Υπόθεση Novartis : Ανοικτός φάκελος για 2 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα
Η χρονική διάρκεια της έρευνας, που μετρά πλέον 21 μήνες, έχει κατά καιρούς προκαλέσει ερωτηματικά και συζητήσεις, ωστόσο πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της προκαταρκτικής εξέτασης αναγκαία προϋπόθεση είναι η συγκέντρωση όλων των στοιχείων και η αξιολόγηση του υλικού.
Την ώρα που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, αλλά και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναζητούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων στον χειρισμό της υπόθεσης της Novartis, η Εισαγγελία Διαφθοράς εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά ερευνών για την κύρια υπόθεση, που έχει προκαλέσει – και εξακολουθεί να προκαλεί – έντονες αναταράξεις σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.
Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία ο φάκελος είχε αρχικά σταλεί στη Βουλή με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, η δικογραφία παραμένει ανοιχτή για δύο εξ αυτών και συγκεκριμένα για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι συνάδελφοί της Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι χειρίζονται τη βασική δικογραφία για τη Νοvartis, αναμένουν τη συγκέντρωση των τελευταίων στοιχείων και παράλληλα αξιολογούν το αποδεικτικό υλικό που έχουν ήδη στα χέρια τους, πριν προχωρήσουν στο επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα της αποτίμησης για τα δύο εναπομείναντα πολιτικά πρόσωπα.
Η χρονική διάρκεια της έρευνας, που μετρά πλέον 21 μήνες, έχει κατά καιρούς προκαλέσει ερωτηματικά και συζητήσεις, ωστόσο πηγές από τον χώρο της Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της προκαταρκτικής εξέτασης αναγκαία προϋπόθεση είναι η συγκέντρωση όλων των στοιχείων και η αξιολόγηση του υλικού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως όλα δείχνουν, είναι θέμα χρόνου οι εισαγγελείς Διαφθοράς να… χαράξουν τα επόμενα βήματά τους. Και εφόσον βέβαια δεν προκύπτουν ενδείξεις περί της τέλεσης αδικήματος η δικογραφία, όπως συνέβη και με τα άλλα επτά πολιτικά πρόσωπα, θα τεθεί στο αρχείο.
Παράλληλα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εξεταστούν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης δεκαπέντε στελέχη της μητρικής εταιρείας Novartis, αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Το αδίκημα για το οποίο καλούνται να δώσουν εξηγήσεις αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς η ομάδα των εισαγγελέων φέρεται ότι εντόπισε ύποπτες χρηματικές κινήσεις τη χρονική περίοδο 2008-2012.
Μαύρο χρήμα
Η διακίνηση του μαύρου χρήματος, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων, όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, φέρεται ότι γινόταν με τη… μέθοδο της δωροδοκίας γιατρών .
Σε επίπεδο Αρείου Πάγου, οι ανώτατοι εισαγγελείς Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης συνεχίζουν την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τους δικονομικούς χειρισμούς στην πολύκροτη δικογραφία της Novartis, ερευνώντας ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων που είχαν συγκεκριμένο ρόλο στην υπόθεση.
Από το δικό τους γραφείο έχουν περάσει μέχρι σήμερα όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν μπει στο κάδρο των εισαγγελικών ερευνών και απομένει να καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, για τον οποίο η δικογραφία έχει τεθεί στο αρχείο.
Η έρευνα στον Αρειο Πάγο διεξάγεται μετά τις σχετικές καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιωάννη Αγγελή, για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, ενώ όπως είναι γνωστό σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική εξέταση μετά την αναφορά της Ελένης Τουλουπάκη για τον κ. Αγγελή.
Οι αλυσιδωτές δικογραφίες πάντως, με φόντο τη Novartis, όπως παρατηρούν δικαστικές πηγές «μοιάζουν με κηλίδα στην αξιοπιστία του δικαστικού και πολιτικού συστήματος».
Πηγή:
https://www.tanea.gr/