200.000 άνθρωποι σιτίζονται από τις μητροπόλεις
Δίχτυ προστασίας στους απόρους, στους αστέγους και τους ανασφάλιστους «απλώνει» στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ελλαδική Εκκλησία. Από το λεκανοπέδιο της Αττικής έως το πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στέκονται στις ουρές για ένα πιάτο φαγητό, βρίσκοντας καταφύγιο στις ενορίες και τους εκκλησιαστικούς οργανισμούς.
Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας «τρέχει» όλο το χρόνο, ωστόσο κορυφώνεται τις ημέρες των Χριστουγέννων με συσσίτια, δωρεάν διανομή ρούχων, φαρμάκων και πακέτων τροφίμων.
Όπως σχολιάζουν μητροπολίτες οι οποίοι ποιμαίνουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας, από το 2010 έως σήμερα στα φιλόπτωχα ταμεία παρατηρείται «ασφυξία» εξαιτίας των αυξημένων αιτήσεων πολιτών για συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης. Έτσι, αρκετές ενορίες αναγκάζονται να λειτουργούν με λίστες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«10.000 μερίδες» Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η ραγδαία αύξηση των απόρων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τρομάζει. Την τελευταία τετραετία ο αριθμός των πολιτών που καταφεύγουν στα συσσίτια έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Σύμφωνα με το διευθυντή του φιλόπτωχου ταμείου της Αρχιεπισκοπής, πατέρα Βασίλειο Χαβάτζα, «η Αρχιεπισκοπή δίνει σε καθημερινή βάση περίπου 10.000 μερίδες φαγητού. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των αλλοδαπών που έρχονται στα συσσίτια για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι Ελληνες».
Παράλληλα, έχει αλλάξει και η ανθρωπογεωγραφία. «Στο παρελθόν στα συσσίτια συμμετείχαν κυρίως ηλικιωμένοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που δεν είχαν κανέναν να τους φροντίσει. Πλέον, με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό στέκονται νέοι και άτομα που έχασαν τις δουλειές τους και σε πολλές περιπτώσεις και τα σπίτια τους», υπογραμμίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πατήρ Βασίλειος. Εκτός από την Αρχιεπισκοπή, μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας δίνουν στο σύνολο τους οι μητροπόλεις της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μητρόπολη Νίκαιας καθημερινά 1.600 άτομα συμμετέχουν στα 15 συσσίτια της ενορίας, ενώ 3.000 οικογένειες είναι εγγεγραμμένες στον Τομέα Πρόνοιας της μητρόπολης και τους παρέχεται βοήθεια, τόσο οικονομική όσο και σε τρόφιμα, φάρμακα και ρουχισμό.
Ρούχα και φάρμακα
Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, για την ανακούφιση των απόρων συμβάλλει και η ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αποστολή». Ανάμεσα στα άλλα, καλύπτει καθημερινές ανάγκες, διανέμοντας χιλιάδες πακέτα με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φαρμακευτικό υλικό και είδη υγιεινής.
Ανάλογο είναι το έργο των μητροπόλεων και των ενοριών στην επαρχία. Στη Μητρόπολη Δημητριάδος προσφέρονται σε καθημερινή βάση περισσότερες από 1.800 μερίδες δωρεάν φαγητού, που ετοιμάζονται από τις εθελόντριες των ενοριών. Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, εκτός από τα συσσίτια, οι ενορίες έχουν φροντίσει για την ένδυση και την υπόδηση των απόρων, αλλά και για τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων.
Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί συμβουλευτικός σταθμός ο οποίος εξυπηρετεί περισσότερα από 600 άτομα, καθώς επίσης και Κοινωνικό Φαρμακείο.
«Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει στις καρδιές των ανθρώπων ο Χριστός. Να κάνουμε πράξη την αγάπη και τη διδασκαλία Του. Μέσα στην κρίση και στις δυσκολίες που ζούμε, η Εκκλησία πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους», τονίζει ο κ. Ιγνάτιος.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ο μητροπολίτης, κ. Βαρνάβας, και οι ιερείς φροντίζουν έτσι οι ώστε να μη στερούνται τα βασικά οι οικογένειες που χρήζουν ανάγκης. Μάλιστα, είναι τόσες πολλές οι αιτήσεις για συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης που, σε πολλές περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι αναγκάζονται να επιλέξουν με βάση τα εισοδηματικά και τα κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα ης στο Διαδίκτυο η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έως και το περασμένο Πάσχα από τις ενορίες σιτίζονταν 7.259 άνθρωποι. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ για τα δεδομένα της μητρόπολης, καθώς το 2013 σιτίζονταν 6.365 άτομα, το 2012 ο αριθμός έφτανε τα 5.284, το 2011 τα 2.445 και το 2010 ήταν μόλις 1.387.
Βάρος στα συσσίτια δίνει και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Λειτουργούν 15 συσσίτια για περισσότερα από 2.500 άτομα. Χαρακτηριστικό στου(είο του μεγέθους του δράματος είναι ότι το 2010 οι άποροι που εξασφάλιζαν καθημερινή τροφή από τα συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης δεν ξεπερνούσαν τους 800.
Καταφύγιο ελπίδας βρίσκουν και στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών δεκάδες οικογένειες που αδυνατούν να σταθούν οικονομικά. Οι ενορίες παρέχουν σίτιση και ρουχισμό, με τα καθημερινά συσσίτια να ανέρχονται στις 200 μερίδες. Παράλληλα, η Εκκλησία της Κορίνθου, εκτός της προμήθειας τροφίμων σε δεκάδες οικογένειες μέσω της «Θεοπροσφοράς», προσφέρει γεύματα αγάπης σε περισσότερους από 600 ανθρώπους (σε έτοιμα γεύματα, αλλά και σε προμήθειες τροφίμων). Ακόμη, στο Λουτράκι εφαρμόζεται φιλανθρωπικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οικονομική βοήθεια, διανομή ρούχων και τροφίμων.
Και έρανοι αγάπης για τους φτωχούς
Τις τελευταίες ημέρες σχεδόν όλες οι μητροπόλεις της χώρας έβγαλαν δίσκο έτσι ώστε τα έσοδα να διατεθούν στους οικονομικά εξαθλιωμένους. Η Μητρόπολη Κοζάνης έκανε έρανο αγάπης, προσκαλώντας τους πιστούς να προσφέρουν ό,τι μπορούν.
Με τα έσοδα ενισχύονται τα δύο Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργούν στην Κοζάνη και τα Σέρβια. Εκεί βρίσκουν θαλπωρή περισσότερες από 700 οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι οποίες, όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιοι, ολοένα και αυξάνονται.
Στο μήνυμά του, ο μητροπολίτης Κοζάνης, κ. Παύλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία δεν λησμονεί το χρέος της αγάπης. Ενα χρέος που μένει ανεξόφλητο όσο υπάρχουν δίπλα μας η φτώχεια, η αρρώστια, η ένδεια κι ο πόνος, που δυστυχώς πλήττουν όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας».
Ερανο αγάπης έκανε πρόσφατα και η Μητρόπολη Νέας Σμύρνης με το μητροπολίτη, κ. Συμεών, να καλεί στο μήνυμά του προς τους πιστούς να προσφέρουν: «Δεν αγνοούμε, αδελφοί μου, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες, λόγω της γενικότερης κρίσης που εξακολουθεί να πλήττει την πατρίδα μας. Γι’ αυτό, ας προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό άλλωστε που έχει αξία ενώπιον του Θεού δεν είναι τι ή πόσα προσφέρουμε, αλλά η διάθεση της καρδιάς μας, με την οποία προσφέρουμε οτιδήποτε».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος