρας ύστερα από την ηχηρή του νίκη στις εκλογές, όμως αυτή τη φορά έχει την εντολή να εφαρμόσει τη σκληρή λιτότητα, την οποία στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε εκλεγεί για να πολεμήσει, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τη WSJ, το γεγονός ότι ο Τσίπρας κατάφερε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του, εν μέσω στραβοπατημάτων και αλλαγών πορείας κατά την πρώτη ταραχώδη του θητεία στο πρωθυπουργικό γραφείο, υποδηλώνει ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να έχουν την εξουσιοδότηση για να εφαρμόσουν τη συμφωνία διάσωσης που υπεγράφη με τους Ευρωπαίους εταίρους το καλοκαίρι, παρά τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει.
Η επανεκλογή του Τσίπρα ίσως καθησυχάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς και τους αξιωματούχους στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας και θα εισέλθει σε μια περίοδο μεγαλύτερης πολιτικής ηρεμίας, επισημαίνει η εφημερίδα. Όπως σημειώνει, πολλοί πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούσαν πριν από τις εκλογές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη απειλή για το σχέδιο διάσωσης αν βρίσκεται στην αντιπολίτευση παρά στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την WSJ, ένας σημαντικός παράγοντας υπέρ μιας μεγαλύτερης σταθερότητας τους επόμενους μήνες είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν θα είναι πιο πιστή στον Τσίπρα και περισσότερο πολιτικά ρεαλιστική από ό,τι ήταν προηγουμένως.
Απομακρύνεται το Grexit, σύμφωνα με Γερμανούς οικονομολόγους
Μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν αναμένουν να επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο του Grexit. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουν ότι είναι πιθανό να συνεχιστούν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι», σχολίασε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γεργκ Κρέμερ. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στα χαρτιά τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, όμως όπως και τα προηγούμενα χρόνια συχνά αυτές δεν εφαρμόζονται πρακτικά», εκτίμησε.
Γι’ αυτό τον λόγο πιστεύει ότι αναμένονται συγκρούσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας. Θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα να αναζωπυρωθεί η ελληνική κρίση, αν και η υπομονή των πιστωτών δεν φαίνεται να έχει όριο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Αυτό το γνωρίζουν οι χρηματαγορές και δεν αναμένεται να εντυπωσιαστούν από τις διαφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank.
«Οι Έλληνες ψήφισαν, αλλά αντίθετα από τον Ιανουάριο αυτή τη φορά δεν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά διαφορετικά πράγματα», εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα της Nordea Bank, Χόλγκερ Σάντε. «Ανεξαρτήτως από το ποιος κυβερνά το περιθώριο ελιγμών είναι περιορισμένο», πρόσθεσε.
Εξάλλου στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι ανακουφίστηκαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της VP Bank, Τόμας Γκίτζελ. «Η Ε.Ε. προτιμά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τον Τσίπρα, παρά με τον Τσίπρα εναντίον της», καθώς ελπίδα των πιστωτών είναι να υπάρξει κάποια συνέχεια στην Ελλάδα, σημείωσε.