Οι φανταστικοί αριθμοί της Ελλάδας και η τετραγωνική ρίζα τού -1

«Οι μαθηματικοί χρησιμοποιούν “φανταστικούς αριθμούς” για αφηρημένες έννοιες όπως η τετραγωνική ρίζα του -1 (η οποία, μιας και ρωτάτε έχει δύο απαντήσεις: i και –i). Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει να χρησιμοποιεί το ίδιο κόλπο στη σύνταξη ενός προγράμματος διάσωσης από την Ελλάδα», γράφει σήμερα το Bloomberg σε μια μάλλον αποκαρδιωτική ανάλυσή του για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

 

Δυστυχώς, η μαγεία που λειτουργεί στην αριθμητική μοιάζει πιθανό να πυρπολήσει τις προσπάθειες διάσωσης στην Ευρώπη, συνεχίζει το Bloomberg. Να μια επιλογή αριθμών που μπορούν να προσμετρηθούν στην καταστροφή για την Ελλάδα:

50 δισεκ. ευρώ
Όπως προβλέπεται, το σχέδιο διάσωσης καθορίζει ένα ανάχωμα ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 55 δισεκ. δολαρίων που ποικίλουν από λιμάνια και αερολιμένες μέχρι τον Παρθενώνα (ίσως και να αστειεύομαι με το θέμα του Παρθενώνα). Αυτά τα χρήματα θα τεθούν σε ένα ειδικό ταμείο και θα πωλούνται για την αποπληρωμή του χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για αδιευκρίνιστες επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης στο μέλλον.

Αναλογιστείτε όμως: τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται τώρα καθ’ οδόν φτάνουν δεν φτάνουν τα 4 δις. ευρώ. «Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σε πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις με αυτά τα assets», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι οι εκμεταλλεύσεις που απαιτούνται για να φτάσουν σε αυτό το ποσό «προφανώς δεν υπάρχουν».

Αν ούτε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας δεν πιστεύει ότι υπάρχει αυτό το ποσό σε «ασημικά», γιατί να το πιστεύει οποιοσδήποτε άλλος;

200%
Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα επόμενα δύο χρόνια το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 200% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Μία μόλις ημέρα πριν, το ίδιο το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις 170%. Και τα δύο αυτά ποσοστά απέχουν παρασάγγας από το 60% που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ προκειμένου μια οικονομία να μπορεί να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους αρχίζει σιγά σιγά να έρχεται στην επιφάνεια. Η αλήθεια είναι όμως ότι η ελληνική οικονομία είναι τόσο χάλια που κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρεωμένο θα καταλήξει τελικά να είναι η χώρα.

Δύο χρόνια
Τόσο κράτησε ο κεφαλαιακός έλεγχος στις κυπριακές τράπεζες, μετά τη χρεοκοπία τους. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν κλειστές ενώ παραμένει το όριο των 60 ευρώ στις αναλήψεις από το ΑΤΜ. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει πότε θα ξανανοίξουν. Αλλά, όπως έδειξε το παράδειγμα της Κύπρου, από τη στιγμή που μπαίνει κεφαλαιακός έλεγχος, είναι δύσκολο να χαλαρώσει προτού και το τελευταίο εναπομείναν ευρώ προσπαθήσει να δραπετεύσει.

3,5 δισεκ. ευρώ
Αυτό είναι το ποσό που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα την Δευτέρα στην ΕΚΤ. Έναν μήνα πριν, αν ρωτούσες οποιονδήποτε ποιες θα ήταν οι συνέπειες της μη αποπληρωμής αυτής της δόσης, θα σου απαντούσε πως θα ισοδυναμούσε με Grexit. Σήμερα, αποτελεί έναν ακόμη φανταστικό αριθμό. Η Ελλάδα είναι ήδη ληξιπρόθεσμη όσον αφορά τις δανειακές της υποχρεώσεις απέναντι στο ΔΝΤ, και έχει χάσει τόσες προθεσμίες που το να αθετήσει μία ακόμη, λίγη διαφορά θα κάνει.

Πηγή: Bloomberg