ΥΠΟΙΚ: Δεν προβλέπονται μέτρα 7,7 δισ. ευρώ

Σε ανακοίνωση διάψευσης δημοσιευμάτων περί νέων μέτρων 7,7 δις. ευρώ προέβη το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται, θέμα επιβολής νέων μέτρων δεν τίθεται πουθενά στην Έκθεση της Κομισιόν, είτε με τη μορφή νέων φόρων, είτε με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Οι ίδιοι κύκλοι που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, που διαρκώς κινδυνολογούν, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και καταστροφής, που μεμψιμοιρούν και μηδενίζουν την εθνική προσπάθεια, τώρα, λίγες ημέρες μετά την παραδοχή, διεθνώς, ότι η χώρα επέτυχε υψηλό, νωρίτερα από τις προβλέψεις, πρωτογενές πλεόνασμα, βλέπουν νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία αποτελεί απάντηση, όπως διευκρινίζεται, σε δημοσιεύματα μέρους του Τύπου περί νέων μέτρων λιτότητας.

Απλώς, ή δεν ξέρουν να διαβάζουν τους πίνακες, συνεχίζει η ανακοίνωση ή είναι «τυφλωμένοι» από την αντιπολιτευτική τους διάθεση.

«Πουθενά στην Έκθεση δεν υπάρχουν 7,7 δισ. ευρώ νέα μέτρα. Πουθενά δεν προβλέπονται νέοι φόροι ή περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξει», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, ενώ σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν, υπογραμμίζει:

 

«Η αλήθεια είναι:

Πρώτον η χώρα έχει εισέλθει σε μία μακρά περίοδο υψηλών και βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με την Έκθεση, όπως αναφέρει το υπουργείο η χώρα μας:

• Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013, υπερκαλύπτοντας τους στόχους του Προγράμματος και δίνοντας τη δυνατότητα για διανομή κοινωνικού μερίσματος.
• Εκτιμάται ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και εφέτος. Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,6% του ΑΕΠ το 2014.
• Προβλέπεται ότι θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 1,9% του ΑΕΠ το 2015, 2,6% του ΑΕΠ το 2016 και 3,6% του ΑΕΠ το 2017.

«Τα όποια μελλοντικά δημοσιονομικά κενά δεν αθροίζουν. Ποτέ άλλωστε στις Εκθέσεις της τρόικα, σύμφωνα με τη ακολουθούμενη μεθοδολογία, δεν άθροιζαν», υποστηρίζει στη συνέχεια το ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει:

«Οι προβλέψεις της τρόικα, για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων (οι οποίες θα οδηγούσαν τότε σε δημοσιονομικό κενό), αντιμετωπίζονται με διαρθρωτικές παρεμβάσεις που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με μισθούς και συντάξεις».
Και κάτι ακόμη, όπως επισημαίνεται: αυτές οι παρεμβάσεις, εάν χρειάζονταν την πρώτη χρονιά, θα κάλυπταν και τα επόμενα έτη. Συνεπώς δεν αθροίζουν σε 7,7 δισ. ευρώ, παρά μόνο γι’ αυτούς που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν…

«Η Ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά ότι η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων και η σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας έπειτα από την επαναφορά του Κράτους και των Ελληνικών Τραπεζών στις αγορές, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα μηδενίσουν το όποιο δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή υπάρχει για τα επόμενα έτη», αναφέρεται ακόμη, ενώ η ανακοίνωση καταλήγει:

«Όπως οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν επαληθευθεί τα 2 τελευταία χρόνια, το ίδιο θα γίνει και τώρα».