Το πλοίο βυθίζεται και οι ποντικοί το εγκαταλείπουν
Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, παραιτήθηκε από τη διοίκηση του ιδρύματος για να … κάνει τόπο στα νιάτα. Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε ότι πήρε μετοχές στην Τράπεζα Κρήτης. Τώρα διαβάζουμε ότι και ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Απόστολος Ταμβάκης, παραιτήθηκε από τη θέση του. Θα τον δούμε άραγε κι αυτόν στην Τράπεζα Κρήτης, ή σε κάποια άλλη τράπεζα; Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε; Μήπως ξέρουν κάτι για το μέλλον του τραπεζικού μας συστήματος και δεν μας το λένε; Εγκατέλειψαν μία τράπεζα στην οποία χαρίστηκαν η ΕΤΒΑ που είχε όλες τις βιομηχανικές περιοχές της Ελλάδας, και η Αγροτική που είχε όλη το αγροτικό κεφάλαιο της χώρας. Προφανώς γνωρίζουν πολύ καλά τι θα ακολουθήσει γι αυτό προτίμησαν οι δύο να φύγουν έγκαιρα με ελαφρά πηδηματάκια. Γιατί το τι μας περιμένει ακόμα δεν το γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης, αλλά το ξέρει ο Γιάννης Στουρνάρας. Πρόκειται για το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών. Γιατί, όσο και να φωνάζει ο Στουρνάρας, οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να πιάσουν τους στόχους που έβαλε ο SSM για το 2019. Δηλαδή τη μείωση των κόκκινων δανείων στο 40%. Κάτι που σημαίνει ότι έρχεται η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και από τις τέσσερις τράπεζες θα μείνουν δύο.
Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται. Μεγάλη αύξηση, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο τα “κόκκινα” δάνεια, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες. Και οι τραπεζίτες ανησυχούν, γιατί αρκετοί δανειολήπτες σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους περιμένοντας το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αλλά κι επειδή η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναζωπυρώνει τους φόβους για Grexit, ενθαρρύνοντας πολλούς να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Αυτά όμως είναι η επιφάνεια κι αυτό που θέλουν να δείχνουν οι τραπεζίτες προς τη κοινωνία. Γιατί, ενώ ο κόσμος αγωνιά για τις καταθέσεις του αλλά και για τα δάνειά του και αντιμετωπίζει τη θηλειά των capital controls, την ίδια στιγμή συντελείται ένα μεγάλο ριφιφί στις τράπεζες, από κάποιους που ούτε πληρώνουν δάνεια, αλλά και βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Γι αυτό και οι τραπεζίτες συνεχίζουν τη παραπληροφόρηση, ρίχνοντας την ευθύνη στους δανειολήπτες, όταν οι ίδιοι στέλνουν τεράστια ποσά μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό. Κάνουν λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης που ρίχνει έξω όλους τους σχεδιασμούς των τραπεζών από τη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Τη στιγμή που έχουν βγει στο εξωτερικό καταθέσεις της τάξης του 1,5 δις. ευρώ, ρίχνουν την ευθύνη στην άνοδο των κόκκινων δανείων κατά τουλάχιστον 1 δις ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, όσο περνά ο χρόνος, με την οικονομία καθηλωμένη από την αβεβαιότητα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην επιτευχθούν οι στόχοι, ωστόσο, η απόκλιση θα είναι μικρή λόγω του «μαξιλαριού» που δημιουργήθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν αισθητά καλύτερη του στόχου που είχε τεθεί από τον SSM.
Η λύση για τους τραπεζίτες βέβαια είναι να νομοθετηθεί η νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών για να κυνηγήσουν ανελέητα τα κόκκινα δάνεια. Αλλά οι ίδιοι στέλνουν νόμιμα πολλά εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, εν γνώσει της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της, Γ.Στουρνάρα.
Και μετά, επειδή δεν θα υπάρχουν χρήματα μια και οι κακοί δανειολήπτες φταίνε για όλα, οι τράπεζες θα ξεπουληθούν σε ξένες τράπεζες. Αλλά όσοι εγκατέλειψαν το πλοίο νωρίς, θα έχουν διασωθεί. Αυτό τους νοιάζει μόνο.