Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου – Στείλτε τις προτάσεις σας μέχρι την 15η Ιουλίου 2018
Η διαβούλευση για το Καρατάσιου ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018
μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, στο δημοτικό εντευκτήριο, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου 2018, χρονικό διάστημα στο οποίο οι προτάσεις των πολιτών και των φορέων, μπορούν να κατατίθενται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση dpm@pavlosmelas.gr.
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ
Επιβεβαιώθηκε όπως και στην περίπτωση της διαβούλευσης για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (27 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου 2017), ότι η δημοκρατική αυτή διαδικασία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για άντληση απόψεων, ιδεών από συντελεστές της καθημερινής ζωής της πόλης και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινωνικής συναίνεσης αλλά και ενός κειμένου αναφοράς που θα τεθεί προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία αφού γνωμοδοτήσει θα προωθήσει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η διαδικασία ξεκίνησε με δημόσιες τοποθετήσεις από την τοπική κοινωνία, τους συλλόγους και τις συλλογικότητες, τις κινηματικές ομάδες, τους ενεργούς πολίτες, μέλη της μαθητικής κοινότητας αλλά και από τους θεσμικούς φορείς, το Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τον Εντεταλμένο σε θέματα Περιβάλλοντος Αθανάσιο Λαζαρίδη και άλλα μέλη της Διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, σημαντικούς εκπροσώπους των ΜΜΕ της πόλης και την Κατερίνα Νοτοπούλου, διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, η οποία εξήρε το θεσμό της διαβούλευσης και ανέφερε στο χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων:
«Η διαβούλευση είναι πολύτιμη ως εργαλείο δημοκρατικού συμμετοχικού αστικού σχεδιασμού. Η Θεσσαλονίκη διψάει για ελεύθερο χώρο και για πράσινο και το πρώτο που επιχειρήσαμε ήταν να βρούμε και να παραδώσουμε στους πολίτες ελεύθερους χώρους, όπως το Στρατόπεδο Παύλου Μελά δυτικά και το Στρατόπεδο Κόδρα στα ανατολικά. Ελεύθεροι χώροι, υποδομές και αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μετά από χρόνια απραξίας υπάρχει αποδεδειγμένα η πολιτική βούληση να λυθεί οριστικά τόσο το ιδιοκτησιακό ζήτημα όσο και το θέμα της αξιοποίησης αυτών των χώρων.
Ο φάκελος Καρατάσιου άνοιξε!
Σε πρώτη φάση μεριμνούμε για την νομιμοποίηση των κινηματικών και δημοτικών δραστηριοτήτων μέσα στο στρατόπεδο. Πέραν του ιδιοκτησιακού, συνιστά πραγματική πρόκληση η αξιοποίησή του ώστε να είναι βιώσιμο και πάντα με κοινή συνισταμένη όλων των συζητήσεων, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και την δημιουργία χώρου πρασίνου. Η δράση και η αλληλεγγύη είναι οι καλύτερες απαντήσεις απέναντι στην γραφειοκρατία, την απαξία και την αδιαφορία.
Αναμένουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον τα πορίσματα της διαβούλευσης».
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλωσόρισε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Παύλου Μελά για ουσιαστικό δημόσιο διάλογο « … που έχει ένα και μόνο ξεκάθαρο στόχο: Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών να διεκδικήσουμε και να αξιοποιήσουμε το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, καθώς η δυτική Θεσσαλονίκη χρειάζεται τα στρατόπεδα που αποτελούν πολύτιμο πνεύμονα ζωής και μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, είναι αναγκαία πλέον η απόδοση και του Καρατάσιου και η αξιοποίησή του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Δικαιωθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες απέναντι στον παραλογισμό του δημοσίου που μας κατηγόρησε αδίκως για καταπάτηση και συνεχίζουμε τη σοβαρή προσπάθεια που κάνουμε ως Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά για την υπεράσπιση της δημόσιας χρήσης του πάρκου Καρατάσιου».
Ο πρώην Δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη «να δούμε ενιαία την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά, Καρατάσιου και της Περιαστικής ζώνης Ευκαρπίας», ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Τάσος Σταμπουλής, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Δήμου Παύλου Μελά τόνισε πόσο σημαντικό είναι να μην οικοδομηθεί το Καρατάσιου, όπως και τα υπόλοιπα πρώην στρατόπεδα και στάθηκε στην ανάγκη σύστασης Μητροπολιτικού φορέα για την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, λόγω της μεγάλης έκτασής τους και του υψηλού κόστους συντήρησής τους.
Η Αρχιτέκτων Τοπίου Μαίρη Τζιμοπούλου Ανανιάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. έκανε λόγο για ένα δίκτυο ελεύθερων χώρων στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε τα στρατόπεδα να δοθούν στους δήμους με τη δέσμευση να μην υπάρξει νέα δόμηση και τόνισε ότι «η πόλη έχει ανάγκη την ανασύνταξη του τοπίου της».
Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος έκανε μια συγκινητική αναδρομή στις καίριες δημοσιογραφικές παρεμβάσεις για το Καρατάσιου αλλά και για τα άλλα πρώην στρατόπεδα, που ανέδειξαν τις κινηματικές πρωτοβουλίες και την ανάγκη για απόδοση αυτών των ελεύθερων χώρων στην τοπική κοινωνία, ενώ ο Αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, που ανέλαβε την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και την εξέλιξή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ανέφερε ότι και στην περίπτωση του Καρατάσιου είναι σημαντικός ο ρόλος των συλλογικοτήτων και των μεμονωμένων πολιτών που δίνουν ζωή στο δημόσιο χώρο και φυσικά η καλή οργάνωση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αξιοποίησης των στρατοπέδων.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Στολτίδης σημείωσε ότι το Καρατάσιου ως ανταλλάξιμο κτήμα ανήκει σε όλους τους πολίτες και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Ο Βιοχημικός και γνωστός ακτιβιστής Αντώνης Καράγιωργας, από τις Περιαστικές Καλλιέργειες Καρατάσιου στάθηκε στις περιβαλλοντικές δράσεις του Καρατάσιου που είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη, διδάσκονται ως μάθημα σε πολλά πανεπιστήμια και εκτίμησε ότι μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο.
Ο Γιώργος Υφαντής από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού – Βερτίσκου, υπενθύμισε ότι το Καρατάσιου είναι ο χώρος όπου εδώ και 10 χρόνια γίνονται περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές δράσεις προετοιμάζοντας τους αυριανούς ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Η μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης Χριστίνα Λόγγου, εκπρόσωπος μαθητών της 4ης Περιβαλλοντικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μέσα στο Καρατάσιου πριν από λίγες ημέρες, ανέλυσε τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι της μαθητικής Κοινότητας για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου.
Την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Παύλου Μελά εκπροσώπησε ο Δημήτρης Ταουλτζής, ο οποίος συμφώνησε ότι είναι ύψιστη ανάγκη για τα παιδιά μας, να παραμείνουν αυτοί οι χώροι αδόμητοι ως τόποι αναψυχής.
Ο Γιώργος Τσαρσιταλίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης, που γειτνιάζει με το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τόνισε ότι με τη δύναμη της δημόσιας διαβούλευσης, οι σύλλογοι σε συνεργασία με το Δήμο πρέπει να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό.
Ο πολίτης Νίκος Τσιούρβας κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση να συνεχίσουν τους αγώνες και να υπερασπίζονται κάθε δημόσιο χώρο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου σκεπτόμενοι μητροπολιτικά και όχι μόνο τοπικά.
Από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ευκαρπίας συμμετείχε στη διαβούλευση ο Μιχάλης Σπάσος, που τη χαρακτήρισε μια πολύ καλή πρωτοβουλία που θα δυναμώσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την παραχώρηση και αξιοποίηση του Καρατάσιου, ενώ ο Βιολόγος Γιώργος Μπλιώνης από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τόνισε ότι πρέπει ο χώρος να παραμείνει αδόμητος και να συσχετιστεί η αξιοποίησή του με το ρέμα Ξηροποτάμου.
Ο Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Ραυτογιάννης, ζήτησε να γκρεμιστούν όλα τα κτίρια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και ο χώρος να παραμείνει ως φυσικό τοπίο με εμπλουτισμό νέων πλατύφυλλων δέντρων και χωμάτινες διαδρομές.
Ο Φώτης Πόζογλου από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου του Φοίνικα Πολίχνης και των Λύκων Παύλου Μελά αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του μαζικού αθλητισμού με βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Φίλοι του Δάσους, Μιχάλης Χατζημπαλόγλου, μίλησε για τα οφέλη του φυσικού τοπίου και τον εμπλουτισμό με νέα δέντρα του Καρατάσιου.
Από την Ένωση Πολιτών Μετέωρα, ο Πρόεδρος Γιάννης Πυρίδης κάλεσε όλους τους πολίτες να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα πρώην στρατόπεδα με τις αρχές της Πρωτοβουλίας και κατά της οικοπεδοποίησής τους.
Ο Πρόεδρος της ΠΡΟΤΕΚΤΑ Γιώργος Μακαβός και ο Παναγιώτης Συμεωνίδης από τους Εθελοντές Ελλάδος, πρότειναν να γίνει μέσα στο Καρατάσιου το σπίτι του εθελοντή, καθώς ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως χώρος καταυλισμού σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών και να στεγαστούν Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας, που θα προσφέρουν στη φύλαξη και συντήρηση του πάρκου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, ως μέλος της Διοίκησης, αλλά και ως πολίτης που βιώνω τα τελευταία 15 χρόνια την υπόθεση αξιοποίησης του Καρατάσιου, φαντάζομαι μελλοντικά ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής αδόμητο, που θα τον διαρρέει το νερό από το ρέμα Ξηροποτάμου και θα συνδέεται μέσω αυτού με τους Βυζαντινούς Νερόμυλους. Ο χώρος μπορεί να χωριστεί σε θεματικές ενότητες του νερού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αθλητισμού και αναψυχής. Πρέπει να γκρεμιστούν τα περισσότερα κτίρια γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν και δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σε αξιοποίηση του φυσικού τοπίου, αφήνοντας το χώρο ως ευκαιρία και παρακαταθήκη στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.
Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ένα καλό παράδειγμα σταδιακής ενσωμάτωσης δημόσιου χώρου στην καθημερινή ζωή της πόλης
Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, συνιστά μια ενιαία έκταση 689 στρεμμάτων στο Δήμο Παύλου Μελά, εντός της οποίας εναλλάσσονται το φυσικό τοπίο, η βλάστηση με την πευκώδη κάλυψη και τα μονοπάτια πεζοπορίας. Παράλληλα, χρήσεις γης αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού το αναδεικνύουν σε ένα σπάνιο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου εντός του ευρύτερου αστικού πλέγματος.
Γι’ αυτούς τους λόγους αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης, ένα καλό παράδειγμα σταδιακής ενσωμάτωσης δημόσιου χώρου στην καθημερινή ζωή της πόλης, τοπικά και μητροπολιτικά. Τέλος, λόγω της θέσης του δίπλα στην περιφερειακή οδό είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.