660.818 πολίτες ζήτησαν να πιστοποιηθούν ως ανάπηροι για να πάρουν συντάξεις, επιδόματα και φοροαπαλλαγές

Συνολικά 660.818 πολίτες ζήτησαν να πιστοποιηθούν ως ανάπηροι στην τριετία από τα ΚΕΠΑ και, έως τις 31Οκτωβρίου, οι 437. 735 κρίθηκαν οριστικά ικανοί για να ανανεώσουν ή να λάβουν συντάξεις αναπηρίας ή άλλες παροχές (προνοιακά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, θέσεις στάθμευσης κ.α.).

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της λειτουργίας των ΚΕΠΑ που δημοσιοποίησε ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Πατσιούρης, από τους 437.735 μόνο οι 6 στους 10 (287.453, ποσοστό 65,7%) έλαβαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν ποσοστά αναπηρίας από 0-66%. Ενδεικτικά, 140.910 περιπτώσεις αφορούσαν αιτήματα για απονομή και παράταση σύνταξης, 83.145 αιτήματα για φορολογική χρήση και 165.465 αιτήματα για προνοιακά επιδόματα ενώ εκκρεμούν 12.659 περιπτώσεις.

ΥΨΗΛΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μολονότι η πιστοποίηση της αναπηρίας γίνεται με βάση τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.) που έχει συνταχθεί από την Επιστημονική Κοινότητα, ο υποδιοικητής αποκάλυψε ότι, υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, πολλοί “εκμεταλλεύονται” τις διαφορετικές προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν, ανά φορέα, για την καταβολή παροχών. Και επιχειρούν “να πιστοποιήσουν, με κάθε τρόπο, κάποιας μορφής αναπηρία των ίδιων ή των μελών οικογενείας τους για την εξασφάλιση μέσων βιοπορισμού ή πρόσθετης οικονομικής εξασφάλισης, φοροαπαλλαγών και κάθε είδους ελαφρύνσεων ή διευκολύνσεων που παρέχει η πολιτεία στα άτομα με αναπηρία”. Έτσι:

 

  • Κάποιοι επικαλούνται πολλαπλές παθήσεις για να λάβουν το επιδιωκόμενο ποσοστό αναπηρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς που δεν ¨ικανοποιούνται¨ με το χορηγηθέν ποσοστό αναπηρίας για την κύρια πάθησή τους, επανέρχονται με επίκληση και δευτερεύουσας πάθησης (κυρίως ψυχιατρικής) προκειμένου να επιτευχθεί ποσοστό που απαιτείται για τη χορήγηση διαφόρων παροχών.

 

  •  Εντοπίστηκαν εικονικά παραπεμπτικά και εισηγητικοί φάκελοι που δε συνάδουν με την κλινική εικόνα του ασθενούς (test κοπώσεως, test δείκτη νοημοσύνης, επεμβάσεις που δεν έχουν γίνει κ.λ.π.), εικονικές νοσηλείες (κυρίως σε ψυχιατρικά αιτήματα), εικονικές συνταγογραφήσεις.

 

  •  Εμφανίστηκαν σε Επιτροπές άλλοι στη θέση του αιτούντος (κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών) ενώ βρέθηκαν και πλαστές γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Το ΙΚΑ παράλληλα με τον ανασχεδιασμό του συστήματος των ΚΕΠΑ (on line λειτουργία και έλεγχοι) έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και αλλαγών στον τρόπο χορήγησης των πάσης φύσεως παροχών (ενιαίες προϋποθέσεις για τα Ταμεία, διαχωρισμό της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας από την κοινωνική μέριμνα και μηχανισμούς ελέγχου πριν και μετά τη χορήγηση των επιδομάτων, ειδικά για την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα).