Ο Βάιος Νταφούλης μιλά στο Radio1d.gr για τη βία στα σχολεία

«Υπάρχει bullying στα σχολεία, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αντανακλά την ενδοοικογενειακή βία. Με τον όρο bullying εννοούμε τον εκφοβισμό, και την παρενόχληση που συμβαίνει στα σχολεία.» δήλωσε ο παιδοψυχολόγος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Βάιος Νταφούλης σε συνέντευξή του στο Radio1d.gr, στην εκπομπή «Όλα στη φόρα» του Ντήν Βουλκίδη και της Βάσιας Μπάρμπα.

Και συνέχισε: «Είναι πολύ σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να παρεμβαίνουν σε τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν πολλοί που είναι συνειδητοποιημένοι και δρουν, και άλλοι που μπορούν να κάνουν και περισσότερα.» 

Μιλώντας για την ψυχολογία των εμπλεκόμενων παιδιών στο bullying, σχολίασε: «Το σχολείο αναπαράγει αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Πολλές φορές, παιδιά τα οποία ήταν θύματα, γίνονται θύτες. Συχνά οι θύτες είναι παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, Ανάμεσα στους παράγοντες παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του παιδιού, η ιδιοσυγκρασία του. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει η παρέα του παιδιού, καθώς παίζει ρόλο συγχωρητικό για τις πράξεις του.»

«Τα θύματα έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση εξαρχής, κι αυτό τα καθιστά παθητικά. Από την άλλη, υπάρχουν και παιδιά έξυπνα και κοινωνικά, που θυματοποιούνται και αισθάνονται ντροπή, αμηχανία και αδυναμία λόγω αυτού. Η εξέλιξη αυτής της διαγωγής, μετατρέπεται σε ανθρώπους αντικοινωνικούς. Ως ενήλικας, όμως, ο άνθρωπος εντάσσεται πολύ πιο ομαλά στην κοινωνία.» ανέφερε ο κύριος Β. Νταφούλης σχετικά.

«Συστήνουμε να επικοινωνούμε και να μιλάμε, να λέμε αυτό που αισθανόμαστε. Ακόμη και στην παρέα τους, στα υπόλοιπα παιδιά, μπορούν και πρέπει τα θύματα να μιλούν, για να λύσουν τα προβλήματά τους. Οι έφηβοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως, στο διαδίκτυο, ο,τι γράφεται αφήνει ίχνη και δεν ξεγράφει, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.» δήλωσε, προτείνοντας ως λύση την ενημέρωση και την επικοινωνία.

Τέλος, σημείωσε πως: «Η βία και η επιθετικότητα θα υπάρχει πάντα, αλλά είναι στο χέρι μας να μετριαστεί αυτό το φαινόμενο.»

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr