500 εθελοντές στην Κυριακάτικη δενδροφύτευση του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Σέιχ Σου

Εικόνες του 1997, όταν η μεγάλη πυρκαγιά κατέκαψε σχεδόν το 55% της συνολικής δασικής έκτασης του Σέιχ-Σου αφανίζοντας περισσότερα από 15.000 στρ. δάσους, ανασύρθηκαν στην επιφάνεια της μνήμης των εκατοντάδων εθελοντών που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών για δενδροφύτευση σε καμένη έκταση, στην οποία τα ίχνη της καταστροφής παραμένουν εμφανή.

 

Και ήταν όλοι συνεπείς στο ραντεβού που δόθηκε χθες, Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, στη θέση «Λυόμενο» στον Κέδρηνο Λόφο, που βρίσκεται κάτω από την περιφερειακή οδό και στις παρυφές της πόλης, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Τσάτρα (Ζωολογικός Κήπος). Από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, μικροί, μεγάλοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, μέλη κοινωνικών φορέων και συλλόγων, αφού εξοπλίσθηκαν με τα απαραίτητα εργαλεία (τσάπες, φτυάρια, γάντια, δενδρύλλια, κ.λπ.), και έλαβαν τις σχετικές κατευθύνσεις από τα στελέχη του Γραφείου Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ξεχύθηκαν στις πλαγιές και τις ρεματιές φυτεύοντας τα δικά τους δενδρύλλια, ξαναγεννώντας έτσι μια καμένη έκταση που παρέμεινε επί 18 χρόνια γκρίζα και άνευρη…

Η πρώτη από τις δύο μεγάλες δενδροφυτεύσεις που οργάνωσε για φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης εξελίχθηκε σε γιορτή του δάσους, σε γιορτή της ζωής… Περισσότεροι από 500 εθελοντές, μεταξύ των οποίων οικογένειες με τα μικρά τους παιδιά, κατέφθαναν σταδιακά στο χώρο δενδροφύτευσης, μεταφέροντας το μήνυμα «ποτέ ξανά καμένο δάσος».

Συνολικά αναδασώθηκαν 150 στρέμματα, καλύπτοντας διπλάσια έκταση από την καμένη, όπου φυτεύτηκαν 10.000 πλατύφυλλα και κωνοφόρα δενδρύλλια. Κυπαρίσσια, κουκουνάρια, τραχεία πεύκη, φυλίκι, αγριοκερασιά, συκιές, καρυδιές, ακακιές, δενδρολίβανο, δάφνη Απόλλωνος και πικροδάφνη είναι μερικά από τα είδη που επιλέχτηκαν για να ξαναδώσουν ζωή στο δάσος. Και στην εκστρατεία αυτή συμμετείχαν σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Π.Υ. Θεσσαλονίκης και ο 1ος Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, το Φιλοζωικό Σωματείο «Φροντίζω», οι Εθελοντές Καλαμαρί, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας, η Εταιρεία  ΚΥΑΝΑ, ο Όμιλος ΝΕΕ HUMANS, ο Σύλλογος Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «Εστία», το Οικόραμα Πεύκων, κ.ά. Δυναμική υπήρξε η παρουσία και η συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, που αποτελούνταν από περισσότερους από 40 μαθητές και τρεις καθηγητές.

 

Νέο ραντεβού στα Πεύκα

Αποφασιστική, όμως, ήταν η συμβολή των εθελοντών μελών της ΕΔΟΜΑΚ και της ΔΟΑΚ, τα οποία από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν στο χώρο έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συμμετέχοντας παράλληλα και στη δενδροφύτευση.

 

Και η οργάνωση του Γραφείου Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε να υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες, από το σημείο της συνάντησης (πλατεία Τσάτρα) μέχρι το χώρο της δενδροφύτευσης, ρυθμίζοντας την άφιξη και στάθμευση των οχημάτων, μέχρι και την προσέγγιση των εθελοντών.

 

«Προσπαθήσαμε για την καλύτερη οργάνωση της εξόρμησης και νομίζω ότι ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της αποστολής», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκος Σιμητόπουλος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής στα στελέχη των υπηρεσιών και της δασικής υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, από την πλευρά του, στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών, τους οποίους συνεχάρη κι ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια διαρκείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την προστασία του δάσους και τη μύηση των μικρών παιδιών στις περιβαλλοντικές αξίες. «Η συμμετοχή των συμπολιτών μας, των οικογενειών με τα μικρά παιδιά, των σχολείων, των κοινωνικών φορέων και συλλόγων για μια ακόμη φορά ήταν τέτοια που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του μεγάλου μας στόχου. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να πρασινίσουμε ξανά το δάσος του Σέιχ-Σου που καταστράφηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997. Ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει εάν δεν καλύψουμε το 100% της καμένης έκτασης με δένδρα που θα ξαναγεννήσουν τον πνεύμονα της πόλης μας», δήλωσε.

 

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση για τη συμμετοχή τους και στο επόμενο ραντεβού δενδροφύτευσης που έχει ορισθεί για την Κυριακή 1 Μαρτίου στα Πεύκα. Εκεί, και συγκεκριμένα στην περιοχή των Κοιμητηρίων, θα γίνει δενδροφύτευση 6.000 δενδρυλλίων σε έκταση 300 στρεμμάτων. Ως σημείο συνάντησης ορίστηκε ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, από όπου θα υπάρχει λεωφορείο που θα μεταφέρει τους πολίτες στο χώρο της αναδάσωσης, σε απόσταση 1.500 μέτρων. Να σημειωθεί ότι δενδροφύτευση στην περιοχή έγινε και πέρσι, όπου περισσότεροι από 1.000 εθελοντές φυτεύοντας πάνω από 9.000 δένδρα «ζωντάνεψαν» μια έκταση 350 στρ. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr