14 δισ. έσοδα από τουρισμό και 25 εκατ. αφίξεις ο στόχος για το 2015
Θετικές, υπό προϋποθέσεις, είναι για τον ελληνικό τουρισμό το 2015 οι πρώτες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος έθεσε ως στόχο τα 25 εκατ. διεθνών αφίξεων (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα.
Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ συνυπολογίζουν τα πρώτα στοιχεία για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, οι οποίες για το 2015 εμφανίζονται στο σύνολό τους αυξημένες κατά 1 εκατ. σε σχέση με το 2014.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου.
Κατά τον ΣΕΤΕ βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού είναι σε πρώτη φάση η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι πρόσφατες αναφορές για πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τα τουριστικά καταλύματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, εάν τελικά επαληθευτούν, συνθήκες έντονης ανάσχεσης της δυναμικής πορείας του τουρισμού.
Αυτό, εξηγεί, θα συμβεί διότι η τουριστική κίνηση θα στραφεί προς τις ανταγωνίστριες χώρες οι οποίες διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά τους πακέτα. Παράλληλα, προσθέτει ότι σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου και του ΕΣΠΑ με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές νέων και υφιστάμενων κλινών πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ΣΕΤΕ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται η συνεργασία όλων όσοι δραστηριοποιούμαστε στον χώρο του τουρισμού ιδιωτικών και δημόσιων φορέων ώστε να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού προς όφελος της οικονομίας, της απασχόλησης και των τοπικών κοινωνιών».
Στο μεταξύ, συνάντηση είχε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά με το προεδρείο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στο επιτυχημένο πρόγραμμα έκδοσης θεωρήσεων που ισχύει για νησιά του Αιγαίου και στο διευρυμένο ωράριο για βασικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από την 1η Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου που εφαρμόστηκε με επιτυχία κατά την περυσινή σεζόν. Επιπροσθέτως συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα του κλάδου των τουριστικών γραφείων και των τουριστικών λεωφορείων, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αθήνας αλλά και της Περιφέρειας ιδιαίτερα σε ζητήματα τουριστικών υποδομών για νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος που δέχονται τεράστιο όγκο επισκεπτών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Πηγή: Καθημερινή