Το Eurogroup άνοιξε το δρόμο στα distress funds
Τίποτε δεν άλλαξε για τους Έλληνες δανειολήπτες από το χθεσινό Eurogroup. Τουλάχιστον, τίποτε δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Γιατί προς το χειρότερο, έχουμε κάποιες αλλαγές. Αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο στα distress funds να πάρουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις των Ελλήνων δανειοληπτών.
Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα στο Eurogroup στις 5/12/2016 δεσμεύθηκε να δεσμεύσει για πολλά χρόνια μετά το 2018 την Ελλάδα μέσω ενός μηχανισμού που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα. Πρόκειται όχι απλά για ένα κόφτη διαρκείας αλλά για ένα 4ο μνημόνιο το οποίο έγκαιρα είχε αποκαλύψει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αρχικά θα εστιαστούν σε 40 δισεκ. αλλά μέσω των swaps και άλλων παραμέτρων θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100 δισεκ. ευρώ. Τα 40 δισεκ. αντιστοιχούν στο 16% των δανείων από ESM και ΔΝΤ ή το 12% του συνόλου του ελληνικού χρέους στα 328 δισεκ. ευρώ. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ζημιώσουν την Ελλάδα τα πρώτα 5 χρόνια. Κι αυτό θα προκαλέσει ζημία και για τις τράπεζες. Γιατί, όπως ανακοινώθηκαν και με βάση την δομή τους, θα έχουν αρνητική επίδραση στο χρέος κατά 700 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση για τα πρώτα 5 χρόνια.
Επίσης οι τράπεζες θα επωμιστούν ένα βάρος 550 με 600 εκατ από τα ομόλογα EFSF μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής καθώς ο ESM επέβαλλε να αποτιμηθούν στο book value και όχι στο fair value τα 30 δισεκ. ομόλογα. που κατέχουν οι τράπεζες. Για τα πρώτα χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ζημιώνουν την Ελλάδα καθώς αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης κατά 700 εκατ ετησίως. Η αύξηση αυτή αποδίδεται λόγω του γεγονότος ότι μέχρι τώρα τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα άρα πολύ χαμηλά αλλά η μετατροπή σε σταθερά με επιτόκιο 1,45% με 1,5% δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση. Μετά την νίκη Trump στις ΗΠΑ οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν την ανιούσα και όλα τα ομόλογα μαζί και οι εκδόσεις του ESM έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Από την διαδικασία αυτή η Ελλάδα βγαίνει χαμένη καθώς πριν 5 μήνες θα επιτύγχανε η Ελλάδα καλύτερους όρους δανεισμού.
Δεδομένου λοιπόν ότι οι τράπεζες θα σημειώσουν ζημία από όλα αυτά, η μόνη λύση για να διασωθούν, δεν είναι άλλοι από τους «ειδικούς» στα κόκκινα δάνεια. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τα κοράκια των distress funds. Μέσα στον Ιανουάριο του 2017 θα αρχίσει η διαδικασία στελέχωσης της διευθυντικής και επιτελικής ομάδας που θα αναλάβει να «τρέξει» την πρώτη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων που έλαβε και επισήμως άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η εταιρεία που έχει την προσωρινή επωνυμία Actua Hellas, αυτής πουέχει ξεσπιτώσει χιλιάδες Ισπανούς δανειολήπτες – με το 45 % των μετοχών της να ανήκει στην Αlpha Bank (η BLACKROCK κατέχει πλέον κάτω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK) και το υπόλοιπο 55 % στον Όμιλο της Centerbridge με έδρα την Νέα Υόρκη- θα βρει και θα καταλήξει σύντομα στην νέα της επωνυμία, κάτι που συνδυάζεται χρονικά με την επιλογή ενός έμπειρου manager από την ευρωπαϊκή ή και διεθνή αγορά. Ο επικεφαλής της πρώτης για τα ελληνικά δεδομένα εξειδικευμένης εταιρείας θα έχει ως κύριο καθήκον να διαμορφώσει ένα πλαίσιο επιτυχημένων διεθνώς πολιτικών, πρακτικών και μεθόδων που να αντιστοιχούν και να ανταποκρίνονται και στα ελληνικά δεδομένα. Κι όπως γίνεται γνωστό, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιδιωτών που καλύπτονται από ακίνητα. Με άλλα λόγια, θα ορμήσουν στα στεγαστικά κόκκινα δάνεια. Η εταιρεία που συμμετέχει η Alpha Bank μπορεί να είναι η πρώτη αλλά όχι και η μόνη. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανοίξει ήδη λογαριασμό και αναμένει. Στην αγορά συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και η κυοφορία ανάλογων σχημάτων. Πιο ώριμη από όλες φαίνεται πως είναι η αίτηση της Eurobank – και αυτό γιατί πρόκειται για επέκταση μιας υφιστάμενης δραστηριότητας. Η τράπεζα διαθέτει εν λειτουργία μια εξειδικευμένη εταιρεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η οποία και θα περάσει μετά την απόκτηση της σχετικής άδειας στο νέο καθεστώς. Πρόκειται για τη Eurobank, Financial Planning Services, η οποία πρόκειται να μετεξελιχθεί σε διαχειριστή δανείων, εξυπηρετώντας χαρτοφυλάκια και άλλων τραπεζών. Η FPS ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2006 και μέχρι σήμερα είχε ως κύρια δραστηριότητα την ενημέρωση – όπως χαρακτηρίζουν τον εκβιασμό των δανειοληπτών οι τράπεζες – των πελατών της Eurobank για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους).. Ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας έχει δείξει και o Όμιλος Mellon που μέχρι στιγμής προσφέρει υπηρεσίες προς Τράπεζες κλπ. Ως εξωτερικός συνεργάτης.
Καλώς να ορίσουν τα παλικάρια και τα στελέχη των distress funds. Οι δανειολήπτες θα τους περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες για να τους δείξουν ότι ο Έλληνας δεν παρατάει τόσο εύκολα το σπίτι του στα νύχια των αρπακτικών. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του, ξέρει να πολεμάει, όσο ισχυρός κι αν είναι ο εχθρός του. Θα το δουν και θα το μάθουν, μόλις αποπειραθούν να στείλουν δικαστικούς επιμελητές για να πάνε να επιδώσουν κατασχετήρια. Τότε, θα δουν τα στελέχη των distress funds τι πάει να πει Έλληνας δανειολήπτης.