Ξέχασε πολύ βολικά τις παρανομίες των τραπεζών ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Διαβάζουμε για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομιλία του στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, τη περασμένη Παρασκευή, όπου σύμφωνα με πολλούς αρθρογράφους, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε δριμεία κριτική και κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση για την κομματικοποίηση του Κράτους, την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά είναι βαθιά θεσμικό και έχει στον πυρήνα του, την ρήξη εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα… Όπως είπε, για χρόνια, η κοινή γνώμη δηλητηριάστηκε με ψεύτικους διχασμούς μεταξύ δήθεν εντίμων και απατεώνων. Μεταξύ παρατάξεων που δήθεν εκπροσωπούσαν τη συστημική διαφθορά και διαπλοκή και αυτών που πρέσβευαν την ηθική υπεροχή όσων δεν είχαν διαχειρισθεί την εξουσία. «Αυτοί που ανήλθαν με τη σημαία των πολέμιων της διαφθοράς, κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να επαναφέρουν την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση, να κομματικοποιήσουν το Κράτος διορίζοντας κολλητούς και φίλους και – εν τέλει – να υπονομεύσουν τους ίδιους τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας μας, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και – κατά πολλούς – αυριανός πρωθυπουργός.
Θύμισε μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, η υποβάθμιση της Διαύγειας, η επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων και η διακοπή του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων, όσων είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Και χαρακτήρισε ως αποκορύφωμα όλων, τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, που καταγγέλθηκαν από τις ίδιες τις δικαστικές ενώσεις με πρωτόγνωρη ένταση και φρασεολογία ασυνήθιστα σκληρή – και δεύτερον, στο χώρο των Μ.Μ.Ε..
Και απαρίθμησε 12 σημεία, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε «πρωτοποριακές ιδέες» που είχε καταθέσει ως βουλευτής, καθώς και σε πρωτοβουλίες που- όπως είπε – ανέπτυξε για την πάταξη της διαφθοράς και την εξυπηρέτηση του πολίτη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τα 12 σημεία δε, που όπως είπε, θα εφαρμόσει ως αυριανός πρωθυπουργός, είναι:
1. Ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών στη μάχη κατά της διαφθοράς, με την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, εργαλείων και υποστηρικτικών δομών για την αποτελεσματική δίωξη των υποθέσεων απάτης και διαφθοράς.
2. Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, με ενίσχυση της συνεργασίας και άρση των επικαλύψεων.
3. Διασύνδεση της αποστολής και της δράσης των δημοσίων οργανισμών με συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας.
4. Απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να περιορίζεται η φυσική επαφή πολιτών και επιχειρήσεων με κρατικούς λειτουργούς.
5. Συνεχής αξιολόγηση της προσήλωσης των δημοσίων στελεχών στις ηθικές αξίες τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
6. Διασφάλιση της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών για τους λειτουργούς και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης και διαφθοράς.
7. Θωράκιση και πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων, με επικέντρωση σε κατηγορίες υπόχρεων υψηλού κινδύνου.
8. Δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας.
9. Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των τεχνικών για τον έλεγχο της διαφανούς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων βάσει των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών.
10. Δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για τις εταιρίες που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε σχήματα απάτης και διαφθοράς και δίνουν στοιχεία στις Αρχές για τέτοιες υποθέσεις.
11. Ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματικές οργανώσεις κ.λ.π. για την ανάδειξη του αρνητικού αντίκτυπου της διαφθοράς για τις ζωές όλων μας, την υγεία, την Παιδεία, την υγιή επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και την δίκαιη κατανομή των επιπτώσεων της κρίσης.
12. Ενδυνάμωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μέτωπο κατά της διαφθοράς και στην απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.
Και πρόσθεσε μάλιστα ένα ακόμη, το οποίο – όπως είπε – θεωρεί μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό. Ότι ως πρωθυπουργός, θα φέρει μετά από συνεννόηση στην επόμενη Βουλή εκλογικό νόμο που θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα του πολιτικού χρήματος προβλέποντας την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών. Έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το τρίγωνο, πολιτική – επιχειρήσεις – Μ.Μ.Ε.», όπως είπε.
Δεκατρία σημεία ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη διασφάλιση της διαφάνειας και τη καταπολέμηση της διαφθοράς μιλώντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Αλλά πολύ βολικά ξέχασε να αναφερθεί στη διαφάνεια που πρέπει να διέπει τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν οι δανειολήπτες και στις νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν με τον δήθεν εξωδικαστικό συμβιβασμό για να μην χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι και κινδυνέψει με κατάσχεση το σπιτάκι τους. Κι αυτό γιατί οι παρανομίες των τραπεζών κατά τη διάρκεια λειτουργίας των πιστώσεων αφορούν σε παραβάσεις της αρχής της διαφάνειας. Όπως είναι οι αδιαφανείς γενικοί όροι συναλλαγών, οι παράνομες και αδικαιολόγητες χρεώσεις, οι επιβολές χρεώσεων και εξόδων χωρίς αιτιολογία, π εκτοκισμός και ανατοκισμός των χρεώσεων και εξόδων αυτών χωρίς ειδικότερη αιτιολογία και χωρίς καμία συμβατική πρόβλεψη! Η αρχής της διαφάνειας για την προστασία του καταναλωτή έχει πολλαπλώς νομοθετηθεί από τον κοινοτικό νομοθέτη, όπως για παράδειγμα στην οδηγία 93/13/ΕΟΚ και στην οδηγία 2008/48/ΕΚ. Γι αυτό η στήριξη της κοινωνίας πρέπει να γίνεται με όρους αλήθειας και όχι με «επικοινωνιακά τρικ» και κοροϊδίες.
Αλλά γιατί να περιμένει κανείς κάτι διαφορετικό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Όπως άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, με εντελώς μη αδιαφανείς όρους δόθηκαν υπέρογκα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα περασμένα χρόνια. Δάνεια που πλέον τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα δεν πληρώνουν, αλλά πήραν και χωρίς χειροπιαστές εγγυήσεις. Με αέρα κοπανιστό. Γι αυτό φρόντισαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος να ψηφίσουν νόμο με τον οποίο απαλλάχθηκαν από κάθε ποινική ευθύνη τα στελέχη των τραπεζών και των κομμάτων που μαγείρεψαν αυτές τις δανειακές συμβάσεις που κατέληξαν στα τεράστια θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Όπως δεν είπε απολύτως τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε μεγαλοκαναλάρχες, μεγαλοεκδότες και διάφορες ύποπτες και ανύπαρκτες ΜΚΟ, που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά και τις οποίες είχαν ιδρύσει βουλευτές και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ποια διαφάνεια λοιπόν πρόκειται να υπερασπιστεί ο Κ.Μητσοτάκης ως αυριανός πρωθυπουργός; Μήπως θα υπερασπιστεί τους δανειολήπτες απέναντι στο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατ΄ απαίτηση των δανειστών που κυβερνούν τη χώρα, και ζητούν να μην υφίστανται ποινική δίωξη τα στελέχη των τραπεζών και των distress funds που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια κατά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;
Γι αυτά τα καυτά θέματα, που αφορούν χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και περιουσίες, δεν ακούστηκε τίποτα από τον πρόεδρο της ΝΔ και αυριανό πρωθυπουργό. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν περίμενε να ακούσει τίποτα γι αυτά τα ζητήματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί, μόλις προκηρυχτούν εκλογές, όλοι αυτοί, κόμματα και βουλευτές, θα τρέξουν στις τράπεζες για να ζητήσουν δανεικά και να χρηματοδοτήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα, ώστε να επανεκλεγούν και να μη χάσουν τη βουλευτική θέση τους, το βουλευτικό μισθό τους, αλλά και τη βουλευτική ασυλία τους.