Στα ύψη η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος
Σπάει… τα ρεκόρ η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά τη βουτιά της βιομηχανικής παραγωγής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αυξημένη χρήση των κλιματιστικών λόγω του καύσωνα εκτόξευσε χθες στις δύο το μεσημέρι την κατανάλωση στα 9.732 Μεγαβάτ.
Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα χρονιάς και η αιχμή θύμισε τις παλιές εποχές των 10.000, 11.000 και 12.000 Μεγαβάτ, όταν το μπλακ άουτ απειλούσε την ομαλή ζωή των πολιτών.
Η κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης από την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουλίου μέχρι και χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής (ΑΔΜΗΕ) και του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), προήλθε κυρίως από την εγχώρια παραγωγή.
Μάλιστα τις κρίσιμες μεσημβρινές ώρες, όπου η ζήτηση φτάνει στα ύψη, οι ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και οι πέντε, αντίστοιχες, των ανεξάρτητων εταιρειών (Elpedison, Ηρων, Protergia και Korinthos Power) μπαίνουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης καλύπτοντας τη διαφορά από τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι «ιδιωτικές ΔΕΗ» είναι εκείνες που τα τελευταία χρόνια περιορίζουν τους κινδύνους διακοπών ηλεκτροδότησης, και ιδίως σε έκτακτες περιόδους προσφέρουν ανά πάσα στιγμή τις απαραίτητες ποσότητες ισχύος καθώς οι λιγνιτικές λόγω και της παλαιότητάς τους δεν είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες.
Αξίζει να δούμε την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τις μέρες του καύσωνα αλλά και πώς καλύφθηκε:
Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου, το συνολικό φορτίο της ημέρας ήταν στις 178,5 Γιγαβατώρες όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα της αγοράς (δηλ. στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, ΗΕΠ). Η ώρα αιχμής, της υψηλότερης ζήτησης, ήταν γύρω στις 2 το μεσημέρι, με το φορτίο να φτάνει στα 9.153 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές ρεύματος ανήλθαν στις 18,8 Γιγαβατώρες (18.800 Μεγαβατώρες) και αποτελούσαν το 10,5% του συνολικού φορτίου. Οι λιγνιτικές μονάδες την ώρα τις αιχμής έδωσαν 3.600 Μεγαβάτ ενώ στο σύστημα μπήκαν τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και δύο των ανεξάρτητων παραγωγών.
Την Τρίτη 28 Ιουλίου, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει προς τους 40 βαθμούς Κελσίου, η ζήτηση ρεύματος έφτασε σε υψηλότερα επίπεδα. Πάλι στις 2 το μεσημέρι σημειώθηκε η υψηλότερη ζήτηση, στα 9.432 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές ρεύματος «τσίμπησαν» σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Οι λιγνιτικές μονάδες έδωσαν 3.306 Μεγαβάτ. Λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Αντίθετα ανέβηκε η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου. Πέντε της ΔΕΗ και τέσσερις των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ρεύματος κάλυψαν σημαντικό μέρος της ζήτησης.
Προχθές, Τετάρτη, με τις θερμοκρασίες να πιάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου η αιχμή στις 2 το μεσημέρι χτύπησε… τα 9.674 Μεγαβάτ. Οι εισαγωγές πέφτουν στο 10,1% της κάλυψης των αναγκών κατανάλωσης ρεύματος. Οπως και οι λιγνιτικές μονάδες μειώνουν την παραγωγή τους στα 3.496 Μεγαβάτ σε σχέση με την Τρίτη. Οι απαιτούμενες ανάγκες καλύφθηκαν με ασφάλεια από τις πέντε μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των τεσσάρων των ανεξάρτητων παραγωγών.
Χθες Πέμπτη, η αιχμή κατέρριψε τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών καθώς εκτοξεύτηκε στα 9.732 Μεγαβάτ, λόγω των 41 βαθμών Κελσίου. Οι εισαγωγές πέφτουν ακόμη πιο χαμηλά, σε σχέση με την Τετάρτη, καλύπτοντας το 8,8% της ζήτησης. Οι λιγνιτικές μονάδες διατήρησαν αμετάβλητη την ισχύ τους συγκριτικά με την προηγούμενη μέρα. Αντίθετα στο σύστημα μπαίνουν και οι πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών και οι πέντε της ΔΕΗ.