Με «βουτιά» 22,8% άνοιξε το Χρηματιστήριο
Κατακόρυφη πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της αγοράς, μετά από πέντε εβδομάδες που έμεινε κλειστό το Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω των Capital controls.
Η αγορά αποτιμά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται κυρίως στο χώρο των τραπεζών με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για μία ειδικού τύπου συνεδρίαση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10.40 διαμορφώνεται στις 615,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση 22,81%.
Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 23,34% με τις τραπεζικές μετοχές να είναι κλειδωμένες στο limit Down.
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολκής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου με την αγορά να κλείνει με κέρδη 2,03% και την εβδομάδα με άνοδο 16,03%, προεξοφλώντας τότε την επίτευξη συμφωνία. Από εκείνη την ημέρα και μετά “πάγωσαν” κεφάλαια ύψους 49 δισ. ευρώ, όση είναι η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
Τα εμβάσματα από το εξωτερικό,
Τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
Τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.
Τ α κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin),
Τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου κ.α
κεφάλαια από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου κ.α).
Η μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη στο άνοιγμα επιβεβαίωσε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters, το οποίο σε δημοσίευμά του είχε κάνει λόγο για απώλειες τις τάξης του 20%.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά τη συνεδρίασή του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου και απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις επί των μετοχών.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα και αποφάσισε την επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ακόμη αποφάσισε την επαναλειτουργία του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) και της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, την επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ, την επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων, την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ, αλλά και τη συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή δεν καταλαμβάνει τους Ειδικούς Διαπραγματευτές που πραγματοποιούν ειδική διαπραγμάτευση:
- Στις παραπάνω μετοχές
- Στα παράγωγα των παραπάνω μετοχών
- Στα παραστατικά τίτλων δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) των παραπάνω μετοχών
- Στα μερίδια Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs) και στα παράγωγα επί των δεικτών των οποίων οι παραπάνω μετοχές αποτελούν μέρος της σύνθεσής τους
Η εξαίρεση αυτή αφορά συναλλαγές που σκοπό έχουν την κάλυψη ή την αντιστάθμιση κινδύνου συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησής των υποχρεώσεων των ειδικών διαπραγματευτών.
Όπως ξεκαθαρίζεται οι ανωτέρω αποφάσεις ισχύουν από σήμερα 3 Αυγούστου 2015.