Ζαββός και Στουρνάρας: Ένα και το αυτό;
Μια από τις πρώτες κινήσεις του καινούριου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να διορίσει τον Γιώργο Ζαββό ως υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κ. Ζαββός ανήκει στον στενό πυρήνα συνεργατών της οικογένειας Μητσοτάκη και υπήρξε πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκά θέματα. Παράλληλα, υπήρξε από το 1991 μέχρι το 1993 πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Επίσης, ως νομικός τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στην νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το βιογραφικό και την δράση του νέου υπουργού οικονομικών είναι πολλά και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τις απαντήσεις και να μην αποδειχθεί η τοποθέτηση του κ. Ζαββού ακόμα μία αργομισθία. Πρώτα από όλα πρέπει να μας διευκρινίσουν από την κυβέρνηση ποιες ακριβώς είναι οι ευθύνες του κ. Ζαββού, καθώς το ότι θα έχει την ευθύνη του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν λέει απολύτως τίποτα. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να έχει την ευθύνη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή της λειτουργίας των τραπεζών, ο κ. Ζαββός, καθώς την ευθύνη αυτή έχει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της, καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας. Από την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία μόνο η κεντρική τράπεζα κάθε χώρας έχει την εποπτεία της σωστής λειτουργίας των τραπεζών. Οπότε τι ακριβώς θα κάνει ο κ. Ζαββός; Επίσης, καλό θα ήταν να μας πει ο έμπειρος υφυπουργός την περίοδο 1991 – 1993 για να εκσυγχρονίσει το τραπεζικό σύστημα; Τι έκανε για την παράνομη εισφορά του ν. 128/75 που επί των ημερών άρχισαν παράνομα να την εισπράττουν οι τράπεζες; Έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις για τις συνεχιζόμενες παρανομίες των τραπεζών όπως οι παράνομες και καταχηστικές χρεώσεις, οι άκυροι γενικοί όροι συναλλαγών, η μη συμμόρφωσή τους με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την μη παράδοση γραπτώς των προτεινόμενων ρυθμίσεων των δανείων στους δανειολήπτες και άλλα πολλά.
Μήπως τελικά η τοποθέτηση του κ. Ζαββού έχει ως μοναδικό σκοπό να σιγοντάρει τον Γιάννη Στουρνάρα σε όλα όσα κάνει στη προσπάθεια να «ξεφορτωθούν» οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τελικά να σιγουρέψει μια δεύτερη θητεία για τον Στουρνάρα, που τάσσεται υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στηρίζοντας έτσι την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναδιαπραγμευτεί με τους πιστωτές; Λοιπόν, κ. Μητσοτάκη θα μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει ή θα ξεκινήστε με αλαζονεία την διακυβέρνηση του κράτους;