ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τέσσερις προτάσεις για συγκεκριμένες αλλαγές, που μόλις θεσμοθετηθούν θα βάλουν ταφόπετρα στο λαθρεμπόριο και παρεμπόριο καπνικών και άλλων προϊόντων, υποβάλει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης προς την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα.
«Είναι προτάσεις που δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά προέκυψαν από την σύσκεψη, που συγκάλεσε το Επιμελητήριο μας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της γάγγραινας του λαθρεμπορίου. Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να προχωρήσουν άμεσα στην θεσμοθέτηση τους, για να αποδείξουν έτσι ότι πραγματικά ενδιαφέρονται να σταματήσουν αυτήν την κοινωνική πληγή, που πλήττει όχι μόνο την εικόνα μίας πόλης αλλά πολύ περισσότερο τους νομιμόφρονες επαγγελματίες», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης.
Η δέσμη των προτάσεων, όπως προέκυψε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, εστάλη στο Υφυπουργείο Μακεδονίας- Θράκης αλλά και σε όλους τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μετασχηματιστούν σε νομοθετήματα. Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, των τριών Επιμελητηρίων της πόλης, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Οι προτάσεις είναι οι εξής:
Η θέσπιση προστίμου, όχι μόνο για τους διακινητές των λαθραίων προϊόντων αλλά και για όσους πολίτες τα προμηθεύονται, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυστηροποίηση των ποινών και των διαδικασιών για τους παραβάτες. Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη παρατήρησαν ότι με το σημερινό καθεστώς  δεν υπάρχει αυστηρότερη ποινή σε κάποιον που υποπίπτει στο αδίκημα πολλαπλές φορές, κάτι που, όπως εκτιμάται, θα αποθάρρυνε τους διακινητές. Επίσης θεωρούνται χαμηλά τα ισχύοντα πρόστιμα, αφού αφορούν ποσά μικρότερα από τα κέρδη ενός λαθρεμπόρου, συνεπώς δεν είναι αποτρεπτικά.
Η αλλαγή της νομικής οδού ως εξής: οι αρχές αποφεύγουν την Αυτόφωρη διαδικασία γιατί αυτή απαιτεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη, για τη σύνταξη του οποίου αρμόδιο είναι το Τελωνείο, το οποίο όμως, λόγω φόρτου εργασίας αδυνατεί να ανταποκριθεί!
Θα πρέπει να μελετηθεί η πιθανότητα απώλειας του καθεστώτος ασύλου ή πρόσφυγα για τους αλλοδαπούς που επανειλημμένα συνελήφθησαν να διακινούν λαθραία προϊόντα. Αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις τάξεις των οποίων οι λαθρέμποροι στρατολογούν τους διακινητές.
Όπως τονίζεται στην επιστολή του Μιχ. Ζορπίδη προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές, «οι άξονες αυτοί, σε συνδυασμό με τα αστυνομικά μέτρα καταπολέμησης μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι βασικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που πλήττει, όχι μόνο την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης αλλά τους νόμιμους επαγγελματίες και την αγορά της Θεσσαλονίκης.
Διερμηνεύοντας το κλίμα της σύσκεψης, σας παρακαλώ θερμά να προχωρήσετε σε κινήσεις με τις οποίες οι προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, κατά τον τρόπο που εσείς επιλέγετε. Είτε ως νομοσχέδια, είτε ως τροπολογίες.
Ασφαλώς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης παραμένει στη διάθεση σας για κάθε πληροφόρηση και συνεργασία, προκειμένου να προωθηθούν οι προτάσεις των φορέων μας», καταλήγει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΕΕΘ.