Τιμή και δόξα στους ήρωες που έπεσαν στο καθήκον
Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, έγιναν στη Δ.Ε. Πεύκων τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Πεσόντων αξιωματικών και δασοκομάντος και παράλληλη τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου των οδών Ακαδημίας και Σωτήρος σε «ΠΑΡΚΟ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ».
«Σήμερα τιμούμε τον Θεόκλητο Καλφόπουλο, τους αξιωματικούς και τους δασοκομάντος, που έδωσαν τη ζωή τους για την προστασία των δασών. Ο Θεόκλητος Καλφόπουλος, κάτοικος εν ζωή Πεύκων, θυσίασε ό,τι πολυτιμότερο του έδωσε ο Θεός, τη ζωή του. Για το καθήκον, για την πατρίδα», σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα τιμούμε έναν ήρωα». «Από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών στέλνουμε ένα μήνυμα στην πατρίδα ώστε να μην ξεχνάει τα παιδιά της, που δίνουν κάθε μέρα αγώνα για να προστατεύσουν την ακεραιότητα της πατρίδας, τα ιερά, τα όσια και τα σύμβολα της πατρίδας μας, για να προστατεύσουν το περιβάλλον», πρόσθεσε στον σύντομο χαιρετισμό του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της συζύγου του αδικοχαμένου χειριστή ελικοπτέρου Στρατού, Ελένης Καλφοπούλου, και του γιού του, Φοίβου Καλφόπουλου, στους οποίους έγινε παράδοση της ελληνικής σημαίας από τον υποδιοικητή της Α΄ Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού συνταγματάρχη Χαράλαμπο Μπατμαρούδη.
Η χήρα του Θεόκλητου Καλφόπουλου, Ελένη, με δάκρυα στα μάτια, μίλησε με λόγια βαθιάς συγκίνησης για τον αδικοχαμένο σύζυγό της, τον «ήρωά της», όπως ανέφερε, που «υπήρξε χαρισματικός σε όλα, θαρραλέος, πολύ έμπειρος πιλότος, τέλειος σύζυγος και ξεχωριστός πατέρας», και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών για την τιμή αυτή προς τον σύζυγό της.
Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η δασάρχης Καβάλας Ζωή Γεωργούση, η οποία ανέφερε στην ομιλία της το ιστορικό της ημέρας πτώσης του ελικόπτερου τύπου Huey το 1994, μετά την πρόσκρουσή του σε ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες.
Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, και αντιδήμαρχος Πεύκων Αλέξανδρος Σιμητόπουλος, εξήρε τη γενναιότητα των πεσόντων και ανέγνωσε στους παρευρισκόμενους το μήνυμα στη χάραξη της πλακέτας: «Κάτω από το δάφνινο στεφάνι στη μνήμη του λοχαγού χειριστού ελικοπτέρου Καλφόπουλου Θεόκλητου και εννέα δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στις 15.09.1994 Δήμος Νεάπολης-Συκεών»
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Βουλγαρίδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, συγγενείς και συνάδελφοι των θυμάτων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ενώ ειδικό στρατιωτικό άγημα και η μπάντα του Στρατού απέδωσαν τιμές στους πεσόντες, παρουσία εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το ιστορικό της Ημέρας
Η 15η Σεπτεμβρίου 1994 ήταν η μέρα που «πάγωσε» η κοινωνία στο άκουσμα της είδησης για την πτώση του ελικοπτέρου τύπου Huey, το οποίο επιχειρούσε σε κατάσβεση φωτιάς σε περιοχή της Δράμας, μια πτώση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο συνολικά δέκα νέων ανδρών, τριών αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού και επτά δασοκομάντος.
Μεταξύ των θυμάτων και ο λοχαγός της Αεροπορίας, και χειριστής του ελικοπτέρου Στρατού, Θεόκλητος Καλφόπουλος, κάτοικος και δημότης εν ζωή Πεύκων, ο οποίος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, έπεσαν ως ήρωες εν ώρα καθήκοντος, αγωνιζόμενοι για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Τερψιθέα του δήμου Παρανεστίου Δράμας.
Εκείνη την ημέρα, 24 χρόνια πριν, λίγο μετά το τελευταίο φως της ημέρας, ένα ελικόπτερο τύπου Huey, με τριμελές πλήρωμα και επιβαίνοντες άλλους επτά δασοκομάντος, απογειώθηκε από τη βάση του με σκοπό να συμβάλει στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή Περιστεριά. Μετά την εκτέλεση της αποστολής τους, οι δασοκομάντος επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο, το οποίο και αναχώρησε με προορισμό το Α/Δ Καβάλας.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης το Huey προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια και κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή όπου συνετρίβη, με συνέπεια να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες, που ήταν οι εξής: Θεόκλητος Καλφόπουλος, λοχαγός της Αεροπορίας Στρατού, Δημήτριος Σκουντάς και Δημήτριος Κωστόπουλος, αρχιλοχίες Αεροπορίας Στρατού, Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Αντώνης Σφηνιάς, Μανώλης Λιάπης, Χρήστος Κρικόπουλος, Γρηγόρης Αδάμος, Γιώργος Τζιαγκίδης και Μανώλης Κεσικιάδης, δασοκομάντος.
Και στο προσκλητήριο νεκρών ήταν όλοι παρόντες, όπως παρόντες θα παραμείνουν για πάντα στη μνήμη όλων μας, καθώς θα παραμείνουν για πάντα αθάνατοι…