Δεν έχουν υποβληθεί 3,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις 15 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας

Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο στο Taxisnet, προκειμένου να αντέξει το φόρτο εργασίας, ωστόσο θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτη η παράταση κατά έναν μήνα της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

 

Αγώνα δρόμου κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και για την έγκαιρη εκκαθάριση του νέου Φόρου Ακινήτων, έχοντας ωστόσο να ξεπεράσουν πολλά τεχνικά εμπόδια λόγω των πολλών διαφορετικών συντελεστών, που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση των ακινήτων.

 

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δόθηκε παράταση έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των Ε9 με όλες τις αλλαγές που έγιναν το 2013, γεννάται εύλογα το ερώτημα εάν η εκκαθάριση θα γίνει σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά το ότι υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών πήρε διαβεβαίωση από τις υπηρεσίες ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για πληρωμή του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις.

 

Ειδικά όσον αφορά στη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και απομένουν μόλις 15 ημέρες έως την καταληκτική προθεσμία της 30ης Ιουνίου, μένουν ακόμα να υποβληθούν πάνω από 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες Ε1!

 

Είναι ενδεικτικό ότι ως το Σάββατο είχαν υποβληθεί 2.178.761 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι έως τις 30 του μήνα που εκπνέει η προθεσμία, θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε ημέρα, κατά μέσο όρο 223.735 δηλώσεις, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις αντοχές του συστήματος, με αποτέλεσμα έμπειρα στελέχη του ΚΕΠΥΟ να σημειώνουν ότι το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο φορτίο, ειδικά όσο θα πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία, όπου συνήθως είναι ο μεγαλύτερος όγκος δηλώσεων.

 

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν δοθεί η δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων ως το τέλος Ιουλίου, η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου δεν θα πάει πιο πίσω, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν κάποιος υποβάλει δήλωση την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, θα πρέπει να πληρώσει αυθημερόν και τον φόρο.

 

Πέρα από την πίεση του χρόνου και τις δυσλειτουργίες του συστήματος κυρίως στις ώρες αιχμής, οι φορολογούμενοι καλούνται να ξεπεράσουν και τις “παγίδες” που κρύβονται στο Ε1. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν έναρξη επαγγέλματος από 1/1/2013 και μετά, για να φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή 13% αντί 26% για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισοδήματος, θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017- 018.

 

Οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με “μπλοκάκι” για να φορολογηθούν ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες- δηλαδή από το πρώτο ευρώ- θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 019- 020. Όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να τους δηλώσουν για πρώτη φορά, γνωρίζοντας ότι προσαυξάνεται το τεκμήριο διαβίωσης.

 

Οι δαπάνες για ενοίκια κύριας- φοιτητικής κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια- δίδακτρα, τόκους στεγαστικών δανείων αποτελούν πλέον τεκμήριο και όχι φοροαπαλλαγές.

 

Όσον αφορά, δε, στις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνουν τον αναλογούντα φόρο μόνο εάν υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.