Τετάρτη 29 Αυγούστου: «Οι Ηλίθιοι» από το ΚΘΒΕ στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης Δήμου Παύλου Μελά (Ελεύθερη είσοδος)

O Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Ιωσήφ Αράπογλου και το Τμήμα Πολιτισμού, προσκαλούν τους θεατρόφιλους, την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 και ώρα 21.00, στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης (Φιλίππου – Θεοκλήτου Καρυπίδη, στο Πάρκο Κρύας Βρύσης της Πολίχνης), για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον  από το ΚΘΒΕ  σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Παπαδόπουλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η παράσταση είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 ως φιλοξενούμενη στο πλαίσιο της Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων «Ημέρες Θεάτρου» του Δήμου Παύλου Μελά και αναβλήθηκε λόγω πένθους για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θέλοντας να ενισχύσει την επαφή του με το θεατρικό κοινό, παρουσιάζει μια παραγωγή που στόχο έχει να φτάσει σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Πρόκειται για μια ρομαντική κωμωδία που παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου, ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα γραμμένο από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον.

 

«ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ», ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας.

Μια κατάρα που έχει καταδικάσει σε ισόβια ηλιθιότητα όλους τους κατοίκους τα τελευταία 200 χρόνια.

Ένας νεοφερμένος δάσκαλος.

Θα καταφέρει μέσα σε 24 ώρες να σπάσει την κατάρα ή θα γίνει κι αυτός ηλίθιος;

Υπάρχουν κατάρες ή όλα αυτά είναι κουταμάρες;

Ποιο χρώμα δεν κολλάει τόσο στα δάχτυλα; Το κίτρινο ή το μπλε;

Πόσες προτάσεις γάμου, μπορεί να κάνει κάποιος σε μια μέρα;

Ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου;

Και με το φτερούγισμα στην καρδιά, τι γίνεται;

 

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Ερρίκου Μπελιέ.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

΄΄Μία από τις πιο θλιβερές διδαχές της Ιστορίας είναι η εξής: αν μας έχουν κοροϊδέψει για αρκετά μακρύ χρονικό διάστημα, τείνουμε να απορρίπτουμε κάθε ένδειξη της κοροϊδίας. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον να μάθουμε την αλήθεια. Η κοροϊδία μάς έχει καταστήσει δέσμιους. Απλά παραείναι οδυνηρό να παραδεχτούμε, ακόμα και στους εαυτούς μας, ότι υπήρξαμε ευκολόπιστοι΄΄.

Carl Sagan, αστρονόμος-αστροφυσικός

 

Οι ηλίθιοι είναι ένα ρομαντικό υπαρξιακό παραμύθι που μιλάει για την πίστη. Την πίστη ότι αξίζεις το καλύτερο. Ότι μπορείς να κατακτήσεις ό,τι επιθυμείς. Ότι μπορείς να ζήσεις τη ζωή που θέλεις και όχι τη ζωή που σου επιβάλλουν. Ή να πιστέψεις στο αντίθετο. Ότι δεν είσαι ικανός. Ότι δεν μπορείς να σκεφτείς. Δεν μπορείς να αποφασίσεις. Δεν μπορείς να δράσεις. Γιατί είσαι ηλίθιος. Είσαι άσχημος. Είσαι αργός. Είσαι διαφορετικός.

Διαβάζοντας το έργο ξανά και ξανά, άρχισε να μου αποκαλύπτεται ένα  χιούμορ διαφορετικό από αυτό που αντιλήφθηκα στην πρώτη μου ανάγνωση. Ένα χιούμορ πιο μαύρο. Σχεδόν βιτριολικό. Άρχισα να βλέπω την αισθητική των Monty Python, τα σχόλια από το Muppet Show, την άγρια σαγήνη της Οικογένειας Άνταμς και όλα τα αδιέξοδα της Μέρας της Μαρμότας. Ακόμα και στοιχεία από το έργο του Σαίξπηρ και του Τσέχωφ.

«Ποιος είναι ο σκοπός της υπάρξεως του ανθρώπου;» αναρωτιέται o συγγραφέας. Η απάντησή του είναι σαφής: ο Έρωτας! Και νιώθω ότι πάλι μας «κλείνει το μάτι».

Ο Έρωτας;;;

Όπως λέει και ο ίδιος, ως βαθιά αισιόδοξος άνθρωπος, «ποτέ κανείς δεν ξέρει πώς τελειώνει μία ιστορία…».

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Σερδάρη

Μουσική: Κωστής Βοζίκης

Χορογραφία-Κίνηση: Κωνσταντίνος Γεράρδος

Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μπαγανά

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

 

Παίζουν: Έκτωρ Καλούδης (Δικαστής), Γιάννης Μαστρογιάννης (Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς – Κόμης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Λένυα Ζουμπρίτσκυ), Κλειώ – Δανάη Οθωναίου (Σοφία Ζουμπρίτσκυ), Ρούλα Παντελίδου (Μίσκιν – ταχυδρόμος), Τάσος Πεζιρκιανίδης (Σνέτσκυ – βοσκός), Κωστής Ραμπαβίλας (Λέων Τολτσίνσκυ – νεαρός δάσκαλος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Δρ. Ζουμπρίτσκυ), Πολυξένη Σπυροπούλου (Γιέντσνα – πωλήτρια ψαριών και λουλουδιών), Γιάννης Τσάτσαρης (Σλόβιτς – χασάπης)

 

Στην παράσταση συμμετείχαν στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης:

Η φοιτήτρια του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Κωνσταντίνα Βαΐτση ως Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη και η φοιτήτρια του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Σοφία Πασιά ως Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγoυ.