Το «μεταμνημονιακό υπόμνημα» της ΕΣΕΕ στην πολιτική ηγεσία της χώρας στο πλαίσιο των συναντήσεων πριν τα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και των επαφών των παραγωγικών φορέων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, μετά από σχετική πρόσκληση, συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και με την Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά. Δεδομένου ότι το νέο ξεκίνημα της Οικονομίας και ο δρόμος προς την ανάπτυξη αποτελούν πλέον κοινό στόχο όλων των δυνάμεων του Ελληνικού λαού, η ΕΣΕΕ υπέβαλε υπόμνημα ολοκληρωμένων προτάσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν με τρόπο αποφασιστικό, ώστε να καθοριστούν οι άξονες μιας επιτυχημένης μελλοντικής πορείας τόσο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όσο και της οικονομίας γενικότερα. Το αναλυτικό υπόμνημα θέσεων της ΕΣΕΕ (επισυνάπτεται), το οποίο εστάλη σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στις 29 σελίδες του περιλαμβάνει 10 προτάσεις για τα φορολογικά ζητήματα, 9 παρεμβάσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, 5 επισημάνσεις για τη ρευστότητα και τα κόκκινα δάνεια, διατυπώνει 9 πάγιες θέσεις στα εργασιακά, 8 αιτήματα στα ασφαλιστικά θέματα και 9 βελτιωτικές προτάσεις στα θέματα εμπορίου και λειτουργίας της αγοράς.
Το ελληνικό εμπόριο πιστεύει ότι οι φετινές εξαγγελίες της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης από το βήμα της Δ.Ε.Θ. θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και να προσδιορίσουν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη χώρα μας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του πάγιου και πλέον επιτακτικού αιτήματος του επιχειρηματικού κόσμου για μια καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ΕΣΕΕ αντί για περιστασιακές παροχές, ζητά φορολογικά κίνητρα για τους συνεπείς εργοδότες και τις ενήμερες επιχειρήσεις, αλλά και μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους επιβίωσαν και προσπαθούν να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις τους. Τέλος, επιβεβαιώνοντας και εμπράκτως το προφορικό ενδιαφέρον και τη στήριξη της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας από τον πολιτικό κόσμο και με σκοπό να ενισχυθεί, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρωτότυπα, η δυναμική κατηγορία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η ΕΣΕΕ προτείνει τη θεσμοθέτηση Υφυπουργείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «…επισημάναμε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι το ελληνικό εμπόριο δεν επιζητά ένα γεμάτο καλάθι υποσχέσεων, αλλά ένα καλάθι ενεργειών με τα απολύτως απαραίτητα για τη βελτίωση της καθημερινότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτή τη φορά, ο κάθε πολιτικός αρχηγός που θα επιλέξει να παραγεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ με εξαγγελίες, σύντομα, θα πρέπει και να μπορεί να σηκώσει το βάρος της υλοποίησής τους. Από τη φετινή Δ.Ε.Θ., αντί για ημίμετρα προσωρινών παροχών, προτιμάμε μόνιμα κίνητρα στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μακάρι, μεταμνημονιακά, όσα εξαγγελθούν να πραγματοποιηθούν…»