Βίαιες αντικινεζικές ταραχές στο Βιετνάμ
Εξαπλώνονται στην επικράτεια του Βιετνάμ οι βίαιες ταραχές εναντίον ξένων επιχειρήσεων, οι οποίες ξεκίνησαν από τις εθνικιστικές διαδηλώσεις στην πόλη Χο Τσι Μινχ.
Ρόλο πυροκροτητή έπαιξαν οι προσπάθειες της Κίνας να κατοχυρώσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν το μήλον της έριδος ανάμεσα στο Ανόι και στο Πεκίνο. Την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες ήρθε να πυρακτώσει η δολοφονία ενός Κινέζου εργάτη την περασμένη Πέμπτη, από εξαγριωμένους Βιετναμέζους.
Στην επαρχία Χα Τινχ, σε κεντρική περιοχή του Βιετνάμ, εκατοντάδες Βιετναμέζοι εργάτες εισέβαλαν στη χαλυβουργία Formosa Plastics Group και επιτέθηκαν σε Κινέζους εργάτες που δούλευαν στο εργοστάσιο, όπως ανακοίνωσε η επιχείρηση, που έχει έδρα στην Ταϊβάν. Ενας Κινέζος εργάτης έχασε τη ζωή του και 90 τραυματίστηκαν.
Οι εισβολείς άναψαν φωτιές στις εγκαταστάσεις, λεηλάτησαν γραφεία και κατέστρεψαν μηχανήματα. Ο τοπικός κυβερνήτης της επαρχίας έσπευσε στον τόπο των επεισοδίων για να συντονίσει τις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας να αποκαταστήσουν την τάξη, αλλά οι ταραχές συνεχίστηκαν για πολλές ώρες.
Το κύμα των επεισοδίων που σαρώνει τη χώρα πυροδοτήθηκε από την απόφαση της Κίνας να εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου σε διαφιλονικούμενη, θαλάσσια περιοχή. Η Κίνα έστειλε σκάφη του Λιμενικού στα ανοιχτά των βιετναμέζικων ακτών για να προστατέψει την εξέδρα, σε πείσμα προηγούμενων υποσχέσεων για επίλυση των εδαφικών διαφορών μέσω της διπλωματίας.
Τα εργοστάσια που έγιναν αλεξικέραυνα της εθνικιστικής οργής αποτελούν τμήμα των ξένων επενδύσεων, οι οποίες εισέρρευσαν στη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Τα ξένα κεφάλαια τροφοδότησαν μια ανισομερή, κατά καιρούς ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αλλά και μεταναστευτικά κύματα από την Κίνα, τα οποία προκαλούν τη λαϊκή δυσφορία σε ορισμένες περιοχές.
Ενώ τα πρώτα επεισόδια βίας συνδέονταν με τις μονομερείς κινήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στη συνέχεια οργισμένοι διαδηλωτές στοχοποίησαν εργάτες που προέρχονται από την Ταϊβάν. Η Κίνα έστειλε την Πέμπτη δύο αεροπλάνα στην πόλη Χο Τσι Μινχ για να μεταφέρει εργάτες της Ταϊβάν που βιάζονταν να εγκαταλείψουν το Βιετνάμ, φοβούμενοι για τη ζωή τους. Υπήρχαν επίσης πληροφορίες για εκατοντάδες Κινέζους που εγκατέλειπαν το Βιετνάμ περνώντας τα σύνορα με την Καμπότζη.
Οι ταραχές εκδηλώθηκαν σε μια στιγμή όπου η Κίνα πιέζει σε πολλά μέτωπα για να εξασφαλίσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της έναντι αρκετών εθνών της ευρύτερης περιοχής. Το Βιετνάμ είναι έντονα εξαρτημένο από την Κίνα στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά οι αρχές της χώρας δεν διστάζουν να αναμοχλεύσουν, μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, αντικινεζικά αισθήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Πηγή: THE NEW YORK TIMES