TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ
Να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για την κατάσταση των προσφύγων του Αφρίν και την έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αποφάσισε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, μετά από εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε με ευρωβουλευτές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας.
Έτσι, στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Ανδρουλάκης Νίκος -ευρωβουλευτής της «Ελιάς»- Δημοκρατική Παράταξη, Κύρτσος Γιώργος -ευρωβουλευτής της ΝΔ, Χουντής Νίκος -μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης, ευρωβουλευτής ΛΑΕ, ενώ επιστολή συμπαράστασης έστειλε η Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συζήτηση επίσης συμμετείχαν: ο Muslem Iebrahem -εκπρόσωπος του PYD στην Ελλάδα και ο Παπαδιγενόπουλος Κώστας, Πρόεδρος του Ε.Ε του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις ομιλίες των συμμετεχόντων.
Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου ανοίγοντας την συζήτηση έδωσε μια συνολική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή και έκανε λόγο για μεθόδους εθνοκάθαρσης σε βάρος των Κούρδων που ακολουθεί η Τουρκία μετά την εισβολή και κατοχή τον Μάρτιο στην πόλη Αφρίν.
Ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του σημείωσε ότι πριν από δέκα χρόνια κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί «την πολιτική αστάθεια, τις συγκρούσεις και τη μαζική βία που έχουμε σήμερα» τονίζοντας πως «η πλέον τραγική περίπτωση είναι, φυσικά, ο Συριακός εμφύλιος».
Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Ερντογάν στην εξέλιξη και την κλιμάκωση του Συριακού εμφυλίου.
Συγκεκριμένα επισήμανε ότι όταν τον Ιανουάριο που μας πέρασε άρχισε η Τουρκική επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας στην περιοχή του Αφρίν, έθεσε το θέμα με γραπτή του ερώτηση προς την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Φεντερικά Μογκερίνι.
Όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης «είναι απαράδεκτο οι Κούρδοι της Συρίας, που πρωταγωνίστησαν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), να έχουν βρεθεί σήμερα στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν, για λόγους που αφορούν κυρίως το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας».
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στην ομιλία του μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε εκτεταμένα στα μεταναστευτικά ρεύματα που δέχεται η Ευρώπη εξ αιτίας πρακτικών όπως αυτές που ακολουθεί η Τουρκία και δήλωσε την συμπαράσταση του στις πρωτοβουλίες που προσπαθεί να πάρει το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για τους πρόσφυγες του Αφρίν.
Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής ΛΑΕ Νίκος Χουντής στην ομιλία του μεταξύ των άλλων είπε : «Θύμα σίγουρα είναι και πάλι ο λαός, στην προκειμένη περίπτωση και οι πρόσφυγες του Αφρίν, για τους οποίους σήμερα βρισκόμαστε εδώ. Οι εκτοπισμένοι-πρόσφυγες του Αφρίν, μετά την τουρκική εισβολή, μεταφέρθηκαν κυρίως στην περιοχή Shehba της Β. Συρίας και στα γύρω χωριά.
Η κτηνώδης συμπεριφορά των τούρκων κατακτητών και των συμμάχων τους, που συμπεριλαμβάνουν και ομάδες ακραίων ισλαμιστών απέναντι στους κατοίκους των περιοχών που βομβάρδισαν και κατέλαβαν είναι απερίγραπτη. Στοχευμένα επιχειρούν εθνοκάθαρση, προβαίνουν σε βιασμούς, απαγωγές, φυλακίσεις και δημογραφική αλλαγή, ώστε στα τουρκικά σύνορα να μην υπάρχει συριακός κουρδικός πληθυσμός.
Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις είναι τεράστιες.
Οι περιοχές όπου κατέφυγαν οι πρόσφυγες βρίσκονται σε απόσταση μόνο 2 – 30 χιλιομέτρων από τα εδάφη που κατέλαβαν οι τούρκοι και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και πάλι να μετακινηθούν λόγω των προθέσεων των τούρκων να επεκταθούν περαιτέρω. Και κατέληξε : «Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στις εκκλήσεις για βοήθεια.
Το Καραβάνι θέλει να συνδράμει τους πρόσφυγες του Αφρίν, μια πράξη αλληλεγγύης, απέναντι στη διεθνή κοινότητα που κωφεύει.
Εμείς δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε, ακόμη και σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης.
Χρειαζόμαστε την βοήθεια όλων, ιδιωτών και φορέων η οργανισμών».
Στην επιστολή συμπαράστασης που έστειλε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα ανέφερε ότι η κατάσταση στη Συρία, και ιδιαίτερα στο Αφρίν μετά την τουρκική εισβολή που έγινε με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και με πραγματικό στόχο την εξόντωση του κουρδικού πληθυσμού, είναι αληθινή ντροπή για τη Δύση και για όλη τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», που παρακολουθούν απαθείς ένα ακόμη έγκλημα πολέμου, με θύμα μια ολόκληρη εθνότητα. Και κατέληγε: «Θεωρήστε δεδομένη την υποστήριξή μου στην πρωτοβουλία που θα αναλάβετε για την ανθρωπιστική υποστήριξη των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών του Αφρίν και παρακαλώ να με κρατήσετε ενήμερη για την εξέλιξή της».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του PYD στην Ελλάδα Muslem Iebrahem που αναφέρθηκε αναλυτικά στην δραματική κατάσταση, λέγοντας:
«Προβληματιζόμαστε έντονα πάνω στο αν η Ευρώπη θέλει ή δεν θέλει πρόσφυγες στα εδάφη της και αυτό γιατί η ροή προσφύγων θα μπορούσε σε σημαντικό βαθμό να ελεγχθεί, αν η Ε.Ε είχε εμποδίσει την τουρκική εισβολή στην πόλη της Αφρίν.
Στην πόλη της Αφρίν, μαρτυρική πλέον πόλη, ζούσαν πριν την τουρκική εισβολή 500.000 ντόπιοι και άλλες 500.000 πρόσφυγες προερχόμενοι από διαφορετικά σημεία της Συρίας. Οι πρόσφυγες αυτοί είχαν βρει εκεί ασφαλές καταφύγιο και, τηρουμένων των αναλογιών, ιδανικές συνθήκες διαβίωσης. Ζούσαν αρμονικά μεταξύ τους άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και διαφορετικών εθνοτήτων και μπορεί κανείς εύκολα να μιλήσει για μια όαση ειρήνης περικυκλωμένη από μία κόλαση φωτιάς.
Όλα αυτά μέχρι την στιγμή της τουρκικής εισβολής. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Κύπρο, έτσι και στην Αφρίν, εκτός από το μεγάλο αριθμό θυμάτων έχουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Περίπου 300.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και πολλοί από αυτούς τώρα ζουν στον πρόχειρο καταυλισμό Αλ Σεχμπά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, με τους διεθνείς οργανισμούς να αδιαφορούν και με μόνη την κουρδική ερυθρά ημισέληνο να προσπαθεί να ανακουφίσει τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα.
Πίσω στην Αφρίν το έγκλημα συνεχίζεται. Μιλάμε για το έγκλημα του εποικισμού ο οποίος συντελείται απροκάλυπτα. Ο τουρκικός στρατός κατοχής μοιράζει τις ιδιοκτησίες των Κούρδων σε έποικους τρομοκράτες συμμάχους του και συνδέει το ρεύμα ,το νερό και το τηλέφωνο κατευθείαν με τις παρακείμενες τουρκικές πόλεις. Ένας άλλος Ατίλλας, όπως στην Κύπρο, με την διεθνή κοινότητα να σιωπά.
Τη συζήτηση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ε.Ε του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης Κώστας Παπαδιγενόπουλος τονίζοντας: «Με την τουρκική εισβολή, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, στην προσπάθεια τους να σωθούν, εγκατέλειψαν το Αφρίν και εγκαταστάθηκαν στην κοντινή περιοχή Shehba. Η τοπική Κουρδική Ημισέληνος, που είναι ίσως η μόνη οργάνωση που βοηθά στην περιοχή, κατέγραψε τις πιο άμεσες ανάγκες: ξηρά τροφή, σκηνές, νερό, φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό, ρούχα.
Σε έκκληση που απηύθυναν πολιτικές οργανώσεις Κούρδων και η κουρδική ημισέληνος αναφέρουν:
«Χρειαζόμαστε τα πάντα, ό,τι βασικό χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει. Η περιοχή δεν είναι κατοικημένη, δεν υπάρχουν καταστήματα, είναι μια περικυκλωμένη έρημος και από τις 4 πλευρές της»
Η κατάσταση με τους πρόσφυγες του Αφρίν είναι σήμερα η ντροπή της Διεθνούς Κοινότητας.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να γυρνάνε τις πλάτες στις εκκλήσεις για βοήθεια και στο κλάμα παιδιών , γυναικών και ηλικιωμένων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι απέναντι σε αυτό τον βίαιο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δεν ακούστηκε η παραμικρή καταδίκη, ούτε από τις μεγάλες δυνάμεις που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της περιοχής, ούτε από την Ευρωπαϊκή ένωση, ούτε από τον ΟΗΕ. ΤΙΠΟΤΑ !
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης οργάνωσε αυτή τη συζήτηση για να αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, για να ρίξει φως στο δράμα των προσφύγων, να ευαισθητοποιήσει, να οργανώσει εκστρατεία έμπρακτης αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες του Αφρίν.
Το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης ξέρει τον τρόπο. Με την ενίσχυση δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, ήταν παρόν στο Σαράγιεβο, όταν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία, ήταν στο Κόσοβο, ήταν στο Λίβανο, στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και αλλού και ήταν πάντα αλληλέγγυο με τα μεγάλα θύματα των πολέμων, τις μάνες και τα ορφανά παιδιά.
Φρόντιζε πάντα να συμπορεύεται και να συνδιοργανώνει τις πρωτοβουλίες του μαζί με άλλες κοινωνικές οργανώσεις και φορείς. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα συμβάλλουμε σε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης αλλά και έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες του Αφρίν, με την υποστήριξη χιλιάδων Ελλήνων που μπορούμε να έχουμε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι, που από εδώ σήμερα ξεκινάει.»